Polisin silahı kendisine döndü

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Uzun, hatta çok uzun çalışma saatleri polisi yorgun düşürüyor. Yetersiz ücret ve çevrenin polislik mesleğini hor görmesi, moral bozuyor.

Manisa Emniyet Müdürlüğü, polis imajıyla ilgili anket yaptı. Savcılara, hakemlere, avukatlara, öğretim üyelerine 33 soru yöneltti.

Yanıtlar pek iç açıcı değildi.

Gerçi yanıt verenlerin yüzde 39'unun aklına polis denilince ilk gelen sözcük ‘‘güven’’ oldu. Ama polislerin davranışlarından memnun olmayanların payı yüzde 56'yı buldu.

Polisi hukuk bilgisi açısından yetersiz bulanlar yüzde 96 gibi ezici çoğunluktaydı. Polisin insan haklarına daha saygılı davranmasını bekleyenler yüzde 41, polisin yasaları işine geldiği gibi uyguladığına inananlar yüzde 50'lik orana ulaştı.

***

Bu baskılar polis intiharlarında ihmal edilemeyecek artışa yol açtı. 1985-1997 yılları arasında şehit düşen polis sayısı 365... İntihar eden polis sayısı ise 184. Yani şehit düşenlerin yarısı kadar polis kendi eliyle yaşamına nokta koyuyor.

İntihar edenler arasında en yüksek payı polis memurları alıyor. 184 intihar vakasından 112'sinin kurbanı polis memurları.

İkinci sırada 45 intiharla polis memur adayları var. Kendisine kıyan komiser yardımcısı sayısı sadece 6.

Rütbe büyüdükçe intihar vakası azalıyor. Ancak yine de bir emniyet müdürü ve bir emniyet amirinin intihar ettiğini unutmamak gerekiyor.

İntihar vakalarında belirgin artış 1995 ve 1996 yıllarında yaşandı. 1995'te 53 ve 1996'da 38 polis intihar etti. Aynı yıllarda büyük kentlerde tırmanan terör nedeniyle şehit sayısı da arttı.

***

Polis intiharları neden pek fazla araştırılmıyor. Kayıtlarda polis memurları ve komiser yardımcıları için genellikle ‘‘kız meselesi’’ diye genel ifadeler kullanılıyor. Emniyet amiri ve müdürlerinin ailevi veya mesleki nedenlerle intihar ettikleri düşünülüyor.

Yorgunluk, açlık, sosyal ilişkilerden yoksun kalma, aile sorunları...

Toplum, polisinden hoşnut değil. Polis kendi halini beğenmiyor.

Sorunlu polislerin günlük yaşama etkisi, Polis Akademisi öğrencilerinin çıkardığı ‘‘Akademik Bakış Dergisi’’ tarafından özetleniyor:

‘‘...Aşırı çalışmaktan polislerimizde psikolojik rahatsızlıklar meydana geliyor. Toplumsal olaylarda istenmeyen görüntülerin oluşmasına neden olmaktadır.’’













Yazarın Tüm Yazıları