Paylaş
Bugün size, elime yeni geçen bir dosyadan söz edeceğim. Dosyanın tarihi biraz eski. Ancak Türkiye'de neler olup bittiğini göstermesi açısından ilginç!
Yıl 1994. İktidarda DYP-SHP ortaklığı var. Başbakan Tansu Çiller, yardımcısı Murat Karayalçın ve Devlet Bakanı, DYP'li Nafiz Kurt.
Şimdi olayımızı belgelerden izleyelim.
Ziraat Bankası Teftiş Kurulu, bu devlet bankasının New York şubesindeki bir para işlemiyle ilgili soruşturma başlatıyor. Banka müfettişi Fatih Özenç'in, New York Şube Müdürü Taner Köseler'e yazdığı ‘‘Gizli ve Acele’’ kayıtlı 10 Ocak 1995 tarihli yazıyı özetliyorum:
‘‘New York şubesinde yapılan tetkiklerde, 29 Eylül 1994 tarihinde 50 bin Amerikan Doları tutarındaki bir paranın nakit olarak bizzat tarafınızca Şube'ye getirilerek Devlet Bakanı Nafiz Kurt adına bir yıl vadeli bir mevduat hesabı açılmasının istendiği, hesapla ilgili gerekli formların hazırlandığı...
Ancak Amerikan Maliyesi'ne gönderilmesi gereken bilgilerin tamamlanamadığı...
Daha sonra, bulunduğunuz Türkiye'den, Şube'nin Amerikalı Operasyon Amiri John Paramonte'yi telefonla arayarak hesap sahibi Nafiz Kurt'un isminin bilgisayardan silinip yok edilmesini, yerine Ankara'dan işadamı Cengiz Uzunal'ın isminin yazılmasını istediğiniz, daha sonra aynı konuda faks çektiğiniz, kendisinin yetkili olmadığını söylemesi üzerine bu kez Bilgisayar Amiri Brian Kearns'i aradığınız, ondan da aynı yanıtı alınca bu kez aynı istekleri Müdür Yardımcısı Yalçın Özay'a tekrarladığınız...
Form düzenlemesi için son gün olan 14 Ekim günü, Nafiz Kurt adına açılmış olan hesaptaki isim ve adresin ‘‘Cengiz Uzunal-Reşit Galip Cad. 128-GOP Ankara’’ olarak değiştirildiği ve (50 bin dolarlık) hesapla ilgili belge ve formların da buna göre yeniden düzenlendiği anlaşılmıştır.
Konu ile ilgili aşağıda belirtilen hususlardaki cevabınızın en geç üç gün içinde bir mektupla Müfettişliğimize açıklanmasını rica ederim.’’
***
Çok ilginç! DYP'li Devlet Bakanı Nafiz Kurt, Amerika'da döviz hesabı açtırıyor, ancak bu hesap birdenbire başkasının üzerine kaydırılıyor... Ve Ziraat Bankası müfettişi Fatih Özenç, aynı resmi yazısının devamında, Şube Müdürü Taner Köseler'e bazı sorular soruyor. Onları aynen veriyorum, lütfen çok dikkatle okuyunuz:
‘‘1-29 Eylül 1994 tarihinde tarafınızca nakit olarak Şube'ye getirilen ve karşılığında Sn. Nafiz Kurt adına hesap açılması istenilen 50 bin dolar, kimden ve nasıl alınmıştır?
2- Banknot olarak taşınması riskli olabilecek tutarda bulunan söz konusu paranın, tarafınızdan nakit olarak Şube'ye tevdi olunmasının nedeni nedir?
3- 29 Eylül 1994 tarihinde Sn. Nafiz Kurt adına açılmış hesaba ait özlük bilgileri daha sonra 12 Ekim 1994 tarihinde tarafınızca Türkiye'den verilen talimatlarla neden değiştirilmek istenmiştir?
