ANKARA 1980 öncesinde acar gazeteciler gece yarısı Genelkurmay’ın önünden geçerdi. Genelkurmay’ın ışıkları sönmemiş, bina ışıl ışılsa pek hayra yorulmazdı. Devir değişti, artık gazete bürolarında her gece sabaha kadar internet nöbeti var. Malum, bir gece ansızın gelebilir... Tabii ki bildiri!
İşin şakası bir yana, Genelkurmay kartlarını bu hafta tamamen açtı.
1) Kuzey Irak’a sıcak takip bahanesiyle girilmesi, savaşın genişleyip seçimin ertelenmesine yol açması senaryosu geçerliliğini yitirdi. Orgeneral Yaşar Büyükanıt, tezkere çıkmadan, siyasi hedef belirlenmeden Irak’a girilmeyeceğini kuşkuya yer bırakmayacak üslupla açıkladı.
2) Üç ilde, Siirt, Şırnak ve Hakkári’de asayiş önlemlerinin uygulama kararının (arama, geçiş yasağı, operasyon gibi) güvenlik bölgesi ilanıyla askere geçmesi uzun süredir devam eden "yetki tartışmasına" noktayı koydu. Askerin elini rahatlattı.
3) Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Mesud Barzani için "kabile reisi" demesi ve görüşmeyeceğini açıklaması, askerle sivil arasında Kuzey Irak politikasında beliren çatlağı kapattı. Erdoğan,Büyükanıt’ın aylar önce ilan ettiği, "Barzani ile görüşmem" çizgisine yaklaştı.
4) Genelkurmay önceki gece halkı tribünden sahaya davet etti. Tıpkı Cumhuriyet mitingleri gibi teröre karşı kitlesel gösteriler yapılmasını istedi. İlk akla gelen İspanya’daki ETA terörüne karşı yüz binlerce kişilik gösteriler. Ama bu mitinglerde hükümet de protesto edilirse kimse şaşırmasın.
Haftalar önce bu köşede, "Asker ayağını kaldırdı, koyacak yer arıyor" diye yazdık.
Asker nihayet ayağını yere koydu, adımını attı, gerisi hükümete bağlı.
BM’nin sınır ötesi maddesi
ASKER, terörle mücadelede BM örneğini gündeme getirdi. Türkiye Irak kaynaklı terörü BM’ye şikáyet etti. Ancak ilginçtir BM sözleşmesinin sıcak takibi öngören 51’inci maddesine atıfta bulunulmadı.
Sınır ötesi tartışması ihtimali gündemde iken unutkanlığa yormak mümkün değil.
Nitekim yetkili bir isme sorduğumda şu bilgiyi verdi:
- BM sözleşmesine fazla atıfta bulunmak istemiyoruz. Aksi halde alınacak bir kararın, gündeme gelecek talebin muhatabı olabiliriz.
Bakanlar göç yoluna düştü
AKP listelerinde çizilen çok olunca, bakanların göç yoluna düşmesi pek dikkati çekmedi.
Geçen seçimde İstanbul’dan parlamentoya giren iki bakan, Kemal Unakıtan ile Binali Yıldırım’ın illeri değişti. Kürşad Tüzmen Gaziantep’ten Mersin’e, Vecdi Gönül Kocaeli’den İzmir’e kaydırıldı.
2002’de Tayyip Erdoğan’ın yerine seçilen Unakıtan neden Eskişehir’e yollandı? Gerçi bakana ulaşamadım ama yakınlarına göre ailesinin Kırım Türkü olması etkiliymiş.
Kürşad Tüzmen ise "Zoru severim" diyor ve ekliyor: "Gaziantep tatlı su idi, burası tuzlu su. Biz orada oyumuzu yüzde 58’e getirdik, burada sadece yüzde 18. Yapılacak çok iş var."
Gökçek’in son Ankara anketi
ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkentte düzenli olarak siyasi nabzı ölçer. Gökçek’in son anketini aktarmak istedim: AKP yüzde 52.6, CHP yüzde 21, MHP yüzde 12.
Başkent anketleri de üç partili Meclis’e işaret ediyor.