TEŞVİK yasasının yıldızı Osmaniye’de umut bilançosu çıkartılıyor. Toplam yatırım başvuru adedi 210’u aşıyor, yaratılacak istihdamın hacmi 10 bine yaklaşıyor.
170 bin nüfuslu kentteki işsiz sayısının 50 bin olduğu hatırlandığında bu rakamların kıymeti daha iyi anlaşılıyor. Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Doğru, Meclis Başkanı Necati Keten ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mehmet Turgut’la sohbet ediyoruz:
- Fevzi Başkan yatırım Osmaniye’den mi yoksa dışarıdan mı?
- Yüzde 70 dışarıdan, daha çok Adana, Antep ve Maraş’tan...
- Mehmet Bey, gelen yatırımlar daha çok hangi alana?
- Bu teşvikin en önemli avantajı ucuz elektrik ve istihdama vergi muafiyeti avantajı. Bu yüzden yatırımların neredeyse yarısı elektrik ve emeği en fazla kullanan tekstil sektöründe, ardından plastik ve metal sanayii geliyor.
- Peki gelen girişimcinin ilk yatırımı mı olacak Osmaniye?
- Hayır ikinci veya üçüncü fabrikasını kuran var, alan değiştiren var.
- Nedir Osmaniye’nin sunduğu en önemli avantaj?
- İskenderun Limanı’na yakınlığımız, otobanın hemen yanımızdan geçmesi...
- O zaman yatırımlar ihracat ağırlıklı...
- Evet yüzde 80’i ihracat, yüzde 20’si iç piyasaya dönük.
- Necati Başkan yatırımlar ne durumda?
- Eski Sanayi Bölgesi’nde yer alan 45 firmadan 18’i yatırıma başladı. Yeni bölgede 94 parselin 48’inde hareket var. Zaten altı ayda yatırıma başlamayanın parseli gider!
- Peki yatırımlar için kaliteli elemanınız var mı?
- Maalesef bu sıkıntı var. O yüzden sekreterlik ve bilgisayar kursu açacağız.
Sanayi bölgesine hapishaneden Konukoğlu vazgeçirtti
YENİ teşvik yasasının mimarisinde Türkiye’nin pamuk ipliği kralı ve Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu’nun katkısının büyük olduğu malum.
Ama Konukoğlu’nun Osmaniye’ye iyiliği bu kadarla kalmadı. Fevzi Doğru ve Necati Keten’le organize sanayi bölgesini gezerken ilginç hikayeyi dinliyoruz. Hükümet Osmaniye’nin yeni organize sanayi bölgesinin tam ortasına bir hapishane kurmak istemiş. Bunu duyan Konukoğlu hemen tanıdık bir bakanı aramış:
‘Sayın bakan yani hükümlü pencereden bakacak, şirketin ismini görecek, oturup mektubu döşenecek, artık yardım mı ister, yoksa tehdit mi eder Allah bilir... Gelin bu işten vazgeçin.’
Abdülkadir Ağa’nın bu girişimiyle hapishane sanayi bölgesinden taşınmış.
Pamuk işçisi gelmeyince fıstığa döndüler
OSMANİYE Türkiye’nin yerfıstığı rekoltesinin yüzde 80’inin işlendiği merkez. İklimi nedeniyle Doğu Anadolu’nun sebze deposu sayılıyor, buğday, mısır ve hayvancılık gelişmiş.
- Pamuğunuz pek yok gibi Fevzi Başkan, neden?
- Bir zamanlar çok pamuk ekerdik, ama GAP başladıktan sonra toplayacak ırgatlar gelmez oldu, o yüzden pamuk bitti buralarda.
Osmaniye’de fıstığın yaygınlaşması da yine aynı tarihlere rastlıyor. Bugün 16 yerfıstığı işleme tesisi var, 200 kadar da küçük ticari işletme. Ticaret Borsası İkinci Başkanı Kadir Ünal’ı Osimpaş isimli tesisinde ziyaret ediyoruz:
- Fıstık iç piyasada iyi gidiyor ama ihracatı da var mı?
- Pek değil, sadece biz biraz Ukrayna, Romanya ve Yunanistan’a yolluyoruz.
- Neden bu ülkeler?
- Daha çok alkol kullanılan ülkelere satış yapıyoruz.
- Fıstıkta daha yüksek gelir için ne lazım?
- Fıstıkçılar Borsası ve sitesini kurmayı düşünüyoruz.
Osmaniye’nin 3 tarihi şansı
Osmaniye ilk tarihi şansını 1996 yılında yenilenen yerel seçimle yakaladı. Hükümet ve muhalefet Osmaniye’yi kazanmak için il sözünde birleşti. Nitekim Osmaniye 24 Ekim 1996’da hiç muhalefet görmeden il oldu.
Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli memleketi Osmaniye’ye eğitim ve sağlık yardımını esirgemedi. Organize sanayi bölgesinin daha kuruluş aşamasında yolu, suyu, elektriği bağlandı, cazibe merkezi kılındı.
AKP Hükümeti’nin çıkarttığı ve hayli tartışma yaratan 5084 sayılı yeni teşvik yasasıyla en yoğun yatırım talebi Osmaniye’ye geldi. Adana ve Gaziantep gibi sanayi illerinden Osmaniye’ye yatırım aktı.
Halk ne diyor?
Osman Atılgan (Doktor):
Teşvik yasası, Osmaniye için tarihi bir fırsat. Çünkü yeni yatırımlar, Osmaniye’nin işsizlik sorununu çözümleyerek kaderini değiştirecektir. Kısacası Osmaniye’nin kurtuluşuna vesile olacak bu yasaya imza atanlara teşekkür ediyoruz.
Oğuzhan Erkmen (Matbaacı-esnaf):
Yeni teşvik yasası bilinçli kullanılırsa, üretime ve ihracata yönelik fabrikalar kurulursa, işsizliğin önlenmesine ve Osmaniye’nin kalkınmasına neden olacaktır.
Mehmet Arslantaş (Emekli):
Osmaniye, yoksullukta Türkiye’de Şırnak’tan sonra 2. sırada bulunuyor. Teşvik yasası, yeni yatırımlarla bu kötü kadere dur diyecek cesur bir adam, güzel bir gelişme.
Fatma Tekin (İşsiz):
Osmaniye’de 30 bin işsiz var. Ben bir lise mezunu olarak işsizim. Teşvik yasası ile kurulacak bu yatırımlar bizlerin büyük bir umut kapısı oldu. Yüzümüz güleceği için mutluyuz.