Parti mi, yoksa cemaat mi

AKP kimyasında parti teşkilatı da, cami cemaati de önemli.

Ama yaklaşan seçimler, iktidar partisini tercihe zorluyor.

Çünkü AKP'nin dostu da, düşmanı da bu partinin 28 Mart'taki oy oranını yüzde 50'nin üstüne taşıma ihtimalinin farkında.

(AKP'nin -üniforma fobili Hüsrev Kutlu dahil- 7 vekilinin Menzil şeyhinin iftar sofrasındaki samimi pozlarının... Veya Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in 8 yıl önceki panel konuşmasının gündeme getirilmesi, yaratılan tartışma ortamı ve üslubu rastlantı sayılmaz.)

Parlamento içi ve dışı muhalefetin ortaya attığı sorular belli:

1) AKP'ye genel başkan ve kadrosu mu hákim, yoksa tarikat şeyhleri ile cami cemaatleri mi? 2) Tarikatlara sivil toplum mantığıyla mı saygı gösteriliyor, yoksa parti emir-komuta altında mı?

Hemen söyleyelim ki, bu sorular haklı ve fakat siyaset açısından anlamsızdır. Çünkü iktidar kimseyle paylaşılmaz.

AKP'de parti mutlaka cemaate üstün gelecektir.

Tabii ki yeterli zaman tanınırsa, demokratik zemin korunursa!

MEDYA NOTU

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in 1995 tarihli konuşmasını gündeme getiren CHP siyaset yapıyor, anlamak mümkün. Asker laik refleks sergiliyor, katılmasak da sürpriz sayılmaz. Ama ya demokrat kalemlere ne demeli?

İfade özgürlüğü şampiyonları, ne zamandan beri lafına bakarak adam asacak hale geldi? Başbakanlık Müsteşarı ancak fikirlerini bulunduğu makamda icraata döktüğü zaman eleştiriyi hak eder, daha önce değil.

Ama zaten Müsteşar Bey, eski cumhurbaşkanından yeni Başbakan'a kadar 32 bölüm halinde sergilenen ‘‘vallahi de billahi de değiştim’’ oyununa katılmadığı için mübalağa dayak yiyor.

Tercihidir ama dövenlere yakışmıyor, bizden uyarması.

4*4 hızlı okuma

Alanya'da ‘‘medeniyetler buluşması’’ diye takdim edilen Bruno Kerber'in (76) cenazesi Türkiye'de yaşayan Almanları hatıra getirdi. Son sayıma göre Türkiye'de 7 bine yakın Alman ikamet ediyor. Alman nüfusu, Bulgaristan ve ABD'nin ardından en büyük üçüncü yabancı koloni.

Alanya'da bugüne kadar yabancılara 8 bine yakın ev satıldı. 2 bin 20 Alman vatandaşı Alanya'da ev aldı, yaz-kış oturur oldu. Türk-Alman Dostları Derneği Başkanı Fahri Yiğit'e göre 750 Alman vatandaşı, ölümü halinde Alanya'da gömülmeyi vasiyet etti.

Alanya'daki ayin, kimilerinin ‘‘Türkiye'de bir yılda 21 bin kilise açıldı’’ yaygarasıyla karşılaştı. İstanbul'da toplam 40 kilise olduğuna göre yalanın büyüklüğü ortada... Ama mesele kıyaslamaysa; Antalya'da kent merkezinde 400, köylerinde 1400 cami bulunuyor, din elden gitmiyor.

Alanya'daki Almanlar o kadar bizden ki, aralarından iki tane İmarzede bile çıktı. 14 yıllık Alanyalı Gaby Klein (51) 100 milyarını, Karl Heinz Schwaab da (74) 100 bin Eurosu'nu İmar Bankası'na emanet etti. Şimdi her ikisi de İmar ödemelerini dört gözle bekliyor.
Yazarın Tüm Yazıları