Paylaş
Avrupa'ya özlem, İslam'a yöneliş
Uzun tatilde-bayram demeye dilimiz varmıyor- İstanbul sahilleri türbanlı, uzun pardösülü genç kızlarla, afili varoş delikanlılarına kaldı. Kaçamak öpücükler, utangaç dokunuşlar ihtiyar gözleri okşadı.
Modernliğin ölçüsü tabii ki el ele tutuşmaktan ibaret değil. Ama ılık bahar meltemine yelken tutan bu meydan okuma yok sayılmamalı.
Muhafazakâr aile yapısıyla tanınan Türk toplumunda siyasi İslam'ın yükselişine paralel giden bu insani kalıp değişimi doğru tercüme edilmeli.
Çünkü gençliğini 1970 ve 1980 öncesinde yaşayan her talihsiz Türk vatandaşının tanıklık edeceği gibi kimlik arayışı bir bütündür.
1960'ların yarı çıplak çiçek çocukları, 1971 darbesinde Türkiye'nin temeline dinamit koyma suçuyla siyasi hüküm giydiler.
1970'lerin siyasi patlaması 1980'de duvara çarpmadan önce hiç değilse kentli kadına cinsel özgürlüğünü armağan etti. Belki de sıra siyasi İslam'ın kırsal kökenli cinsel ihtilaline geldi.
***
Türkiye siyasi İslam'ın yükseldiği tek ülke değil.
Hatta, halkı Batı'ya doğru koşarken siyasetinde İslam'i motiflerin arttığı tek Müslüman ülke bile sayılmaz.
International Herald Tribune Gazetesi'nde 10 Nisan günü çıkan makalede, Fas üniversitelerinde örgütlenen siyasi İslam'ın öyküsü anlatıldı.
Siyasi İslam'ın Casablanca Üniversitesi'nde kullandığı taraftar kazanma yöntemleri sizlere herhalde tanıdık gelecek:
Karate dersleri, sınavlara hazırlanan öğrencilere hocalık, pahalı ders kitaplarının fotokopisinin çekilip dağıtılması...
(Özellikle son yöntem 1960'larda İstanbul Teknik Üniversitesi'nde sol hareket tarafından yaygın olarak kullanılmıştı.)
Fas'ta siyasi İslam'a kazanılan üniversite öğrencileri toplumsal hizmet projelerinde seferber ediliyor: Dul ve hastalara yardım, cenaze evlerine destek, bayramlarda et dağıtımı gibi...
Sonuç olarak Fas'taki 14 üniversiteden neredeyse tamamında siyasi İslam'a imanlı öğrenci liderleri işbaşında... Azınlığın dinamizmi çoğunluğu teslim alacak kadar güçlü...
***
Faslı gençler neden siyasi İslam'a kayıyor?
Yanıtı, Türkiye'den farklı değil: Çünkü açlar.
Fas'ta 20 ila 29 yaş arasındaki gençlerle yapılan ankette, yüzde 90'ının ülkeyi terk etmek istediği ortaya çıkıyor.
Üniversite mezunlarının yüzde 70'i yurtdışına yerleşmek istiyor. Üstelik siyasi İslam'ın talebeleri İran'a değil Avrupa veya ABD'ye göçmeyi tercih ediyor.
Fas'ta resmi işsizlik oranı yüzde 17. Gelir dağılımı adaletsiz.
Çok değil birkaç yıl öncesine kadar umutlarını Marksizme bağlayan Faslı gençler isyanlarına sahip çıkan siyasi İslam'ın kollarına itiliyor.
***
Fas'ta monarşi, Türkiye'de beceriksiz, insafsız merkez sağ iktidarlar siyasi İslam'ın toplumsal tabanını güçlendiriyor...
O yüzden, ‘‘Türkiye Cezayir olmaz’’ rahatlığına kapılmak yersiz.
Çünkü Türkiye'nin koşullarının Cezayir'den çok farklı olduğu kesin. Ama Türkiye'de serpilen siyasi İslam'ın uluslararası çizgisi belli. Bu çizgideki örgütler biraz palazlanınca silaha sarılmaya hazırlar.
Anlaşılan Türkiye'nin terör frekansı yine değişiyor.
PKK'nın yerini siyasi İslam etiketli terör alıyor.
Paylaş