Karun gönüllü insanlar şehri

Hürriyet Gazetesi’nin kuruluşunun ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi’nin kabul edilişinin 60’ıncı yıldönümü nedeniyle Devlet Demiryolları (TCDD) ile ortaklaşa hayata geçirilen "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür Projesi"nin 32 durağı Uşak’ta muhteşem bir karşılama töreni...

Trenimiz gara girdiğinde Uşak Belediye Bandosu "Harbiye Marşı"nı çalıyor, yer gök inliyordu. Tarihi garıda meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, Vali Kayhan Kavas, Belediye Başkanı Mesut Apaydın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Karaman, vali yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, Emniyet Müdürü Cafer Şahin ve Uşaklılar, Hürriyet Treni’ne büyük sevgi gösterdiler.
/images/100/0x0/55eb02e9f018fbb8f8a532bb
BU ülkenin her şehrinde farklı kültürel zenginlikler var ve Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür projesi bize tek tek gösteriyor hepsini. Dün sabah erken saatlerde Uşak Garı’na girerken, bizi bekleyenlerin ilk sırasında Uşak’ta cirit geleneğini sürdüren sporcular ve atlar vardı. Tren ilerledikçe, garda kalabalık bir şekilde bekleyen halkı, arkada "Tarhana Baba" lakaplı Mustafa Yeldani’nin tarhanalarını, pamuk helvacıyı, büyük bir afişten parlayan Kanatlı Denizatı Broşu ve Kanatlı Güneş Kursu’nu, Uşak kilimlerini gördük.

Yörük Ali Efe’nin torunu olan Aydınlı Uşak Valisi Kayhan Kavas, Belediye Başkanı Mesut Apaydın ve diğer mülki erkán oradaydı. Aşağı indiğimizde önce Tarhana Baba’nın çorbasını, "bardaktan" tattık. Gerçekten özeldi ve Yeldani, "Bu çorbaları tüm dünyaya Coca Cola gibi içireceğim" iddiasındaydı.

Trenin konferans salonunda Vali ve Belediye Başkanı’ndan Uşak’taki insan hakları ve aile içi şiddetle ilgili çalışmaları dinledik, kendi projemizi anlattık. Uşak’ın da "çocuk dostu" kentlerden biri olmaya aday olduğunu, bir süredir sokakta çalıştırılan çocuklara fokuslandıklarını öğrendik.

Ata’nın şarkıları

Öğle yemeğimizi ise restore edilmiş çok güzel bir Uşak Konağı’nda, "Atatürk’ün Trende Dinlediği Şarkılar"ı dinleyerek yedik. Vali Kavas’ın eşi Yeşeren Hanım, evden getirtti, seyahatimize uygun olsun diye. Uşak’ın Atatürk’le çok anısı var; biraz Kurtuluş Savaşı’nda karargáhının bulunduğu illerden biri olması, Yunan Komutanı Venizelos’un kılıcını burada teslim alması, biraz da eşi Latife Hanım’ın memleketi olması dolayısıyla... Tam yedi kez gelmiş Uşak’a. Karargáh binası çok güzel korunmuş, bugün Atatürk Müzesi.

Altın madeni ve fabrikalarıyla zengin bir şehir olan Uşak’ın asıl saklı zenginliği, Karun Hazineleri... Saklı diyorum, çünkü Uşak Arkeoloji Müzesi oldukça mütevazı bir yapı ve koskoca hazineyi kaldırabilecek güçte değil. Yani, kaçırıldığı ABD’den 1990’larda binbir güçlükle geri getirilen, son olarak da imitasyonuyla değiştirildiği iddiasıyla gündeme gelen eşsiz Denizatı Broşu ve diğer nadide eserlerin hakettiği bir yer değil. Zaten günyüzüne çıkarılmış 40 bin eserin sadece yüzde 5’inin sergilenmesine olanak tanıyabiliyor. Vali Kavas, bu nedenle Çekül Vakfı ile bir proje geliştirmiş. Sıkı durun, bunun trenimizle de bir alakası var. TCDD ile anlaşmışlar ve şehrin biraz dışında kalan gar alanını, bir "Müzeler Kompleksi"ne çevirmeye sıvanmışlar.

