Ateşkesi kim bozdu?

Dört yıllık bir aradan sonra Güneydoğu'dan tekrar çatışma ve şehit haberleri gelmeye başladı. PKK/KADEK ateşkesi neden bozdu acaba?

Örgüt medyasına yansıyan propagandayı boş verip zamanlamaya dikkat edin.

Çatışmalar Türkiye ve ABD arasında Irak'a asker yollama pazarlığı sırasında başladı. Oysa bu koşullarda PKK'nın dişini göstermek yerine Türkiye'yi tahrikten kaçınması, hatta ölü taklidi yapması çok daha akılcı olurdu. Ankara-Washington pazarlığının parçası, kritik kozu haline gelmek PKK'ya yaramadığına göre kimin işine gelir? Tabii ki ABD'den başka!

Eğer haklıysak ve PKK'nın ipini ABD saldıysa...

Hiç korkmayın, Türkiye ile ABD pazarlığı sona erip Irak'ta ittifak sağlandığı gün terör başladığı gibi biter. ABD, PKK piyonunu tahtadan çeker. Kıssadan hisse, kimse bir-iki çatapat sesine kanıp kıvılcımı yangın sanmasın, pozisyon değiştirmesin.

Sandık duası


Kime sorsak bu hükümetin AB politikasına hayran. Oysa AB'nin müzakere takvimi için Kıbrıs'ta çözüm istediği ortada. Peki Başbakan, Kıbrıs'ta çözüm için ne düşünüyor? Brüksel'deki sözlerine bakarsanız, tek çare olarak Denktaş'ın seçimi kaybetmesine umudunu bağlamış durumda. Demek ki yağmur duasının yerini sandık duası alacak. Seçmen tercihi ulusal politika sayılacak. Aferin!

Dolar yerine dinar


Türkiye'den Irak'a mal satan Türk şirketlerinin çoğu yerel ve küçük. Malını satıyor, bedelini cebine koyup üretimini sürdürüyor. Bu sayede istihdam sağlanıyor, kamyonlar çalışıyor, karınlar doyuyor.

Kimse dağa çıkmıyor.

ABD'nin 10 bin dolardan fazla nakitle Irak'tan çıkış yasağının kurbanı işte bu küçük şirketler, Kürt/Arap kökenli işadamları.

Dışişleri Bakanlığı, ABD nezdinde girişimlere başladı. Ancak anlaşılan ABD ve Geçici Hükümet, dış ticarette dolar yerine yeni dinarın geçmesini amaçlıyor. Bir çare, Türk bankasının (örneğin Ziraat'in) şube açması. Ne var ki alışverişin kayda girmesi kimsenin işine gelmiyor.

Bir diğer seçenek, Türk işadamlarının yeni dinarı kabul etmesi. Ama dinarı Irak dışında kim bozacak? Kısaca Türkiye'nin bu noktada bir fayda/maliyet analizi yapma ihtiyacı var. Irak'la ticaretin durması, bölge ekonomisinin çökmesi mi işimize gelir, yoksa dinarın Türk bankaları ve dolayısıyla Merkez Bankası tarafından satın alınıp çarkın dönmesi mi?

Unutmayın ki, sözünü ettiğimiz ticaret milyar değil milyon dolarla sınırlı hacimdedir. Ayrıca Merkez Bankası'na gelen dinarlar, Irak'tan petrol alımında da kullanılabilir. Düşünmeye değmez mi?

Krediyle okula adım

13 Eylül Cumartesi tam

2 milyon 318 bin 863 adet kredi kartı işlemi gerçekleşti.

Yazarın Tüm Yazıları