Dünya devine Türkiye rüzgarı

Ulaşımdan enerjiye geniş bir alanda faaliyet gösteren dünya devi General Electric’in (GE) Türkiye CEO’su Canan Özsoy, diş hekimliğiyle başlayan kariyerini uluslararası bir alana taşıdı.

Haberin Devamı

Türkiye’de üretilen rüzgâr türbinlerini ihraç ettiklerini anlatan Canan Özsoy, “En büyük rüzgâr gülü kanatlarını Türkiye’de üretmeye başlıyoruz” dedi.

Canan Özsoy kariyer öyküsüyle en dikkat çeken CEO’lardan biri. Diş hekimliği okuyan, bireysel bir iş yapmamak için ilaç şirketinde çalışmaya başlayan ve buradaki kariyerini uluslararası boyuta taşıyan, ardından da dünya devi General Electric’e geçen, farklı görevlerde bulunduktan sonra da Türkiye CEO’su olan bir yönetici. Canan Özsoy, 70 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren GE dünyası içinde Türkiye’nin konumunu ve yeni hedeflerini anlattı. 160 ülkede faaliyet gösteren GE dünyası içinde Avrupa’da Almanya’dan sonra en çok yatırım yapılan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Özsoy, “Türkiye’de ürettiğimiz rüzgâr türbinlerini yurt dışına ihraç ediyoruz. En büyük rüzgâr gülü kanatlarını yakında Türkiye’de üretmeye başlıyoruz” dedi. Canan Özsoy, 70 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren GE dünyası içinde Türkiye’nin konumunu ve yeni hedeflerini anlattı. 160 ülkede faaliyet gösteren GE dünyası içinde Avrupa’da Almanya’dan sonra en çok yatırımın Türkiye’ye yapıldığını söyleyen Özsoy, sorularımızı cevapladı.

Dünya devine Türkiye rüzgarı

Haberin Devamı

AVUSTRALYA’YA İHRAÇ

Son dönemde dev şirketler de silkeleniyor. GE bu değişimi nasıl yaşıyor?
GE 130 yıllık dev, 1948’de Türkiye’de ilk fabrikasını açtı. GE dünyadaki son gelişmelerle evriliyor. Sadeleşme içinde, küresel trendlere daha kolay karar verecek duruma getiriyor yapılanmasını. Enerji, havacılık, ulaşım, sağlık alanlarında faaliyet gösteriyor. Örneğin lokomotif işini tren yollarında küresel servis sağlayıcı olan bir şirketle birleştirdi, yeni bir şirket kuruluyor. Sağlık bölümü kendi içinde dinamikleri olan bir iş kolu, hızla büyümeye devam ediyor. GE Dijital’e yatırım alınıyor. Farklı şirketlerle beraber çalışacağımız bir yapıya getirildi. Şirketin vizyon odağı havacılık, enerji ve yenilenebilir enerji. Bu da Türkiye’nin önceliklerine varmak istediği noktalara çok uygun.

Haberin Devamı

Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarında istenilen noktaya nasıl gelecek bu ortamda?
Az sayıda oyuncu çok sayıda proje var. Şu dönemde hem Türkiye’de hem de dünyada finansal kaynaklara ulaşmakta zorluk var. Enerj Bakanlığı yeni çalışmalar yapıyor. Karasal rüzgâr, deniz üstü offshore’da ve güneş enerjisi için yenilenecek ihaleler olduğu teyit edildi. Türkiye daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir enerji platformuna doğru gidiyor. Bunu görüyoruz.

GE içinde Türkiye’nin yeri nedir?
Türkiye’de dolaylı ve doğrudan yatırımlarımız, 5 ilde 10 üretim tesisimiz var. GE’nin 5 Uçak Mühendisliği Merkezi’nden biri Türkiye’de. Son dönemde Türkiye’de orta ölçekli sanayi firmasıyla işbirliği yapıp kule imal ettik. Rüzgâr türbinlerinde kanat çok önemli. LM adlı bir Danimarkalı şirketi aldık ve bu şirketle birlikte Bergama’da çok büyük bir fabrika yaptık. Üretilen ilk 100 kanat Avustralya’ya ihraç edildi, ikinci 100 de Ukrayna’ya ihraç ediliyor. Türkiye’den ürettiğimiz rüzgâr gülü kanatlarını dünyaya satıyoruz. Bugüne kadar 120 metrelik kanat yapılıyordu, yakında 160 metrelik yapılacak.

Dünya devine Türkiye rüzgarı

Haberin Devamı

ÜRETİM SEFERBERLİĞİ

Hükümet ekonomideki sorunları aşmak için bazı önlemler açıklıyor, yeni paket açıklandı. Türkiye bu ortamdan sizce nasıl çıkabilir?
Türkiye çok farklı krizler yaşandı. Özellikle bu dönemde finansmana ulaşmada sorun yaşandığını görüyoruz. Genç çalışabilir yaşta nüfusu olan, mühendis mezun sayısı Avrupa’daki birçok ülkeden yüksek olan bir ülkeyiz. Üretmeye odaklanmalı Türkiye. Bu kriz de bize fırsat olsun, iyi, kaliteli üretim, uygun fiyatlı üretim yapma olanağı çıkarmak için seferber olalım, üretim seferberliği yapalım.

Tüketen değil üreten olmalıyız. Dinamik bir ülkeyiz. Bugün üretimin ve mühendisliğin geldiği noktada, programlanabilir makinelerden konuşurken artık mavi ve beyaz yaka da değişiyor. Artık “yeni yakalılar” var. Gençlere ve kadınlara çok büyük imkanlar var. Özellikle de yeni yakalılar arasında hızla kadınların artacağı ortamlar doğuyor. Programcı, mühendis kadın sayısı artacak. Türkiye gençleri ve kadınları hızla üretime yönlendirmeli.

Haberin Devamı

CANAN ÖZSOY KİMDİR?

İstanbul doğumlu olan Canan Özsoy, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 1989-2004 yılları arasında ilaç sanayisinde farklı alanlarda satış ve pazarlama yöneticisi olarak görev aldıktan sonra 2004 yılında Global Pazarlama Liderlik pozisyonu için Paris’e taşındı. 2007’de GE Healthcare iş alanına dahil olan Özsoy, 2009’da, Healthcare Systems Pazarlama Direktörü olarak Global Liderlik ekibine katılmak üzere Milwaukee, Wisconsin’e taşındı. 2011’de Paris’te GE Healthcare Mamografi Ürün Grubu Genel Müdürlüğü görevine geldi. 2012’de Özsoy Türkiye GE Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Yazarın Tüm Yazıları