TAKLİDİ imkánsız pasaportlar, yeni nüfus káğıtları...
Kusura bakmasınlar, ama fazla ciddiye alamıyoruz. Çünkü bu ülkenin en meşhur pasaport sahtekárının aynı zamanda MİT elemanı/muhbiri olduğunu hatırlayacak yaştayız.
Kadrolu pasaport sahtekárı T.H'nin MİT'le ilişkisi 1980'lerin başında Mehmet Ali Ağca skandalı patlak verince ortaya çıktı. Ağca'ya sahte pasaport hazırlamakla suçlanan T.H'nin yardımına MİT koştu. ‘‘T.H'nin 1975 yılından beri teşkilata hizmet ettiği, sahte pasaport düzenlediği teröristler ve kaçakçılarla ilgili bilgi vererek birçoğunun yakalanmasını sağladığı’’ bilgisi bu sayede resmi kayıtlara geçti.
Ama daha ilginç bir gelişme pasaportlar değişirken yaşandı. MİT, ‘‘Yeni pasaportların taklidi kolay’’ itirazını polise kanıtlamak için yine T.H'yi kullandı. Mehmet Eymür, T.H ile birlikte dönemin Emniyet Genel Müdürü Saffet Arıkan Bedük'ün makamına gitti. T.H saç kurutma makinesiyle yarım saatte örnek pasaportu açarak fotoğrafını değiştirdi. T.H'ye para ödülü verildi, pasaportlar yeniden dizayn edildi.
O gün bugün ne zaman ‘‘bu pasaport taklit edilemez’’ haberi okusam; 1) Acaba devlet kadrolu sahteciler de mi beceremez? 2) ‘‘Bir de T.H'ye sordular mı’’ diye aklıma gelir, acaba haksız mıyım?
EKONOMİK TÜYO...
Şimdi Samba káğıdı moda
Borsa riskli, kur yerle bir, faizler aylık yüzde 1'e doğru koşuyor.
Para sahibi olmak yetmiyor artık, yüksek getiri için yaratıcılık şart.
Duyduğumuza göre şu sıralar İstanbul'da risk sever yatırımcıların gözdesi Brezilya devlet tahvilleri. ‘‘Neden Türk Eurobond'u değil de Brezilya káğıdı?’’ derseniz, yanıtı daha yüksek faizde saklı.
Yatırımcılar Türk Eurobond'ları konusunda da seçici... Kıbrıs primi yapan 30 yıllık káğıdın olası bir ABD faiz artışından daha fazla etkileneceği hesaplanıyor. Dolayısıyla 2007-2008 vadeli káğıtlar tercih ediliyor.
4*4 Hızlı okuma
‘‘Hep bir halli, Turhallıyız, biz bize benzeriz’’ misali Turhal'dan 103 bin Milli Piyango talihlisi çıktı. Her ne kadar talihli zanlısı Volkan Ateş ‘‘Bileti kaybettim’’ diye yırtınsa da inanan yok. Zaten ilçenin elinde ikramiyeden başka sermaye de kalmamış gözüküyor.
Turhal nüfusunun yüzde 90'ı okur yazar. Ama nüfusun mesleki dağılımı bu eğitimi pek yansıtmıyor. İlçe sakinlerinin yüzde 82'si çiftçi-besici, yüzde 12'si esnaf, yüzde 6'sı memur ve işçi. İlçede en büyük sorun konut açığı ve 55 yapı kooperatifi bulunuyor.
Tokat'ın en büyük ilçesi 1934 yılında hizmete giren şeker fabrikasıyla ünlü. Yine kamuya ait makine fabrikasının bulunduğu ilçede geceler TV başında geçiyor. Yerel haber şebekesi de güçlü: Üç yerel gazetesi, 2 yerel TV kanalı var. (Kaynak: Tokat Valiliği Yıllığı).
Turhallılar alınmasın, piyango cinneti sadece bu ilçeye özel hastalık değil. Biraz arşiv karıştırın, hatırlayın. 1994 yılbaşında Adana Kadirli'ye 40 milyarlık büyük ikramiyenin çeyreği çarpınca ilçede gece nöbetleri tutuldu, telefonlar kilitlendi. Ne diyelim, yoksulluğun gözü kör olsun.