ANKARA DÜN bu köşede ABD Büyükelçisi Ross Wilson’un Türk ekonomisiyle ilgili değerlendirmesi yer aldı.
Bugünse büyükelçinin, "Irak’ta güvenlik ne zaman sağlanır?" ve "İran krizinde Türkiye’nin rolünden memnun musunuz?" sorularına verdiği yanıtlarla devam ediyoruz.
IRAK’TA YENİ SAYFA
"Irak son birkaç haftada önemli adımlar attı. Savunma, İçişleri ve Ulusal Güvenlik bakanlarının belirlenip onaylanması ve sonrasında hükümetin tam olarak şekillenmesi gibi. Bunlar gerçekten çok büyük adımlar. Türkiye dahil birçokları tarafından lanetlenen kana susamış bir katil olan Zarkavi’nin öldürülmesi de Irak’ın attığı büyük adımlardan biridir. Başkan Bush, Irak’ın yeni bir sayfa açtığını ve bizim de demokratik olarak seçilmiş hükümetin çalışmalarını desteklediğimizi göstermek amacıyla Irak’a gitti."
EL KAİDE YENİLDİ
"Açıkça görülüyor ki güvenlik, Irak’ın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan birisi. Irak güvenlik güçlerini ve ordusunu yeniden inşa etmede uzunca bir süre harcadı. Milis güçlerini silahsızlandırmak ve düzenli ordu ile güvenlik güçlerine entegre etmede hálá yapılacaklar var. Tabii bunun, etnik ve mezhep ayrılıklarını artırmayacak şekilde yapılması gerekir. Irak Başbakanı Maliki’nin milislerle ilgili çok net ifadeler kullanması umut verici. El Kaide’nin Mezopotamya’da mağlup edilmiş olması ise atılmış bir büyük adım."
ÇABAMIZ İKİYE KATLANDI
"PKK konusuna gelirsek... Bu mesele nisan ayında Dışişleri Bakanı Rice’ın Türkiye ziyareti sırasında da ele alındı. O zaman da belirtildiği gibi, PKK meselesinde çabalarımızı ikiye katlıyor ve Türkiye-Irak-ABD üçlü mekanizmasını bu konuyu görüşmek ve üzerinde çalışmak üzere yeniden canlandırıyoruz. Dışişleri Bakanı Rice’ın söylediği şuydu: "Yeni bir hükümet kurulur kurulmaz."
Ki bildiğiniz gibi yeni bakanlar kısa bir süre önce onaylandı; yani şimdi mekanizmayı çalıştırabilmek için bir fırsata sahibiz ve artık PKK konusunda Türkiye’de ve Avrupa’da yaptığımız çalışmalara ilave çalışmalar yapmak imkánına ve ayrıca Kuzey Irak’taki çalışmalarımıza PKK unsurunu da ekleme imkánına kavuşacağız. Bu konu Irak yetkililerinin desteği ve işbirliği ile yürütülmeli. Artık demokratik olarak seçilmiş bir hükümet var. Bu hükümet komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmeyi ve PKK da dahil olmak üzere pek çok güvenlik sorunuyla ilgilenmeyi taahhüt etti."
TÜRKİYE’YE MÜTEŞEKKİRİZ
"Türkiye, son aylarda, İran konusunda kamuoyuna açık bir şekilde konuşarak ve özel olarak da İran’a nükleer silah edinmemesinin önemi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile çalışması, görüşmeleri yeniden başlatması ve bu konularda tamamen saydam olması gerektiği konularında doğru mesajları ileterek önemli rol oynadı. Geçtiğimiz birkaç ay süresince Türkiye ile çeşitli düzeylerde temaslarda bulunduk. ABD’nin UAEA nezdindeki büyükelçisi ve başka üst düzey yetkililer Türkiye’ye geldi. Dışişleri Bakanı Rice’ın nisan ayındaki Türkiye ziyareti sırasında da öne çıktı. O zamandan beri Dışişleri Bakanları Rice ve Gül birkaç kez görüştü. Ben ve diğer Amerikalı ziyaretçiler burada çeşitli yetkililerle görüştük. Bu konuda çok faydalı temaslarımız oldu ve biz Türkiye’nin oynadığı önemli rol için çok müteşekkiriz."