Laz mafyası, Kürt mafyası

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Ünlü kabadayı Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'ye iadesi tartışmalarını izlemek çok eğlenceli.

Pek dile getirilmeyen korku, operasyonun Fransa değil Türkiye ayağı nedeniyle bozulacağı yolunda... Alaattin Çakıcı'nın dış değil yerli bağlantıları nedeniyle iadesinin engelleneceği ihtimali konuşuluyor.

Halk düşmanı Alaattin Çakıcı...

Herkesin gizli dostu Alaattin Çakıcı...

Acaba hangi fotoğraf doğru?

***

Türkiye'de ağzı olan konuşuyor ama kimse bulunduğu koordinata uygun düşen politikayı izlemiyor. Misal, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel...

Susurluk sürecinin ilk gününde dönemin başbakanını mektupla uyaran, Çankaya Köşkü'nde zirve toplayan başkasıymış gibi, Susurluk sanığının nikâh tanıklığını kabul etti. Kamuoyu rüzgârı tersine dönünce caydı.

Oysa Demirel'in makamı ve Susurluk sürecinde izlediği politika, bu daveti peşinen reddi gerekli kılıyordu. Kamuoyu hakemliğine lüzum yoktu.

‘‘Pozisyon’’ mali piyasalarda geleceğe dönük tahminleri yansıtan bir sözcük. Örneğin kimisi dolar kurunun yeterince hızlı artmayacağı tahminine dayalı pozisyon tutar, TL yatırımını yeğler. Diğeri kamu kâğıtlarını kazançlı bulur, o pozisyonu tercih eder.

Galiba Türkiye'de sorun, kimsenin -siyasette bile- orta veya uzun vadeli pozisyon taşımayı sevmemesi... İlişkiler o yüzden karmaşık hal alıyor. Kamuoyu önünde itibar kaybı doğuyor.

Alaattin Çakıcı'nın elinde mevcut hükümetin iki bakanıyla yaptığı son derece samimi konuşmaların kasedi geziyor. Çakıcı, ‘‘Bu bantları açıklarsam, hükümet düşer, CHP desteğini çeker’’ diyecek cüreti gösteriyor.

Bu ülkenin, Cumhuriyet hükümetinin bakanı hangi ‘‘pozisyon’’ adına yeraltı dünyasının 11 yıldır aranan ismiyle samimiyet kurar?

Bilinmez... Ama asıl sorulması gereken budur.

Görevi Alaattin Çakıcı'yı bir türlü yakalayamayan polisten hesap sormak olan siyasetçi neden kendisi ‘‘zehir hafiye’’ kesilir...

Bilinmez... Ama asıl eleştirilmesi gereken budur.

***

Türkiye'de çok sık değişen pozisyonlar, ‘‘durum komedisi’’ modasını yarattı. ‘‘Durum analizi’’ denemeleri de hep kısa soluklu kaldı.

Başkentte son günlerde tartışılan durum analizini, filmin tüm senaryosunu yansıtmasa bile, perdedeki anlık fotoğrafa farklı ışık tutar umuduyla aktarmak istiyoruz.

Analize göre Susurluk süreci Kürt mafyasını tasfiye etti, tamamen güçsüz kıldı. Organize suç dünyasının yeni lider kadrosunun Karadeniz (Laz) mafyasından çıkması bekleniyordu. Emniyet'te tasarlanan atamalar, Alaattin Çakıcı ile kurulan irtibat hep bu plana endeksliydi.

Ancak emniyet atamaları bu plana uygun gitmedi, aynı günlerde Alaattin Çakıcı Fransa'da yakalandı.

Demek ki plana ciddi muhalefet vardı.

Neyse, siz kafanızı bu kadar detaya takmayın. Aklınızda tek soru kalsın:

Kürt mafyası, Laz mafyası, hani bunun ilk mafyası...













Yazarın Tüm Yazıları