Paylaş
Gülbudak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın ‘ortak akıl’ çağrısına destek oldu ve şöyle dedi: “Bu sorunu kim çözerse, siyasi görüşüne bakılmadan insanların kalbinde taht kuracaktır.”
Gerçekten de öyle...
* * *
Bu mesele Ankara’nın yıllardır ve giderek de artan en büyük sorunlarından birisi. Bu konuda Hürriyet Ankara olarak nasıl bir noktada olduğumuzu da, haberlerimizden, yazılarımızdan tüm okurlarımız biliyor.
En başından beri biz de, hayvan haklarını hiçe saymadan, kentlinin de korku içinde yaşamasını ortadan kaldıracak bir çözümün taraftarıyız.
Bu noktada Başkan Mustafa Tuna’nın özellikle petshoplarda hayvan satışına karşı olduğunu vurguladığı açıklaması ve ardından da yasal durumu Bakan Veysel Eroğlu ile konuşacağını açıklaması çok önemli. Çünkü, bu karşı duruş bugüne kadar yerel yönetimlerce pek de dillendirilmeyen bir durumdu.
* * *
Ankara’da kısa sürede önemli işlere imza atan Tuna, bu konuda da Bakanlığı harekete geçirir ve 12 yıldır birçok sivil toplum örgütünün değişmesi için çaba harcadığı 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun Meclis’e gelmesine öncülük ederse, muhtar Gülbudak’ın dediği gibi tüm Ankara’nın kalbinde taht kurabilir.
HAYTAP: BEYANAT DEĞİL İCRAAT BEKLİYORUZ
Petshoplarda hayvan satışının önüne geçilmesini öngören yasa tasarası, Tuna’nın bu çıkışıyla yeniden gündeme gelince, 12 yıldır yasanın değişmesi için mücadele veren kurumların başında gelen HAYTAP’ın Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Kemal Şenpolat’la bir kez daha konuştum. Şenpolat, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Meclis’e gönderilmeyi bekleyen yasa tasarısının mimarlarından. Şenpolat’la yaklaşık bir yıl önce de konuşmuştuk ve yasal değişiklik için verdikleri mücadeleyi anlatmıştı. Şenpolat, Tuna’nın açıklamalarını olumlu bulsa da, “Artık beyanat değil, icraat bekliyoruz” diyerek, yıllardır rafta bekleyen yasa değişikliğine dikkat çekti. Şenpolat, yasa değişikliğine karşı lobi yürütüldüğü iddiasını ise bu kez daha da detaylandırdı. Şenpolat’ın tespitleri, talepleri ve iddialarını özetledim:
* Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileriyle yıllardır temas halindeyiz. Birçok bakan değişti ancak Veysel Eroğlu, bütün hükümetlerde bakan olarak kaldı. Tasarıyı yeniden anlatmamızı gerektirecek bir durum da yok ortada. Hükümetin yapması gereken tek şey, yasa taslağını alıp Meclis’e sunmak.
* Taslak, bir türlü Meclis’e gelmiyor. Bakanlık topu sürekli taca atıyor. Bunun sebebi, petshop lobisi. Bakanlık nezdinde en az bizim kadar etkililer. Bu insanların parası var, gücü var. Biz burada Don Kişot’luk yapıyoruz.
* Sadece petshop lobisi yok. Bir sürü sektörün lobisine karşı mücadele ediyoruz. Avcılıkla ilgili lobi yapanlar var, faytonları çalıştıranlar, yunus parklarını işletenler, sirk getirmek isteyenler, yaban hayvanlarını belediyelere pazarlamak isteyenler de taslağa karşı lobi faaliyeti yürütüyor.
* Biz bu taslağın Meclis’e gelmesini beklerken bu kez Bakan Eroğlu, ‘petshoplar kapatılsın ama katalogdan satış olsun’ dedi. Mesele sadece camın arkasında can satmak değil. Petshopta bulamayınca insanlar bu kez başka yerlerden temin etme yoluna gidecek.
YETKİNİ KULLAN ÇAĞRISI
Mustafa Tuna’ya da bir çağrıda bulunan Şenpolat, “Açıklamalarını çok olumlu buluyoruz. Ancak beyanatın yanında Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yapabilecekleri de var ve bunları kullanabilir. Örneğin, ‘Bundan sonra Ankara’da hiç kimse bize petshop ruhsatı için başvurmasın. Vermeyeceğiz’ diyebilir. Bunun bir sonraki adımı petshoplara tatil günlerinde çalışma izni verilmemesi olabilir” ifadelerini kullandı.
DÖRT PARTİLİ MUTABAKATIN ÜZERİNDEN 6 YIL GEÇTİ
Petshoplarda hayvan satışını engelleyecek yasa değişikliği için dört parti de yaklaşık altı yıl önce mutabık kalmış ve tasarıyla ilgili çalışmaların detayı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da TBMM’de katıldığı toplantıyla açıklanmıştı. HAYTAP Başkanı Şenpolat’la sanatçı Yonca Evcimik’in de bulunduğu toplantıda Eroğlu, diğer ilgili bakanlıklarla STK’ların da görüşlerini alarak yasa değişikliğini en kısa sürede Meclis’e sunacaklarını söylemişti.
Paylaş