Anayasa’da sivil toplum TBMM’yi solladı geçti

ANKARA
DEVRİMCİ İşçi Sendikaları (DİSK) dün, Anayasa önerisini açıklayan Sivil Toplum Örgütleri arasına katıldı. Daha önce TÜSİAD, TOBB, Barolar Birliği gibi kuruluşlar da benzer katkılarını kamuoyuyla paylaştı.

İlginçtir, 1982 Anayasası’nı savunan kalmadı, ama değiştirmeye kimsenin gücü yetmiyor.

Nedenini dün Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’e sordum. Herkesi suçladı, partisi hariç.

* * *

Devlet sorunu oldu


"Türkiye’de bazı konular var ki bu devletin sorunudur. Benim sorunum, yani hükümetin değil. Ancak herkes ile beraber benim sorunum. İktidarda ben olduğum için sorun var denilemez. 1980 öncesi CHP, o zamanki milliyetçi cephe hükümetlerini suçladı. ’Terör bu hükümetten kaynaklanıyor. Bu giderse terör biter, ben gelirim düzeltirim’ dedi. Ama günde beş-altı kişi öldü. Terör gibi Anayasa da sonunda devlet sorunu haline geldi. Devleti yönetmeye talip olan kim varsa, ya da bu sorundan rahatsız olan kimse onun da sorunu. Sözüm muhalefet partilerinedir. Sorunun çözümüne niyetleri yok. Hükümetin önerisine karşı çıkarak durumu kurtarmaya çalışıyorlar."

* * *

Referanduma gider mi?

"Şimdi bir Anayasa değişikliğini referandumsuz nasıl yaparız? CHP ile anlaşırsak 367’nin üstünde çoğunluk olacağı için referanduma gerek kalmayabilir, Cumhurbaşkanı göndermezse. MHP ile yaparsak yine gerek kalmayabilir. Ama DTP ile oturdum yaptım, referanduma gider. 367’nin altında kaldığı için. O yüzden diyoruz ki, Anayasa değişikliği matematik çoğunluk meselesi değil. Gelin bu işi birlikte yapalım. Meclis Başkanı’nın teklifi halen bekliyor. Kim hangi maddelerin değişmesini istiyorsa uzlaşma komisyonunda bunları oturup konuşuruz, tartışırız. Biz seçimden sonra kendi önerimizi getirmek istedik kıyamet koptu, hatırlıyorsanız."

* * *

Kaç maddeyse hazırız?

"Anayasa değişikliği ne olur sorusunun muhatabı benden ziyade öbür partilerdir. Biz, Anayasa’nın değişmez maddeleri dışında kaç madde diyorlarsa hepsine hazırız. Çünkü biz hazırlığı önceden yapmış partiyiz. Fikrimizi kabul eden olur, olmaz. Ama biz hazırlık yaptık. 5 maddeyi kenara bıraktığımızda geri kalan 170 maddeyle ilgili değişikliğe hazır ve hazırlığı yapmış partiyiz. Öbürlerinin kaç maddelik değişiklik önerileri var, keşke bunu görebilirsek. Niyetimiz varsa neden sonbahara bırakalım ki. Yazın da çalışırız. Çalışmaktan kaçmanın bir anlamı yok ki."

* * *

Meclis
’in toplumun taleplerini okuma ve yerine getirme konusundaki rötarı... Yorgunluk emaresi mi, yoksa iktidar partisinin misyonunu yitirme duygusu mu? Önümüzdeki günlerde anlayacağız.
Yazarın Tüm Yazıları