ANKARA KREDİ itibarının en basit ve anlaşılır ölçüsü, ödediğiniz borç faizidir.
Faiz düşükse itibarınız yerindedir, yüksekse tam aksine.
Demek ki Merkez Bankası’nın yalnızca borç faizini artırarak kaybettiği itibarını araması abes.
Peki sonunda itibar da zorsa, o zaman faiz artışı neden?
Acaba Güven Sak’ın Erdal Sağlam’a dün anlattığı gibi "Faizler yükseliyor, çünkü koalisyon bozuldu" analizi daha mı gerçekçi?
Bize göre Güven Sak’ın söyledikleri, AKP iktidarının ilk 3 yılında faizin neden gerilediğini izah ediyor.
Bu yüzden son dönemdeki faiz artışına ve sonuçlarına da ışık tutabilir. Güven Sak’ın tezini günlük lisana tercüme edersek, diyor ki:
"AKP iktidara geldiğinde İstanbul sermayesi ve medyanın büyük bölümüyle AB Koalisyonu (Güven Sak dönüşüm koalisyonu diyor) oluşturdu. İktidar partisi bu sayede aradığı siyasi meşruiyeti yakaladı; iş dünyası AB çapasıyla işleri düzeltti, medyada haliyle fazla eleştiri yer almadı. Ama 3 Ekim’den sonra işler değişti; AKP AB reformlarında isteksizliğini gizleyemedi, herkes kendi yoluna ayrıldı. AKP, Batı’yı rahatsız eden radikal görüntüleriyle ortada, çıplak ve korumasız kaldı."
Şimdi gelelim Profesör Güven Sak’ın kimliğine.
Zaten tanımayanlar için hatırlatalım ki;
Güven Sak gelecek aya kadar Para Politikası Kurulu üyesi. Yani işi diğer altı üyeyle birlikte yüksek veya düşük faize karar vermek.
Güven Sak, iş dünyasının çatı örgütü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun en güvendiği danışmanı, üniversitesinde görevli.
Merkez Bankası’nın hükümete yazdığı enflasyon mektubundaki üslup, öneri eksikliği ve hatta posta adresi bile eleştiri konusu oldu.
Zaten bana sorarsanız hükümete asıl mektubu Güven Sak, Erdal Sağlam’ın köşesinden verdi; teknik değil siyasi hatalara işaret etti.
Hükümetin yerinde olsam bu uyarıyı ciddiye alır -imkánsız demesek bile- zor da olsa AB/Dönüşüm Koalisyonu’nu canlandırmaya çalışırdım.
PKK mecbur bitecek
ÇÜNKÜ, PKK Türkiye’nin yeni El Kaidesi haline geldi.
Sınır ötesi operasyonlara haklı ve meşru zemin sağladı.
ABD ve Irak yönetimi, Türkiye adına PKK’ya ağır darbe indirmek zorundadır. Aksi halde PKK vesilesiyle başlayacak operasyonun menzili Kerkük’e kadar uzanabilir. Türk ordusu girdiği topraktan kolay çıkmamakla tanınır. İşbu nedenle İmralı mahkûmu ile PKK için "tarih oldu" yorumu abartılı değildir. Aksine ciddi bir uyarı taşır:
Kürt meselesinde yeni muhataplar Barzani gibi liderler, Yılmaz Erdoğan gibi aydınlar, Şerafettin Elçi gibi politikacılardır.
Paradigma değişti dikkat; artık eski ölçülerle politika zamanı geçti.