Paylaş
Vinç Otel, Demir Kafes, Perili Köşk, Marmara Oteli, Cumhuriyet Kulesi derken, restorasyon işlerini yürüten firmayla mimarın anlaşmazlığı yüzünden Atakule, ‘atıl binalar yarışı’nda bayrağı devralmak üzere.
Böylece, simge konusunda sıkıntı yaşayan Ankara’da bir dönem kurtarıcı görevi üstlenen Atakule, bu haliyle de ‘atıl binalar turizmi’ne öncülük yapar ve atıl binaların en önemli simgesi olur pekâlâ. Organizasyonu da, valilik ya da belediye bünyesinde kurulacak “Atıl Binalar Daire Başkanlığı” üstlenir.
*
Zaten, sayın Vali de iki gün önce Kalkınma Ajansı’nın toplantısında kızmadı mı “Ah bir de denizimiz olsa” diyen turizmcilere...
Buyrun size yeni bir ‘deniz’, kullan kullan bitmez.
Mesela, Hattat Oteli. Ankara’nın ilk beş yıldızlı oteli olacaktı, üzerinde vinci ‘unutulduğuyla’ kaldı.
*
Söğütözü Kongre ve Ticaret Merkezi, nam-ı diğer Demir Kafes. Başı çeker atıl binalarda. Demirleri söküldü tek tek ama izleri duruyorken hala, ucundan turizme değer katabilir bence.
Yıllarca AOÇ içinde atıl duran Marmara Oteli de, yıkılıyor ama yıkım bitmeden onu da ilginç imar hikayesi ve davalarıyla yetiştirebiliriz turizm turlarına.
Karyağdı Sokak’taki metruk halde bekleyen oteli es geçmemek lazım. 30 yıldır kırık camları, izbe haliyle ‘Perili Köşk’ olarak anılmaya başlandı ki, en çok ilgiyi bu binamız çekebilir.
*
Atakule’nin henüz bu bayrağı devralıp almayacağı net olmasa da elde bir kulemiz var her ihtimale karşı. Bu kuleyi atıl yapan sebepler ekonomik değil, siyasi… Mania hattı (uçuş güvenliği), imara aykırılık derken bir hikaye de Keçiören Cumhuriyet Kulesi’nde var.
Sonra, Malazgirt Bulvarı nam-ı diğer ODTÜ Yolu’nun dört şeridinin önünde kale gibi dikilen ve Dikmen’e geçit vermeyen gecekondularımızı da unutmamak lazım.
SONUNDA BAŞARDIK
Kıbrıs’ta bir Kapalı Maraş var, duymuşsunuzdur. Kıbrıs’a giden turistler bu bölgeyi görmek için can atar ama giremezler. Yalnızca TSK personeline açıktır bu şehir. Kıbrıs’taki erlere de zaman zaman otobüslerle turlar düzenlenir.
*
Yalnızca atıl binalar yükselir Kapalı Maraş’ta, ama sıradan değil, her birinin hikayesi var. Kapalı Maraş, 1974 harekatı öncesinde lüks otelleriyle Avrupa’nın Las Vegas’ı olmaya aday; harekatın ardından anlaşma sağlanamadığı için yasak bölge ilan edilen ve şimdilerde sadece bir hayalet şehir. Richard Burton, Brigitte Bardot gibi yıldızların yaşadığı, lüks ve şaşaanın zirve yaptığı bir kent aynı zamanda.
*
Bir savaştan çıktı Kapalı Maraş ve uluslararası alanda hukuki bir anlaşma sağlanamadığı için ‘hayalet şehir’ kalmaya mahkum oldu. Oysa Ankara ne bir savaştan çıktı, ne de binaları uluslararası alanda anlaşmazlık konusu... Buna rağmen, Ankara’nın atıl binaları Kapalı Maraş’la yarışır hale geldi.
*
Yıllardır bunca ‘çaba’ya rağmen, Ankara’yı henüz Kapalı Maraş gibi ‘hayalet şehir’ mertebesine ulaştıramadık ama, saydığımız atıl yapıların yanına irili ufaklı çözüm bekleyen gecekonduları, tinerci mekanı haline gelen boş binaları da koyarak, koskoca bir ‘atıl kent’ oluşturmayı başardık.
Paylaş