ABD penceresi Kürtlerin hesabı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Bayram tatili bittiğine göre artık herkes işine bakacak...

ABD ile Irak arasındaki horoz dövüşü kaldığı yerden devam edecek. Belki Kosovo'daki Sırp katliamı yüzünden operasyonda rötar yaşanabilir ama ABD'nin Saddam'ın tepesine binmesi çok gecikmez.

* * *

1991 yılında yine bugünlerde yaşanan Körfez Savaşı'nda müttefik uçaklar Irak'a 100 bin sorti yaptı. Sadece savaşın ilk gecesinde Irak'a 18 bin ton bomba atıldı. Irak savaşta 42 tümen, 3 bin 500 tank ve 2 bin zırhlı araç yitirdi. 3 bin 500 top bataryasından bin tanesi kaldı.

100 saat süren kara savaşında Irak ordusu 100 bin kayıp verdi, 80 bin Irak askeri esir düştü. Oysa toplam müttefik kayıpları 168 kişiyi aşmadı.

Saddam Hüseyin koltuğunu korudu...

* * *

Ramazan nedeniyle erken bitirilen ‘‘Çöl Tilkisi’’ Harekatı 70 saat sürdü.

ABD ve İngiliz uçakları toplam 500 sortide 250 hava saldırısı yaptı. Tanesi 750 bin dolara mal olan 500 Tomahawk füzesi ateşlendi.

27 hava savunma merkezi, 20 komuta-kontrol merkezi ile Cumhuriyet muhafızlarına ait 10 tesise lazer güdümlü bombalarla saldırıldı.

Ne yazık ki Saddam Hüseyin yine koltuğunu korudu...

* * *

Demek ki Saddam hava operasyonları ile devrilmiyor, aksine mağdur edilen Irak halkı ve gururu kırılan Arap dünyası nezdinde itibar kazanıyor.

Saddam'ı devirmek için kara operasyonu ve bir ordunun şart olduğu ortada. Ama ABD'nin kendi askerinin canı kıymetli. O yüzden kiralık asker aranıyor.

70 parçalı Irak muhalefetinde askeri güç Kuzey Iraklı Kürt liderlerin tekelinde. O yüzden ABD Kongresi'nde onaylanan, 100 milyon dolara yakın bütçe ayrılan Saddam'ı devirme operasyonu için önce iki Kürt lider barıştırıldı... Ardından sıra Irak muhalefetini koordine edecek ‘‘tanıdık’’ isme geldi: Frank Ricciardone... Ricciardone, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde müsteşardı, yani ikinci adamdı... Türkiye'deki ilk görevinde İncirlik üssünde Kuzey Irak işlerinden sorumluydu.

* * *

ABD, Saddam'ı devirmek istiyor ama, Irak haritasının savaşla değişmesinin ne kadar güç olduğunun farkında. Ayrıca Kürdistan'ın kuruluşunu destekleyerek Türkiye ile ittifakını bozmayı göze alamıyor.

Iraklı Kürtlere gelince... Kürtler ABD sayesinde rahat ettikleri yeni topraklarını Saddam'a karşı düzenlenecek ve başarı şansı belli olmayan bir operasyon için riske atmak istemiyor.

Özetlersek Saddam'a karşı asker arayan müttefikimiz ABD, Kürdistan'ı değil Kürtleri istiyor... Kürtlerse, kiminle komşu yaşadıklarına değil, Kuzey Irak'taki rahatlarına bakıyor.

ABD ve Irak arasındaki itişmeyi bu pencereden izlemekte yarar var.



Yazarın Tüm Yazıları