Ali Babacan’ın telefonu keşke gizli kalmasaydı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, parti grubunda Merkez Bankası adına konuşunca piyasanın ayarı bozuldu.

Merkez Bankası yazılı açıklamayla "yetki bizde" diye hatırlatmak ihtiyacını hissetti.

Peki sonra ne oldu? Acaba Başbakan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile görüştü mü?

Bana anlatılana göre Merkez Bankası’nı Başbakan değil ama Ekonomi Bakanı Ali Babacan aradı. Başkan Durmuş Yılmaz’a, "Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusundaki hassasiyetini" teyit etti. Dolayısıyla siyasi otoritenin Merkez Bankası’nın yetkisine tecavüzü olarak algılanan sözleri düzeltti. Başkan Yılmaz ne yanıt verdi bilmiyorum; ama keşke Babacan bu garantisini piyasalara da açıklasaydı. Belki Başbakan zorda kalırdı; ama piyasalar biraz olsun rahatlardı.

Sanırım piyasanın aklına takılan bir diğer soru, TMSF’nin özelleştirme dövizlerini satarak kur artışına fren çabası haberleriyle Merkez Bankası’nın bir alakasının olup olmadığı... Başkan Yılmaz’a yakın kaynaklar, "Bizim ne kur düzeyi hedefimiz, ne de yönlendirmemiz olabilir. TMSF satışıyla hiçbir ilgimiz yok. Zaten bir kerelik bir satıştan fayda ummak işimiz değil" diyor.

TÜSİAD’ın konuğu CHP

CHP’nin merkez sağa açılmasında adı geçen istasyonlardan birisi de TÜSİAD. Genel Başkan Deniz Baykal, "TÜSİAD ile ilişkiden" söz edince ne olup bittiğini sordum, şu bilgiye ulaştım: AKP’nin 23 Ocak’taki TÜSİAD ziyaretini yakın takibe alan CHP yönetimi, patronlardan randevu talebinde bulundu. TÜSİAD yönetimi de AKP ile aynı formatta, yani genel başkan yardımcıları düzeyinde ziyarete yeşil ışık yaktı. (TÜSİAD’a giden AKP heyetinde genel başkan yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat, Bülent Gedikli, Şaban Dişli, Nazım Ekren ve Reha Denemeç vardı.) TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı yurtdışı gezisinden haftaya dönecek ve şimdilik haziran sonu olarak planlanan ziyaret tarihi kesinleşecek.

En uzun türbülans listesi

Kur artışı iç fiyatları artırır, enflasyonu yükseltir ama asıl darbeyi ülkenin kredi itibarına indirir, küresel piyasadaki risk primini tırmandırır. Tablodan da anlaşılacağı üzere türbülans süresi uzadıkça zarar artıyor. Son türbülansın üçüncü haftası dolarken risk primindeki artış henüz 0.6 puanı geçmedi. Yani yılbaşındaki düzeyi aşmadı. Eğer kısa sürerse bu türbülansı fazla hasarsız atlatma şansımız hálá var.

Başlangıç Bitiş Süre Risk (hafta)primi artışı (%)

Tekila krizi10.02.9520.03.9551.35

Rusya ve Uzakdoğu10.08.9830.10.98138.62

Arjantin ve Türkiye13.11.0015.12.0050.27

11 Eylül saldırısı12.09.0119.10.0181.80

Brezilya ve Türkiye30.04.0210.10.02214.02

FED faiz artışı06.04.0410.05.0451.58

Kaynak: IMF, Emerging Market Financing ve Fortisbank
Yazarın Tüm Yazıları