Enis Berberoğlu: 150 puanın anlamı






Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

ENERJİ Bakanı Cumhur Ersümer dün canlı yayında istifasını açıklarken Reuters ekranını izleyenler borsa endeksinin aniden 150 puanlık zıplama yaptığına tanık oldular. Döviz piyasası zaten istifa beklentisiyle gevşekti, İMKB'nin Ersümer'i -o an için yüzde 1'e karşılık gelen- artışla uğurlaması piyasa kanaatinin teyidi sayıldı.

* * *

Müstafi bakan Cumhur Ersümer'in basın toplantısında ismini vermeden suçladığı bilirkişi kimdi biliyor musunuz? Bugün Türkiye'ye getirilecek olan işadamı Cavit Çağlar'a karşı açılan davadaki İnterbank avukatı Selim Sarıibrahimoğlu. Ersümer'in bakanlığı ile ihtilafı olduğunu ileri sürdüğü avukatın İnterbank'la ilişkisi geçen ay kesildi.

* * *

Cavit Çağlar'ın Bursa Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında ilginç gelişme yaşandı. BDDK avukatları, Cavit Çağlar'ın bankayı zarara uğratırken kullandığı paravan şirketlere işaretle suçun çete kapsamına girdiğini iddia edip davayı DGM'ye taşımak istedi.

Eğer mahkeme başvuruyu kabul etseydi Çağlar da tıpkı Murat Demirel, Korkmaz Yiğit ve Dinç Bilgin gibi DGM'de yargılanacaktı.

Ama mahkeme heyeti, BDDK avukatlarının talebini reddetti. Çağlar'ın Türk Ceza Yasası'nın 504'üncü maddesi uyarınca ağır cezada yargılanmasına devam edilecek. Eğer Anayasa Mahkemesi, affın kapsamını 504'ü de kapsayacak şekilde genişletirse Çağlar'ın davası düşecek.

* * *

Cavit Çağlar'ın ortak olduğu Etibank'ın satışında siyasi boyut arandığı, DGM Savcısı Ercan Cengiz tarafından ifade edildi. Buna benzer tespit, eğer yanılmıyorsak geçen ayki Ekonomik Sosyal Konsey toplantısında dile getirildi. TOBB Başkanı Fuat Miras'ın yolsuzluktan şikáyeti sırasında kendisine doğru eğilen bürokratın ‘‘Etibank örneğini versenize’’ diye uyardığı duyuldu. Bürokrat haklıydı; çünkü Etibank en yüksek teklifi veren Fuat Miras'ın da hissedar olduğu şirket yerine Çağlar-Bilgin ortaklığına satıldı. Şimdi bu satış işlemine onay veren bürokrat ve siyasiler hakkında işlem yapılacağı konuşuluyor.

Hedef isimler arasında tıpkı Ersümer gibi yolsuzluk soruşturması nedeniyle hükümetten ayrılan Güneş Taner de bulunuyor.

* * *

Güneş Taner'den Cumhur Ersümer'e kadar geçen sürede ne değişti?.. Sistemin aynı kaldığı kesin. O zaman sadece isimler üzerinde durmak, ağaca bakıp ormanı ıskalama tehlikesini taşıyor, öyle değil mi?

Kemal Derviş'in Türkiye'deki yolsuzluk düzeninden giderek daha yüksek sesle şikáyet eden IMF'nin de yardımıyla kurmak istediği yeni sistemin önemi burada yatıyor. Siyaset bankasız, fonsuz, belediyesiz kalıyor.

Yeni Türkbank'lar, Beyaz Enerji operasyonları yaratmak istemiyorsak, bunun yolu siyaseti züğürt bırakmaktan geçiyor, anlayalım artık.

* * *

Sanırız basında yaşlanmanın cilvesi. Dikkati toplamak zorlaşıyor.

Cumhur Ersümer'i kutsal savunma hakkını kullanırken dinlerken aklımızdan bu kadar ismin-irtibatın geçmesi aslında utanç verici.

Ama şıracının bozacıyı tanık gösterdiği, ‘‘Türkiye'yi yüz kişiyle idare ederim’’ zihniyetinin egemen olduğu düzende farklı tavır beklemek zor.

Makyaj hızla akıyor. Borsa endeksi mutluluk çubuğu misali coşuyor.

KARŞI GÖRÜŞ/CEVAP HAKKI

‘‘Öncelikle şu bilinmelidir ki, Deniz Ticaret Odası olarak yazılarınızda bahsi geçen 11 Ocak 2001 tarih ve 2001/1956 sayılı Bakanlar Kurulu kararnamesinin arkasındayız. Ülkemiz bugün kendi yüklerinin taşıtılmasında yabancı bayraklı gemilere yılda 2.5 milyar dolar dış navlun dövizi ödemektedir. (...) Borçlar büyük ölçüde dünya denizciliğinde geçtiğimiz üç yılda yaşanan navlun krizi döneminde filomuzun ayakta durabilmesi bakımından temin edilmiş ve sektörümüzün pek çok ailesini içeren 136 şirketin Emlak Bankası'ndaki döviz kredisi borçlarıdır. Söz konusu 136 şirket, Türk denizciliğinin belkemiğini oluşturan, denizle yoğrulmuş yaklaşık yüz ailedir. Bu çerçevenin dışındakiler 12 aile ya vardır, ya yoktur. Milli filomuzun yine dünya koşullarına uygun finansman yapısına kavuşabilmesi için atılacak adımlara destek vereceğinize inanıyoruz.’’

(Cengiz Kaptanoğlu-Deniz Ticaret Odası Başkanı)

Yazarın Tüm Yazıları