Paylaş
Piyasaya çok güzel ve mutlaka okunması gereken kitaplar çıkıyor. Yazarlar bunlara alın teri, göz nuru döküyorlar, ama kimin umurunda! Bir kitap Türkiye'de bir yıl içinde 3 bin adet satarsa, bu durum ‘‘Büyük başarı’’ olarak tanımlanıyor.
Okuma alışkanlığı olmayan bir toplumda maalesef bu acı durumla her gün yüz yüze geliyoruz.
Bugün size bazı kitapları tanıtmak istiyorum. Önce gazeteci arkadaşlarım tarafından yazılmış birkaç kitaptan söz edeyim.
***
Benim Yolum. Tayfun Talipoğlu. (İmge Kitabevi)
Tayfun, geçmiş yıllarda ve özellikle gazeteci olmadan önce yaşadığı bazı olayları anlatıyor. Siyasalı bitirip sınavı kazandığı halde niçin kaymakam olamadı? Hasan Celal Güzel'in bu konuda oynadığı oyun... Sonra gazetecilik döneminde yaşadıkları...
Vur Emri-Bir Asteğmenin Tunceli Anıları. Ümit Zileli. (Pencere Yayınları)
Askerliğini komando yedeksubay olarak Tunceli'de yapan Ümit'in gördükleri, yaşadıkları, tanık oldukları...
Ceviz Kabuğu, Dünü Bugünü İle 68'liler, Çöpe At. Hulki Cevizoğlu.
Üç ayrı kitap. Hulki, televizyonda yaptığı Ceviz Kabuğu söyleşilerinden bazılarını kitap haline getirmiş.
Refahyol Tutanakları. Şamil Tayyar. (Ümit Yayıncılık)
Gazeteci arkadaşım Şamil Tayyar, ülkenin başına bir kâbus gibi çöken Refahyol döneminin Bakanlar Kurulu tutanaklarını ele geçirip kitap yapmış. İlk kez açıklanan bu tutanakları okuyunca, o yüzkarası dönemi bir kez daha hatırlayıp lanetle anacaksınız!
Reis-Gladio'nun Türk Tetikçisi. Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul. (Öteki Yayınevi)
Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı'nın yaşam öyküsü. Neler yaptı, nerelerde nasıl saklandı, kimlerin koruması altına girdi? Susurluk bağlantıları ve Susurluk olayına karışanlarla ilgili belgeler, bilgiler.
Türkiye'nin Hükümetleri. Türker Sanal.
l920 yılından bu yana ülkemizde kurulan tüm hükümetler, başbakan ve bakanlar, bu konuda araştırma yapanlara sunulan fihristler, dökümler.
***
Bir de gazeteci olmayanların kitapları var. Okumaya fırsat bulduğum birkaç tanesini size kısaca duyurmak istiyorum.
Atatürk'ün Başarısız Demokrasi Devrimi Serbest Cumhuriyet Fırkası. Çetin Yetkin. (Bilgi Yayınevi)
Atatürk tarafından kurdurulan, ancak sonra kapatılan bir partinin serüveni. Yakın tarihimizden ilginç bir belgesel.
Yedekteki Taşeron ASALA. Ercan Çitlioğlu. (Ümit Yayıncılık)
Yurtdışında çok diplomatımızı öldüren Ermeni terör örgütü ASALA'nın öyküsü, PKK ile bağlantısı, militan kadrolarıyla ilgili açıklamalar.
Vahdettin, Mustafa Kemal ve Milli Mücadele. Turgut Özakman. (Bilgi Yayınevi)
Yakın tarihimizden çok ilginç bir kesit. Tarihi çarpıtmak isteyenlere belgelerle verilen yanıtlar.
Nereden Baksa Güzel, Nereden Baksan Güzel. Yekta Güngör Özden. (Opus Yayınları)
Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, 1920 yılından bu yana dergi ve gazetelerde çıkan Atatürk şiirlerinden en güzellerini toplayıp kitap yapmış.
Atatürk'ün Anıları. İsmet Görgülü. (Bilgi Yayınevi)
Atatürk 1926 yılında bazı gazetecilerle bir söyleşi yapıyor, onlara yayınlanması için anılarını anlatıyor. Hakimiyet-i Milliye, Cumhuriyet ve Milliyet Gazeteleri'nde çıkan bu uzun söyleşide Atatürk'ün yaşamından hiç bilmediğimiz ilginç kesitleri kendi ağzından okuyoruz.
Osmanlı Kim Şeriat Ne ve Şeriat Nedir. Şakir Keçeli. (Kaynak Yayınları) Bu iki kitapta şeriatın içyüzü, Osmanlı dönemindeki çarpıcı olaylar, toplumu nasıl geriye götürdükleri, ahlaksızlıkları şeriatla nasıl örtmeye kalkıştıkları ve bilinmeyen olaylar belgelerle açıklanıyor.
Burada size bir de aylık dergiyi tanıtmak istiyorum.
‘‘Belgelerle Türk Tarihi Dergisi.’’
Yakın tarihimizle ilgili çok ilginç şeyler öğrenmek istiyorsanız mutlaka alın veya abone olun. (Tel: O212 527.29.43 Faks: 0212 512.57.56)
***
İstanbul'da TÜYAP Kitap Fuarı başladı. Orada on gün boyunca bütün yayınevleri tarafından kitap satışı yapılacak. Fuarı yüzbinlerce insan gezecek. Çoğu kitap alacak.
Ama yetmiyor. Gerçekten yetmiyor. Çoğumuz ‘‘Kitap çok pahalı’’ diyoruz ve okumamak için kendi kendimize gerekçe yaratıyoruz.
Peki diğer şeyler ucuz mu?
Bir şişe rakı parasına iki kitap alırsınız. Bir gece lokantada yemeğe verdiğiniz parayla belki beş kitap alıp okursunuz.
60 milyonluk bir ülke düşünün ki, bir kitap yılda 3 bin adet satılırsa, yazarı da, yayıncısı da mutlu oluyor!.. Öte yanda ise saçma sapan arabesk kasetler bir milyon satıyor!
Komiktir, komik.
Dikkat ediniz, kitapçı dükkânları da giderek yok oluyor. Ankara'nın varlıklı semtlerinden Tunalı Hilmi Caddesi'nde birkaç yıl öncesine kadar kitapçılar vardı. Şimdi hiçbiri yok. Yerlerine parfümeri, kebapçı gibi dükkanlar açıldı.
***
Kafamda çok güzel konular var. Bazen kendi kendime diyorum ki ‘‘Oturup şunu kitap yapayım...’’ Ve sonra çekiniyorum!.. 12 kitabı bugüne kadar 750 bin'den fazla satmış bir gazeteci olarak işi gücü bırakıp yazacağım, şu ortamda sadece birkaç bin adet satacak ve en azından psikolojik bir hezimet olacak!
Yaaa, işte böyle! Memlekette içki, eğlence, ilaç, yiyecek, giyecek, her şey ucuz!..
Sadece kitap pahalı!
Aman okumayalım!
Okumaya ve öğrenmeye karşı ilgisizliğimizi ‘‘Kitap pahalı’’ mazeretinin ardına sığınıp örtbas etmeye çalışalım.
Paylaş