Türkiye’de projeler çok kolay yürümüyor, yürütülmüyor biliyorsunuz, iki yıl önce başlayan görüşmeler, hálá Anıtlar Kurulu’na dosyaların gitgelini bekliyor. Oysa proje gerçekleşirse, -ve tabii kayıp orijinal Denizatı da bulunursa- Uşak ve hazineleri Arkeoloji, Kent Tarihi, Demiryolu ve Etnografya müzelerine, bir Gençlik Merkezi ve Kültür Parkı’na kavuşacak. Böylece atıl ve çok iyi durumda olmayan bir alan aktif hale gelirken, demiryolları ve tren yolculuğu öne çıkacak, Karun’un Hazinesi de hak ettiği mekana yerleşecek. Hürriyet Hakkımızdır Treni, bu projeyi duyurarak ve gerçekleşmesini talep ederek bir katkıda bulunabilirse, çok mutlu olacak.

Uşak’ta dün sadece iki küçük can sıkıcı olay yaşadık. Biri, biz etkinliklerimizi gerçekleştirmeye çalışırken, depo vagonumuzdan etkinliklere ait malzemenin çocuklar ve de yetişkinler tarafından toplanıp götürülmesiydi. Bir anlam veremedik. Diğeri ise röportaj için gelen yerel televizyon ART’nin amacını anlayamadığımız muhabirinin, trenin kendisine "Geceyarısı Ekspresi"ni hatırlattığını söylemesiydi. ART yetkililerine sormak isterim; Türkiye’de insanları haklarıyla ilgili bilgilendirmeyi, acaba "Türkiye aleyhine" bir faaliyet olarak mı görüyor? İnsanların haklarını bilmemesini mi tercih ediyor?

Fötrsüz oynamam abi

Siz hayatınızda hiç kenarına kırmızı güller iliştirilmiş siyah fötrleriyle kaşık çalarak oynayan bir köy ihtiyar heyeti izlediniz mi? Ben izlememiştim. Uşak’ın Karacahisar Köyü muhtarı ve çiftçilik, işçilikle geçinen dört sakini, muhteşem bir gösteri sundular. Ancak fötrleri takanlar, sadece üç yıl önce oluşturulan topluluğun üyeleri değil, gitmeye zamanımız olmadı ama köyün tüm erkeklerinin "fötrsüz çıkmam abi" şeklinde davrandığı anlatılıyor. Köyün geleneklerine göre, kız aşık olduğu oğlana kırmızı gül verirmiş, o da Şapka Devrimi’ni içten benimsemiş bir köyün sakini olarak, bu çiçeği fötrüne takarmış. Köyde fötr giymeyenlere kız verilmediği de rivayetler arasında.

Uşak’ın sembolü olan takı

Tarihi Uşak Garı’nda kurulan standlarla bir festival havasına bürünen karşılama töreninden sonra Vali Kayhan Kavas, Belediye Başkanı AKP’li Mesut Apaydın ve beraberindekiler, Hürriyet Treni’ni gezip projeyle ilgili bilgi aldılar. Hürriyet Kurumsal İletişim Müdürü Evrim Sümer ve Hürriyet Yazarı Emel Armutçu, Vali Kavas’la Başkan Apaydın’a 2Doğum Günü Hürriyetleri"ni hediye itti. Vali kavas da Emel Armutçu’ya Karun Hazineleri’nin en değerli parçası olan, sahtesiyle değiştirildiği iddiasıyla halen mahkemesi devam eden Kanatlı Denizatı Broşu ile Uşak Envanteri kitabını hediye etti.

BUGÜN MANİSA’DAYIZ

10.00 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü atölye çalışmaları

11.30 Aile İçi Şiddete Son Semineri

11.00 Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde oyunu

Gün boyu Hürriyet Hakkımızdır ve Demiryolu sergileri
Yazarın Tüm Yazıları