ANKARA’TÜRK Ordusu tek başına Kuzey Irak’a girmesin’ şartlı ABD kredisi tartışması sürüyor.
Deniz Baykal, Ali Babacan’ın 22 Eylül 2003’te Dubai’de attığı imzayı hatırlatıyor.
Peki Ali Babacan ne yanıt veriyor, aktaralım:
1) 1 milyar dolar hibe veya 8 milyar dolar çok ucuz maliyetli kredi ABD bütçesinde Türkiye’ye yardım maddesinde yer aldı.
2) ABD, "Türkiye tek başına Kuzey Irak’a giremez" demiyor. Aslında tam tersine girerse, o andan itibaren kredi taksitlerini ödemeyi keseceğini söylüyordu.
3) Yani Deniz Baykal’ın iddiasının aksine, eğer krediyi kabul edip yine de Irak’a girseydik, ABD’den o ana kadar yapılan ödemelerde sorun olmayacaktı.
4) Ama zaten piyasa bu miktarda krediyi ABD’nin Türkiye’ye güveni/desteği olarak algıladı. Borsa haberi duyunca tavan yaptı, krediye gerek kalmadı.
Türkiye krediyi kullanmayacağını ABD’ye nasıl bildirdi?
Yanıtı gördüğüm ve okuduğum iki ayrı notada yer alıyor.
Notalardan ilki 13 Nisan 2004 tarihini taşıyor.
Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçiliği’ne kredi anlaşmasını bozduğunu duyuruyor.
ABD Büyükelçiliği, hemen ertesi gün yani 14 Nisan 2004 tarihinde cevabi nota veriyor.
Türk Dışişleri’ne anlaşmanın geçersiz hale geldiğini teyit ediyor.
Seçim sürecinde her tartışma nereden başlarsa başlasın Irak’a sıçrıyor.
Hiç değilse biraz hafıza tazeleyelim, doğru verilerle tartışalım istedim.
Yardım alamasın diye
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, daha ilk günden itibaren hep 2 partili sistem istedi.
O yüzden CHP dışındaki partilerin açtığı tartışmalara girmekten kaçındı. Tabir yerindeyse MHP’yi bile muhatap almak istemedi. Ama son günlerde değişti, meydanlarda Genç Parti’ye yükleniyor.
Bu söylem değişimini Başbakan’a yakın bir kaynağa sordum, şu yanıtı aldım:
- Sayın Başbakan bu kez Genç Parti’nin Hazine yardımı alacak kadar bile oy toplamasını istemiyor. Uzanlar’ın İmar Bankası nedeniyle devlete 7 milyar dolar borcu var. Bonozedelere 1-2 milyar dolar daha ödenecek. Bu rakamlar ortada iken üstüne bir de Hazine yardımı ödenmesini içine sindiremiyor.
Biliyorsunuz, genel seçimde yüzde 7’den fazla oy alan partilere bütçenin 5 binde ikisi kadar yardım yapılıyor. Bu sayede Genç Parti kasasına 2003’te 5 milyon YTL, yerel seçimlerin yapıldığı 2004’te 12 milyon YTL, 2005’te 6 milyon YTL, 2006’da 9 milyon YTL girdi. Genç Parti, 2007’de 23 milyon YTL yardıma hak kazandı. Toplam 55 milyon YTL, doğrusu kolay hazmedilecek rakamlar değil!
410 milyar dolarlık ekmek
DAHA beş yıl önce başlıktaki rakam üçte birine yakındı. Türkiye ekonomisi bir ekmek üretirken bugün sofraya 2 ekmek daha eklendi. Dile kolay savaş, gerginlik, muhtıra derken ekonomi 21 çeyrektir, yani beş yıldır aralıksız büyüyor. Kimse kusura bakmasın, ama dünkü en önemli haber buydu.
Keşke iktidarıyla, muhalefetiyle siyasetçiler ekmek kavgasını daha fazla umursamaya başlasa!
Karşı görüş ve katkı
"Rahmetli Orhan Doğan’ı ’Cizre’deki barış ve huzur çabalarıyla hatırlamak isterim’ demişsiniz. Peki, siz barışın sağlanması için herhangi bir çabada bulundunuz mu?" (Ayhan Ergün)
"Biz Orhan Doğan’ın yaptığı her şeyi doğru yaptığına inanıyoruz. Hatıralarını da daima yaşatacağız. 50 derece sıcaklıkta, 200.000 kişi uğurladı Orhan Doğan’ı" (Sevgi Sazan)