BAŞBAKAN’la Viyana’ya yola çıkmadan, danışmanı Ahmet Davutoğlu uyardı:
Mesele sadece liderlerin futbol maçından ibaret değil, asıl zirve önemli...
Ne var ki Tokai Üniversitesi’nin spor merkezi Budocenter’de 8 devlet ve hükümet başkanı sahada top peşinde koşup golleri sıralayınca Avusturya basınının (örneğin Der Standard) 1815 tarihli kongreden yana Viyana’daki en büyük toplantı diye nitelediği zirve gölgede kaldı.
Avrupa Birliği ile Latin Amerika arasında müzakere sürecini açması beklenen zirveye 60 ülkeden 1500 delege katılıyor, bir o kadar gazeteci izliyor.
Gerçi Latin Amerika ülkelerinden sadece Şili ve Peru (ki Peru Cumhurbaşkanı maçta Erdoğan’ın takımına bir gol attı) bu zirveye destek veriyor. Kıtanın iki muhalifi Venezüella Başkanı Chavez ile Bolivya Başkanı Morales, Viyana’daki alternatif zirveye katılmayı yeğliyor.
Viyana denilince Türk’ün aklına hemen meşhur kuşatma gelir, hayıflanır.
Ama nedense bugünkü modern, tek ve birleşik Avrupa’nın fikri temelinin atıldığı Viyana Kongresi’ni kimse pek umursamaz. Zaten o kongreyi Osmanlı da ıskaladı, delege yollamadı. Rivayet olunur ki, "Balkanlar’dan toprak istenir, zor durumda kalırız" diye korkuldu. Rusya’ya karşı Avusturya-İngiltere ve Fransa ittifakıyla sınır güvenliğini sağlayacak tarihi fırsat böylece kaçtı, ayrıca korkunun ecele faydası olmadığı anlaşıldı ama heyhat iş işten geçti!
Neyse ki ilkiyle kıyaslanan İkinci Viyana Kongresi’nde Türkiye bu kez sahadaydı.
Aile fotoğrafında vardık, 5 tane de gol attık. Keyfini çıkartın.
Türkçe teşekkür eden rahip kimdi?
VİYANA maçını 7 TV kanalı canlı yayınladı. Herhalde dikkatinizden kaçmadı. Romanya’daki sokak çocukları yararına yapılan maç öncesinde 100 bin Euro’luk sembolik çek, bir rahibe teslim edildi. 15 yıldır Romanya’da yaşayan rahip Georg Sporchill, Almanca konuşmasını tamamladıktan sonra Recep Tayyip Erdoğan’a dönerek Türkçe "Teşekkür ederim" dedi.
Maçtan sonra Avusturyalı rahibe Türkçe’yi nerede öğrendiğini sorduk, bakın ne dedi:
Son 15 yılda sanırım Türkiye’ye 10 defa geldim, Kapadokya’dan Efes’e kadar gezdim. Türkçe’yi de lokantalarda sipariş verecek kadar öğrendim.
VİYANA’da 120 bin Türk yaşıyor, 2 bin 500 Türk öğrenci okuyor.Üniversite harçlarının yüksekliği (yıllık 742 Euro) Recep Tayyip Erdoğan’ın Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel ile yaptığı görüşmede gündeme geldi. Ev sahibi başbakan, ilgileneceği sözünü verdi. Ama Türk öğrencilerin 500 kadarının sorunu yalnızca harçlar değil. Hatta geliş nedenleri farklı olduğu için mezuniyet yaklaştıkça endişeleri daha da artıyor.
Üniversite giriş sınavlarındaki katsayı ve türban nedeniyle Viyana’da okumayı seçen imam hatipli öğrenciler, Devlet Bakanı Ali Babacan ile bir grup gazeteciyi kahvaltılı sohbet toplantısında ağırladılar. Önce bir gözlemi aktaralım: Gençlerde bir burukluk, anavatana kırgınlık hissetmedik, içine kapanık getto yaşantısı sürdüklerini söylemek haksızlık olur.
Tam aksine Viyana’da aldıkları kaliteli eğitimin tadını çıkartıyorlar. Genç bir kız yaşadıklarını, "Batı’da İslam’ı daha iyi anlamak" diye tarif ederek adeta yeni bir Rönesans’tan söz ediyor. Mesajlarına gelince: Türkiye’ye döndüklerinde seçimleri nedeniyle haksızlığa uğramak istemiyorlar. Gidiş nedenlerini hálá tartıştığımıza göre en azından bu kadarını beklemeleri hiç yanlış sayılmaz.