TÜRKİYE ekonomisi 2005 yılında yüzde 7.6 ile tahminlerin ve hedefin üzerinde büyüdü. Cari işlemler açığı 23 milyar dolarla tahminlerin de hedefin de üzerinde gerçekleşti. Hedefi tutan en önemli makro ekonomik değişkenler enflasyon ve bütçe dengesi oldu.
Bu yıl için ekonomik büyüme yine yüzde 5 hedefleniyor. Cari işlemler açığındaki hedef geçen yılki gerçekleşmenin altında tespit edildi. Yıl sonu enflasyonu yüzde 5 hedeflenirken, bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 3’ün altında hedeflendi.
Bu yıl gerçekleşmeler ne olur?
RİSK ALGILAMASI
Ekonomik büyümenin arkasındaki en önemli etkenlerden biri yabancı mali sermaye girişi ve buna bağlı olarak gerçekleşen döviz kurlarındaki istikrardır. Son dört yıldır Türkiye ekonomisi dış denge kısıdı olmadan yaşamıştır. Dolayısıyla, bundan sonra hedeflenen doğrultuda ekonomik büyümenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği büyüme düzeyinin gerektirdiği cari işlemler açığının verilip verilmeyeceği ile yakından ilgilidir.
Gelişmiş ülke merkez bankaları son derece sorumlu davranarak faiz artışlarını mali piyasaları alıştırarak gerçekleştiriyorlar. Zaman içinde faiz artışlarını giderek hazmeden piyasalar faiz kararlarına radikal tepkiler vermiyorlar. Dolayısıyla, artan dünya faizlerinde sermaye akımları birden bire tersine çevrilmiyor. Ama, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan piyasalara yönelen sermaye akımında bir daralma gözlenebilecektir. Genel beklenti bu yöndedir.
Uluslararası piyasalarda risk algılaması değişmektedir. Daralan marjlar yetersizleşmektedir. Her şeyden önemlisi, gündemdeki birçok gelişmekte olan ülkede seçimler nedeniyle "siyasi risk" artmış görünmektedir. Bu nedenlerle de, gelişmekte olan ülkelere yönelik olarak uluslararası likiditede bir azalma beklemek gerekir.
Sermaye akımlarındaki tedrici azalma Türkiye gibi ülkelere "yumuşak iniş" fırsatı verecektir. Bu açıdan, ekonomik büyüme üzerinde dışarıdan kaynaklanan belli bir kısıt yaşanabilecektir. Kaldı ki, bu yıl turizm gelirlerinde bir düşme olasılığı karşısında, aynı ekonomik büyüme düzeyinde Türkiye’nin cari işlemler açığı geçen yıllardan daha fazla olabilecektir.
DEĞİŞİK BİR YIL
Enflasyon hedeflemesinde zor bir yıl söz konusudur. Yüzde 5 civarında bir enflasyonun bu yıl sonunda tutturulmasının bilinen zorlukları yanında, para politikasına yönelik güvenin giderek kaybolabileceği olasılığı işleri daha da zorlaştırmaktadır. Bu durum karşısında, geçmiş yılların aksine, enflasyon hedefinin tutturulması büyümenin hedeflenenden daha düşük olmasına neden olabilecektir.
Son dört yıldır enflasyon ve bütçe dengesi hedefleri tutturulurken, ekonomik büyüme ve cari işlemler açığı hedefleri ciddi bir biçimde aşılmıştır. Sergilenen ekonomik performans ileriye dönük bir risk yaratsa da, enflasyon hedefinin tutturulması yanında ekonomik büyümenin kesintisiz bir biçimde göreli olarak yüksek olmasına alkış tutulmuştur. Bu yılki dengeler biraz farklı olacak gibi görünmektedir.
Yılın ilk üç ayına yönelik gelişmeler bu beklentileri doğrular niteliktedir.