Gül’e Başbakan soruları

NEW YORK-ANKARA
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül yeni görevinde ilk kez ABD’ye geldi.

Ancak Başkan Bush’un kameraların önünde ifade ettiği gibi Beyaz Saray’ın yabancısı asla değil. Daha önce Başbakan ve Dışişleri Bakanı sıfatıyla sayısız defa Amerikan yönetimiyle pazarlığa oturdu. Sanırım bu alışkanlıkla olsa gerek Amerikalılar karşılarında Gül’ü bulduklarında günlük siyaseti tartışmakta sakınca görmedi.

Abdullah Gül’e Washington ve New York’ta yöneltilen soru ve yanıtları hatırlamakta yarar var:

Anayasa ve türban: ABD’li tanınmış bir kanaat önderi "yeni Anayasa’nın türban serbestisi için mi yapıldığını" sordu. Gül cevaben, hazırlığı süren Anayasa’nın Avrupa standardında olacağını anlattı, türbanı kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi kapsamında ele aldı. Anayasa’yı referanduma götürme niyetini tekrarladı.

TCK 301 değişikliği: Abdullah Gül’e birden fazla kez 301 krizi soruldu. Gül, yeni taslağın parlamentoda olduğunu söyledi, göreve geldiği ilk günden itibaren değişiklik tavsiyesinde bulunduğunu hatırlattı.

PKK’ya askeri operasyon: Gül’e "Irak’ın kuzeyine askeri operasyonların ne zaman biteceği" açıkça soruldu. Cumhubaşkanı, "O bölgede otorite boşluğu var. Orada terörle mücadele ederek Irak’a da yardımcı oluyoruz" mesajını verdi.

Hükümet-asker gerginliği: 27 Nisan gece yarısı bildirisi bir kez gündeme geldi. "Devlet (asker) ve hükümet gerginliğini nasıl yöneteceksiniz?" sorusuna Gül, "Ben ahengi sağladım, daha da güçlenecek" tarzı bir yanıt verdi.

Kur ve faizin gidişi: Gül, merhum Turgut Özal’dan bu yana yabancı yatırımcılarla buluşan ilk cumhurbaşkanı oldu. "Kur ve faiz" kadar ayrıntıya giren soruları Gül adına Mehmet Şimşek yanıtladı.

Abdullah Gül tabii ki Kıbrıs ve Ermeni soykırımı iddiaları alanında da mesai yaptı.

Son dönemde soykırım konusundaki pozisyonu değişen Musevi lobisine yapılan hatırlatma özellikle ilginçti. Paris Büyükelçiliği günlerinde 20 bin Yahudiyi soykırımdan kurtaran Atatürk’ün silah arkadaşı Behiç Bey’in hayatını anlatan "Büyükelçi" isimli kitabın İngilizce çevirisi torunu işadamı Emir Kıvırcık tarafından Gül ile görüşen lobi temsilcilerine hediye edildi.

Dil farkı cilvesi

TÜRKİYE’yi gayet iyi tanıyan bir Amerikalı ile karşılaştık. Sohbet "siyasi çözüm" tartışmasına dayandı, "Beyaz Saray ne demek istiyor?" diye sordum, işte yanıtı: "Bazı sözcükler iki ülkede aynı anlama gelmiyor anlaşılan. ABD için siyasi çözüm son derece sıradan bir laf. Veya İslam sözcüğünü kullandığımızda sadece Müslüman dünyayı kastediyoruz. Ama sizlerde farklı yankı buluyor."

1 saat rötar sırrı

CUMHURBAŞKANI yurtdışında programa dakikasına kadar uymaya özen gösteriyor. O yüzden New York’tan Ankara’ya hareketin bir saat kadar ertelenmesi sürpriz oldu. Ama sonradan anlaşıldı ki bu taammüden rötarı bizzat Abdullah Gül istemiş. Ankara’da kendisini karşılamaya gelecekleri cumartesi sabahı erkenden havaalanına taşımak istememiş. İniş saatinin 8.30’dan sonraya bırakılması talimatını vermiş.
Yazarın Tüm Yazıları