ANKARA ÖNCE "Yine internet balonudur" denildi, hatta gülündü geçildi. Sözde, TSK’ya bağlı özel kuvvetler, yerel Kürt hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani’yi kaçırmıştı. Tabii ki kimse inanmadı.
Ama aradan günler geçti, Mesut Barzani’nin 40 yaşındaki yeğeni ortada gözükmedi.
Bu kez Talabani’nin internet sitesi, farklı bir iddia ortaya attı: Mesut Barzani’nin ağabeyi Lokman Barzani’nin oğlu, Kürt Başbakan’a üç el ateş etmişti. Ağır yaralanan Barzani yurtdışında (Almanya’da) tedavi altındaydı. Kürt yönetimi dedikodulara yanıtı 20 gün sonra vücut lisanıyla verdi. Barzani, İngiliz bir konukla kameraların önüne geçti, sağlık ve afiyette olduğunu kanıtladı.
Merak ettim, başkentte bu işten anlayanlara danıştım:
- Barzani hakikaten vuruldu mu?
- Hayır olmadı diyemeyiz.
- Peki bizimkilerin işi mi?
- Hiç alakası yok.
- Kim yaptı öyleyse?
- Kardeş kurşunu.
* * *
PKK’nın, terörün, ayrılıkçı Kürt hareketlerinin geleceği Kuzey Irak’la yakından irtibatlı.
Ama Kuzey Irak yönetimi, sadece devletini arayan Kürtlerin kıblesi olmakla kalmıyor.
ABD ve AB’nin hayalindeki yeni Irak’a "rol modeli" sıfatıyla da hizmet ediyor.
Kürtler 1991 savaşından bu yana ABD’nin himayesinde ve ülkedeki tek müttefiki.
O yüzden arada sırada patlayan bombalar ve intihar saldırıları bir yana, yabancı sermayenin aradığı istikrar ortamına en yakın düşen coğrafya olarak görülüyor.
Nitekim geçen hafta, 14-17 Eylül tarihlerinde bölge başkenti Erbil’de düzenlenen ticaret fuarına katılan yabancı firmaların listesi bu yaklaşımı kanıtlıyor: General Motors, Ford, Motorola, FedEx, Carrier, Cummins, Volkswagen ve Daimler-Chreysler. Irak Ticaret Bankası’nın Visa kartı müjdesi de yine fuara yetişti. Kürtler yurtdışında kartla harcayıp, Irak’ta dinarla ödeyebilecek.
* * *
Yakın tarih tanıktır ki, siyasi denetimi, ekonomik altyapısı kurulmadan, topraktan fışkıran petrolle veya gökten yağan dolarla gelen zenginlik ancak yoksulluk ve yolsuzluk yaratır.
Kürtlerin petrol gelirinden alacakları yüzde 17 payın karşılığı zaten milyarlarca dolar.
Üstüne bir de yabancı sermaye ortaklıkları ve doğrudan yatırımları eklersek... Dileriz Kuzey Irak’ta on yıl öncesine dönülmez. Barzani ve Talabani’nin birkaç yüz milyon dolarlık Habur geliri için savaştıkları günler geri gelmez. (Bu kavgayı bastırmak için Ankara süreci başlatıldı, Süleymaniye’ye ateşkesi denetleyecek birlik yollandı. Teşekkür olarak çuvalla döndük!)
* * *
Türk firmalarının Irak genelindeki işlerinin toplamı 10 milyar dolar. Bu rakamın üçte biri Kuzey’de. Süleymaniye, Erbil ve Duhok’ta iş yapan yaklaşık 400 Türk firması var.
Dolayısıyla yolsuzluk ve rüşvet paylaşımı kavgası sürerse, sadece Kürtler değil Türkler de kaybedecek. Dahası, aşiret düzenine karşı pozisyon tutan PKK ve İslami partiler zemin kazanacak.