Enis Berberoğlu: İkiz tepeler






Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

SİYASİ fay kırılması dün aniden ikiz tepe formasyonu yarattı.

Yeni tepelerden ilkinin adı Kemal Derviş konuldu.

Diğerini zaten tanıyoruz: Zekeriya Temizel.

Ekonomik Mesih Kemal Derviş ile yolsuzlukla mücadele simgesi Zekeriya Temizel nasıl karşı karşıya geldi?

En basit ancak kesinlikle yanlış yorum, ‘‘Yolsuzluk lobisi Temizel'i tasfiye etti’’ yanılgısına kapılmaktır. Çünkü Derviş'in de -tıpkı Temizel gibi- bu lobiye yakınlığı, borcu ve hatta verecek parası yoktur.

Demek ki komplo teorilerini bir yana bırakıp filmi istifadan bir önceki kareye kadar geri sarmak zorunludur.

* * *

Zekeriya Temizel açısından bardağı taşıran son damlanın, yönettiği Bankacılık Üst Kurulu'nun Kemal Derviş'e bağlanması olduğu konusunda kuşku yoktur. Ama BDDK'nın zaten hükümet üstü konumu nedeniyle yasal açıdan bırakın bir bakana, başbakana bile bağlanması mümkün değildir.

Dolayısıyla şekil şartı yerine ideolojik kırılmaya dikkat etmek lazım.

Mülkiyeli ve Teftiş Kurulu kökenli Zekeriya Temizel için ‘‘devlet malı’’ tabudur. Bu yüzden:

a) Mali kesimde fırtına koptuğunda batan bankalara el koymasını isteyenlere, ‘‘Alamam, Hazine'ye yük olur’’ diyor, ‘‘O zaman Fon'a devretmeyip doğrudan tasfiye yolunu seçelim’’ önerisine de ‘‘Mudilere haksızlık olur’’ gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

b) Yüksek nakit fon ihtiyacı nedeniyle piyasa dengelerini bozan Fon'daki batık bankaların satışı konusunda da yine ‘‘devletin kuruşu ziyan olmasın’’ mantığıyla titizleniyor, işi ağırdan alıyordu.

Oysa Kemal Derviş'in yönetiminde uygulanacak yeni ekonomik programda neşterin atılacağı ilk kesim, mali sektör olarak seçildi.

IMF ve Dünya Bankası bundan böyle Fon'a banka devri yerine batanların tasfiyesini (1994 krizindeki TYT Bank, Marmarabank gibi) istiyor. Fon'daki batık bankaların acil satışını öngörüyor, kamu bankalarına dönük radikal önlemler tasarlıyor.

Dolayısıyla Temizel'in istifası, Derviş ile öncelikli hedefleri arasındaki en büyük engelin ilk 24 saatte tasfiyesi olarak algılanabilir. Ekonomik programın başarıya ulaşmasının Kemal Derviş'i siyasi liderler safına katacağı varsayımı da hayalcilik sayılmaz.

Buna karşılık, Zekeriya Temizel de, IMF ve Dünya Bankası ile Türk iş áleminin mutemeti Kemal Derviş'e dönük ilk muhalefet eylemini istifasıyla tarihe dipnot olarak düştü. Derviş'in tavizsiz ekonomik programı nedeniyle canı yanacak kesimlerin ve sol hareketin Fazilet ile MHP çizgisine kaptırdığı emanet oyların yeni adresi sıfatıyla ortaya çıktı.

Siyaseten ikiz tepe formasyonu işte böyle oluştu.

Zaten siyasi lider ne tarlada yetişir, ne de derin devlet veya medya tarafından atanır. Siyaset kumaşı zor zamanda belli olur.

Bu vesileyle Kemal Derviş ve Zekeriya Temizel'e yeniden hoş geldiniz demek isteriz.

KARŞI GÖRÜŞ-KATKI

‘‘Siyasetçilerimizin müzmin hastalıklarının iyileştirilebileceğinden bu yaşıma kadar (57) hiç umutlu olamadım. Bugünkü (dünkü) yazınızın sonuç bölümündeki tahminlerinizin gerçek olabilmesini diliyorum.’’

(Okan Gözen)

Yazarın Tüm Yazıları