1 yıl önce Tofaş'ın CEO adayıydı bugün Ege’nin balık kralı oldu
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Geçtiğimiz hafta, Türkiye pazarına giriş yapan Lancia Ypsilon'un İzmir-Çeşme hattında gerçekleşen tanıtımındaydım.
İzmir'den araçları alıp öğle yemeği için Urla'ya geldiğimizde bizi bir süpriz bekliyordu. Yemek yiyeceğimiz yer, Tofaş'ın eski Satış Direktörü Hasan Egeli'nin sahibi olduğu bir restorandı. Bizi karşılayan Hasan Egeli, tam 24 yıl çalıştığı Koç Grubu'ndan geçtiğimiz yıl ayrılarak yepyeni bir yaşamı seçmişti.
Soyadından da anlaşılacağı gibi Egeli olan Hasan Egeli, 1958 doğumlu. 1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra askere giden Hasan Egeli, dönüşünde iş hayatına Koç Holding'e bağlı traktör şirketi Trakmak'ta adım atmış. Önce bu şirkette bölge müdürlüğü yapan Egeli, daha sonra sırasıyla Pazarlama Müdürlüğü ve Genel Müdür Yardımcılığına yükseldi. Trakmak'taki başarılı yönetimiyle dikkat çeken Egeli, 1999 yılında Tofaş'a satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak transfer oldu. Hasan Egeli, 2003 yılına gelindiğinde Tofaş'ın tüm markalarının Satış Direktörlüğü'ne getirildi. Geçtiğimiz yıla kadar bu görevini başarıyla devam ettiren Hasan Egeli, Tofaş'ın CEO'su bile olabilecekken, kendi isteğiyle istifa ederek Urla'ya yerleşmeyi tercih etti.
TOFAŞ DEFTERİNİ KAPATTIM
Hasan Egeli, kendisini Koç Grubu'ndan ayrılmaya iten nedenleri, "O defteri artık kapattım" diyerek konuşmak istemiyor. Ama biliyoruz ki, Hasan Egeli'yi 24 yıllık ailesinden ayıran kişi Tofaş'ın eski CEO'su Alfredo Altavilla'ydı. Geçtiğimiz yıl Müfit Ataseven'den, Hasan Egeli'ye, Çınar Noyan'dan alt ve üst kademede bir çok Tofaş çalışanı Altavilla'yla ters düştüğü için şirketten ayrılmıştı. Hasan Egeli bana göre Tofaş'ın en büyük CEO adaylarından biriydi. Bunu kendisine sorduğumda, "Altavilla da bana 'CEO'luğu düşünür müsün' diye sormuştu. Cevabım ise 'kesinlikle hayır' oldu. Yani hiç bir şekilde öyle bir hedefim yoktu" cevabını verdi.
FIAT'A GÖNÜLDEN BAĞLIYIM
Hasan Egeli'ye son 1 yıl içinde gerek Koç Grubu'ndan gerekse diğer otomotiv şirketlerinden bir çok teklifin geldiğini biliyorum. Ama Egeli, tercihini bundan böyle daha rahat ve huzurlu bir yaşamdan yana kullanmış. 'Büyük konuşmayayım ama bundan sonra otomotiv sektörüne dönmeyi düşünmüyorum. Şu an çok mutluyum' diyen Egeli, Fiat'a gönülden bağlı olduğunu ise şu cümlerlerle anlatıyor; "Ben Tofaş'tan ve Fiat'tan ayrılsam da, hálá bu markalara gönülden bağlıyım. Özellikle İtalyanlar Fiat'tan ayrılır ayrılmaz farklı markaların otomobillerine rahatlıkla binebiliyor. Ben bugün hálá Alfa Romeo kullanıyorum ve şirketimdeki bütün araçlarda Fiat. Halen bütün bayiler beni arayarak fikrimi sorarlar."