4- Hesabın ilk açılışındaki (Nafiz Kurt'la ilgili) mevcut özlük bilgilerini içeren belgelerin yok edilmesini istemenizin nedeni nedir?
5- Türkiye'den telefon ve faksla verdiğiniz talimatlar neden (New York) Şube'de ilgili ve yetkili konumda bulunan personele verilmeyerek Şube'deki görevine henüz 15 gün önce başlamış olan ve ilgili serviste görevli de bulunmayan John Paramonte'ye verilmiştir?
5- Konu hakkında başkaca açıklamak istediğiniz bir husus var mıdır?’’
***
Dosya gerçekten ilginç. Bütün belgeler elimde. Örneğin, Şube Müdürü tarafından DYP'li Devlet Bakanı Nafiz Kurt adına açılan 50 bin dolarlık hesapta adres, İngilizce olarak ‘‘Devlet Bakanı. TBMM Ankara-Türkiye’’ olarak gösteriliyor.
Dosyada, New York Şube Müdürü Taner Köseler'in kendi şubesine Türkiye'den çektiği faks var. Hesabın Cengiz Uzunal ismine aktarılmasını istiyor...
Ve sonunda, Şube Müdürü Taner Köseler imzasıyla işadamı Cengiz Uzunal'a gönderilen 18 Ekim 1994 tarihli yazı:
‘‘Tevdi ettiğiniz 50 bin dolar karşılığında Şubemiz nezdinde adınıza vadeli, yıllık yüzde 2.75 faizli 7003072 numaralı mevduat hesabı açılmıştır...’’
Ohhh, şimdi rahatladık! Devlet Bakanı Nafiz Kurt'un hesabı, ite kaka bir başkasına devredildi! Bu işte bir bityeniği vardı ki, soruşturma açılmıştı.
***
Peki ama Ziraat Bankası Teftiş Kurulu tarafından bu konuda başlatılan soruşturma, Müfettiş Fatih Özenç tarafından Şube Müdürü Taner Köseler'e sorulan sorular ne oldu? Onların yanıtı verildi mi?
Verildi, verildi!
Şimdi sıkı durun. Şube Müdürü Taner Köseler, kendi bankasının müfettişi Fatih Özenç'e 16 Ocak 1995 tarihini taşıyan şu yazıyı yazdı:
‘‘Mr. Fatih Özenç. Head Inspector.
Further to your letter 0-2 dated January 10, 1995, please be notified that l am not in a position to answer your letter due to numerous reasons which are privilaged. Taner Köseler.’’
Türkçe'sine bakalım:
‘‘Bay Fatih Özenç. Başmüfettiş. 10 Ocak 1995 tarih ve 0-2 sayılı yazınızla ilgili olarak, bende saklı kalması gereken çeşitli nedenlerle, yazınıza yanıt verme durumunda değilim.’’
***
Şu komediye, şu ciddiyetsizliğe bir bakın! Demek ki ortada bir bityeniği var.
Bir devlet bankasının Türk şube müdürü, aynı devlet bankasının Türk müfettişinin Türkçe sorduğu sorulara İngilizce yanıt gönderiyor!
Dahası, kendi bankasının müfettişi tarafından sorulan sorulara yanıt vermeyi reddediyor!
Bu nasıl iştir? Müdür Bey, Nafiz Kurt adına 50 bin dolarlık hesabı nasıl açtırmıştır? Bu parayı şubeye niçin cebinde getirmiştir? Açılan soruşturma ne olmuştur? Bu müdürün Ziraat Bankası'ndaki görevi devam ediyor mu?
O sırada Devlet Bakanı, halen DYP Samsun milletvekili olan Nafiz Kurt, yurtdışında bu hesabı niçin açtırmış, sonra niçin başkasına devretmiştir? Paranın kaynağı nedir? Devrettiği işadamıyla ilişkisi nedir?
Yanıt bekliyorum. Açıklama bekliyorum.
Paylaş