ANKARAABD Başkanı George Bush’un Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "Ermeni yasası" telefonuna geri dönmesi biliyorsunuz birkaç gün aldı.
Bu rötar normal mi, değil mi, diye merak ettim. Liderler arası telefon diplomasisinin protokolünü öğrendim. İzninizle aktarayım.
Diyelim ki Türk Başbakanı, yabancı bir lideri arıyor.
Tabii ki her defasında hemen telefon bağlantısı kurmak mümkün değil. Yabancı diplomatlar Türk tarafına, geri arayabilecekleri gün ve saati bildiriyor. Bu kez de bizim Başbakan’a uymayabiliyor.
Ezcümle eğer "çok acil" kodu yoksa liderlerin görüşmesi birkaç günü bulabiliyor.Formatın yanı sıra içeriğe de girersek;
Türk tarafı, Bush yönetiminin sözde ermeni soykırımı yasa tasarısına muhalefetini samimi buluyor. Başbakan’a dönüşün biraz gecikmesi, Başkan’ın önünü görebilme gayretine bağlanıyor.
Temsilciler Meclisi’nin demokrat başkanı Nancy Pelosi’nin tavrı farklı yorumlanıyor:
"Pelosi bu tasarının Türkiye-ABD ilişkilerinde kalıcı hasar yaratmayacağına inanıyor. İlk şiddetli tepkinin ardından meselenin gündem dışı kalacağını düşünüyor. Bu yüzden tasarının bir an önce geçmesinden yana gözüküyor."
Her yıl 24 Nisan nöbeti ve tasarı korkusundan mustarip bazı Türk yetkililer benzer kanaati taşıyabilir. Açıkçası ben farklı düşünüyorum. Kıdemli bir yabancı diplomatın Türk dış politikasına ilişkin analizini bu açıdan çok önemsiyorum: "Türkiye’nin dış politikasında katı ve kalın çizgiler var. Bu ölçüde katılık Türkiye dışında sadece İran ve Çin’de mevcut. Ama onlar düşman, siz dost ülkelerden gelen baskıya direniyorsunuz. Dolayısıyla işiniz daha zor. Ve itiraf etmek gerekir ki, çoğu kez de ısrarınızda haklı çıkıyorsunuz."
PKK’ya katılım şifresi
KARA Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un durduk yerde PKK’ya katılımdan söz etmesi rastlantı mı? Bence hiç değil... Önce Komutan’ın önündeki rakamlara göz atalım.
Geçen yıl 536 PKK’lı etkisiz hale getirildi, buna karşılık örgüte 783 yeni katılım oldu.
Gelelim bu yıla... Hem etkisiz hale getirilen PKK’lı sayısı arttı, hem de katılım rakamı azaldı.
Demek ki bu iki rakam arasında ters ilişki var. Biri artarken, diğeri düşüyor. Ya da Türkçe mealiyle örgütle mücadele yoğunluk kazandıkça, katılım hevesi düşüyor.
Paşa da o yüzden diyor ki: PKK üstündeki baskı önümüzdeki aylarda daha da artacak. Meseleyi parlamento zeminine taşımaya hazırlananlara dönük mesaj gibi geldi bana!
CHP’nin AKP’ye teklifi
CHP Lideri Deniz Baykal’ın "Referandumu iptal edin, yeni Anayasa’ya ekleyin, destek verelim" diye özetlenebilecek çağrısı AKP’de ilgi uyandırdı. Hatta, "Acaba CHP Anayasa’nın tamamı konusunda yeni bir pazarlık mı açıyor?" sorusuna yol açtı. CHP’ye olumlu yanıt verilmesi ve referandum iptali şimdilik mümkün değil, çünkü AKP, Anayasa değişikliğine kesin gözle bakmıyor.
Meraklısı için düzeltme: Gaziantep’ten CHP’li İbrahim Kılıç uyarıyor. "Gaziantep’te aday belirleme önseçimle olmuş, Sayın Abdülkadir Ateş de aday gösterilmediği için değil, katıldığı önseçim sonucunda 16. sırada yer aldığı için yeniden seçilememiştir." Düzeltiyor ve fakat Ateş’in TBMM ve Avrupa Konseyi’ndeki çalışmalarından mahrum kalan seçmen sıfatıyla üzülmeye devam ediyoruz.