SAVAŞIN gündelik gelgitiyle sürüklenip ufuk çizgisini kaybetmek tehlikeli. Örneğin, savaşın gidişatına bakıp paniğe kapılmak mümkün:
- ABD'nin Ortadoğu'daki müttefiki değişiyor. Türkleri bırakıp Kürtlerle işbirliği yapacaklar, belki de Kürdistan kurulacak.
Bu yersiz panik, hükümet ve Meclis'in üstünde yeni tezkere baskısı yaratabilir. Biz yeni bir tezkereye kesinlikle karşı değiliz, ancak Türkiye'nin abes analizlerle korkutularak burnundan tutulup sürüklenmesi ağrımıza gidiyor! Bakın Ortadoğu'da yeni harita çiziliyor.
Yani sizce bu haritada Kürt'e yer var da, Türk'e yok mu?
Ki Türkiye, Orta Asya'nın zengin petrol ve doğal gaz yataklarından Avrupa'ya uzanan iki taşıma güzergáhının (Kafkaslar'dan geçen kuzey, İran ve Irak'ı kateden güney kolları) buluştuğu kavşaktaki enerji adası iken...
Ki Kürdistan'ın kurulmasına sadece Türkiye değil İran ve Suriye de kanının son damlasına kadar muhalif iken...
Ki 11 Eylül'den sonra Vahabi köktedinci çizgiyi terk edip yüzünü ABD'ye dönmüş AKP'yi savaştan sonra tüm bölgeye örnek göstermek mümkün iken...
Ki ABD Kongresi, ordusunu üç ay oyalamış iktidara rağmen Türkiye'ye 8.5 milyar dolar kredi açmaya hazırlanıyor iken...
ABD, Türkiye'nin üstünü öyle kolay çizemez, korkmayın.
Savaşın yayılma riski
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in İran ve Suriye'ye dönük ‘‘Irak'a yardım etmeyin’’ uyarısı, yolunu şaşırıp yanlışlıkla bu iki ülkelerin topraklarına düşen ABD füzeleri kadar rastlantısal mı algılanmalı?
Bizce hayır... Çünkü bu coğrafyada patlak veren her sıcak çatışma Suriye, İran, Ürdün, İsrail ve hatta ne yazık ki Türkiye'yi bile içine çekecek ölçeğe doğru genişleme eğilimindedir.
İlk Körfez Savaşı'ndan biraz eski ancak yine de yakın tarihten seçtiğimiz iki örneğe göz atarsak;
Nisan 1941: Bağdat'ta Churchill'in atadığı Kral Faysal rejimine karşı Nazi Almanyası yanlısı darbe yaşandı. İngiliz kuvvetleri hemen Hindistan üzerinden Basra'ya girdi. Bağdat yakınlarındaki İngiliz Habbaniye hava üssüne saldıran Irak ordusu, Kürt ve Asurilerden oluşan birliklerin direnişiyle karşılaştı. Yunanistan'dan kalkan Alman HE-111 uçakları Akdeniz'i geçip Suriye hava sahasını kullanarak Irak'ın yardımına koştu. İngilizler Filistin'deki Hurricane uçakları ile Suriye'de Almanların yakıt ikmali için kullandığı alanları vurdu. Yakıt bulamayan Almanlar sahneden çekilince İngilizlerin haritasını çizdiği Irak'ı işgali zor olmadı.
Haziran 1967: 5 Haziran 1967 sabahı saat 07.30'da havalanan İsrail uçakları Mısır, Suriye ve Ürdün'deki havaalanlarını bombaladı. Hatta Irak içlerine ilerleyerek Habbaniye Havaalanı'na da bomba bıraktı.
10 Stalingrad kuşatılacak
İLK Körfez Savaşı'nda Saddam'ın çöle yayılmış mevzilerini hava akınları ve zırhlı araç üstünlüğü ile ezmek ABD açısından kolaydı. Ama bu savaşta çölü kazanmak yetmiyor, kentler de düşmeli... ABD'nin ‘‘Kürtler, Şiiler, hatta ordu Saddam'a isyan eder, Bağdat düşünce diğerleri takip eder’’ hesabı tutmayınca Irak kentlerini kuşatmaktan başka çare kalmadı. Irak'ta nüfusu 500 binin üzerinde on kent var, en büyüğü 5.6 milyonla Bağdat... Bir tanesi Stalingrad kadar direnebilse yıldırım savaşı aylarca uzayabilir.