Zeytin ağaçları altında 50 villa
Hasan Egeli'nin yüksek mimar olan ikiz kardeşi Hüseyin Egeli, Egeli ailesinin sahip olduğu araziye, 3 farklı etapta 50 villa yapmış. Bu 50 villanın en büyük farkı hepsinin farklı mimariye sahip olması. Her bir villanın birbirinden farklı olduğu projede hiç bir ağaç kesilmemiş. Villalar ağaçların çevresinde yükselmiş. Hatta bazılarının içinde bile ağaç var. Hüseyin Egeli, bu projesiyle bir çok ödül almış. Egeli Zeytin Villaları'nın çoğunu yabancıların satın aldığını kaydeden Hasan Egeli, fiyatlarının ise 500 bin YTL civarında olduğunu söylüyor.
Balık satarak 12 milyon YTL'lik ciro hedefliyor
Hasan Egeli, Urla'lı. Yüksek Mimar olan ikiz kardeşi Hüseyin Egeli'nin inşaa ettiği, "Egeli Zeytin Evleri'nde yer alan doğayla içiçe bir evde yaşıyor. 2006 yılı Nisan ayında Tofaş'tan ayrıldıktan sonra, sadece hafta sonlarını değerlendirdiği Urla'ya temelli yerleşmiş. Tofaş'tan ayrılmadan önce o bölgede bir balık çiftliği aldığını söyleyen Hasan Egeli, ayrıldıktan sonra bu sayıyı 7'e çıkartarak balıkçılığa soyunmuş.
Hasan Egeli, Koç Grubu'ndaki 24 yıllık tecrübesini son 1 yıldır balıkçılıkta kullanıyor. Şu anda tüm Güney Ege'de (İzmir’den Fethiye’ye) yer alan tüm Migros ve Tansaş'lardaki balıkları Hasan Egeli ve iki ortağına ait Reis Balıkçılık şirketi satıyor. Egeli, Migros ve Tansaş'ın toplam satışlarının yüzde 40'ını teşkil ettiğini belirterek, geri kalan balıkları ise Türkiye geneline ve yurtdışına ihraç ettiklerini söylüyor. Her yıl yüzde 30 büyüdüklerini söyleyen Egeli, Türkiye'de balık pazarında yüzde 3 paya sahip olduklarını ve bunu yüzde 5'e çıkartmak istediklerini belirtiyor.
Hasan Egeli, 100'e yakın kişinin yanında çalıştığını belirterek, "Balıkçılık deyip geçmeyin. Geçtiğimiz yıl 9 milyon YTL'lik bir ciro elde ettik. Bu yıl bu rakamı 12 milyon YTL'ye çıkartmayı hedefliyoruz" diye konuşuyor. Hasan Egeli, bir taraftan balık üretip satarken diğer taraftan çocukluğundan beri gittiği Urla limanındaki 'Sahil' isimli restoranı da kuzeniyle birlikte satın almış. Egeli, "Bu restoranı tamamen kendi keyfimiz için aldık. Zaten haftanın 2-3 akşamı burada yemek yiyordum" diye konuşuyor. Egeli, restoran alanında büyümeye ise şu an sıcak bakmıyor.
Su topunda 40 yaş üstü milli takımla dünya üçüncüsü
Hasan Egeli, Tofaş'tan ayrıldıktan sonra kendine bolca zaman ayırdığı için çok mutlu. Tofaş'ta çalıştığı 7 yıl boyunca, Ortaköy'e gidip bir kez bile yürüyemediğini söyleyen Egeli, "Akşamları 8-9 gibi işten çıktığımda kendimi vicdanen kötü hissediyordum. Tüm Türkiye'yi 50 kere dolaşmışımdır ama bayilerin dışında o şehirleri hiç görmedim. Mesela Mardin'e 50 kere gittim ama hiç bilmem. Şimdi sadece gezmek için Mardin'e gideceğim" diye konuşuyor.
40 yaş üstü Türkiye Milli Su Topu takımında oynadığını da kaydeden Egeli’nin takımı geçtiğimiz yıl dünya üçüncüsü olmuş. Son 1 yıl içinde 10 yaş gençleşen Hasan Egeli, bunu temiz havaya, her gün yüzmeye ve sağlıklı ve düzenli hayata bağlıyor. Aslında Egeli'yi kıskanmadım dersem yalan olur.