Petrol zengini Kürtler dağda PKK’yı ister mi?

BAŞLIĞA kanıp Türkiye’nin Güneydoğu’sunu veya İstanbul gibi büyük kentlerde yaşayan Kürtlerden söz ettiğimi düşünmeyin.

Sorumun muhatabı Kuzey Irak sakinleri. Yani soydaş Kürtler...

Malumunuz, Türkiye 2. Körfez Savaşı’ndan bu yana izlediği Kuzey Irak politikasını bu yıl başında tamamen değiştirdi.

Ankara’da aşiret reisi diye aşağılanan Mesud Barzani ve Celal Talabani ile resmi temas kuruldu. Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Türkiye’ye geldi; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan, Bağdat’a iade-i ziyarette bulundu. ABD’nin vesayetinde bile olsa Türkiye ve Kuzey Irak yönetimi, PKK’ya karşı yürütülen askeri mücadelede koordinasyon sağladı.

* * *

Ama
bence askeri yakınlaşma kadar önemli proje bir önceki MGK’da şekillendi. Kurul’dan, Irak’ın kuzeyi ile ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirme tavsiye kararı çıktı.

Kuzey Irak’la ticaret denilince akla ne gelir?

Tabii ki petrol ve mazot gibi petrol ürünleri.

Silopi’den Irak’a giriş yapan Türk kamyonları yıllardır resmi ve kaçak yoldan mazot taşıdı. Ama bu kadarı Erbil’e yetmedi. Kuzey Irak’taki kuyulardan çıkan ham petrolün gelirine şiddetle ihtiyaç vardı.

Bağdat yönetimi, haklı olarak Kuzey Irak’ın merkezden bağımsız petrol anlaşması imzalamasına, satış yapmasına itiraz etti. Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı açısından Türkiye bu karara uydu.

* * *

Washington
-Ankara ve Erbil arasında aylardır süren müzakere geçen hafta sonuç verdi. Herkesi tatmin edecek orta yol bulundu. Kuzey Irak’taki iki petrol sahasından çıkan petrolün Türkiye üzerinden geçerek Ceyhan’dan ihracına izin çıktı. Petrolün gelirini Bağdat’ın Petrol Pazarlama Örgütü SOMO tahsil edecek, Kürtlerin payı merkezden ödenecek.

Rakamlar hiç küçük değil... Takwe sahasından ihracat haziran başında günde 60 bin varille başlayacak, kısa zamanda 100 bin varile çıkacak. Tak Tak sahası üretimi günlük 40 bin varil önce karayoluyla Kerkük-Ceyhan boru hattına taşınacak, yine aynı güzergáhtan satışa sunulacak.

* * *

Kuzey
Irak’ın iki sahibi belli: Barzani ile Talabani.

Petrol gelirinde aslan payının bu ikili ile yakın çevresine akacağını düşünmek yanlış olmaz.

Dolayısıyla PKK açısından iki kader sorusu bellidir:

Türkiye üzerinden ihracatla zenginleşen Kürt liderler dağda silahlı eşkıya ister mi?

Bence istemez.

Türkiye, Kuzey Irak’ın refah kapısı olurken... Sadece PKK ile savaştığı için Kürt soykırımı ile suçlanabilir mi?

Bence artık zor gözüküyor.
Yazarın Tüm Yazıları