Tersane kazaları azaltılabilir

TUZLA tersanelerinde bir kısmı ölümle sonuçlanan kazalar "sigorta sistemi" devreye sokularak azaltılabilir. Sistemin nasıl işleyeceğini özetleyim.

1. Tersanelerde çalışan işçilerden kaza sonucu yaralanan veya ölene, bu işçi ister tersanenin sahibi nihai işveren şirketin, ister taşeron firmanın çalışanı olsun, yüklü bir tazminat ödenecektir. Bu ödemeyi tersanenin sahibi şirket yapacaktır. Ölüm halinde, merhumun varislerine ödenecek tazminat şimdilik 5 milyon YTL olacaktır. Diğer kalıcı sakatlıklar için ödenecek tazminat miktarı buna göre olacaktır. Eğer 5 milyon YTL ölüm tazminatı uygulamasından sonra, ölümlü kaza sayısında azalma olmazsa, tazminat miktarı arttırılacaktır.

2. Bu tazminat, Sosyal Sigortaların sağladığı korumaya ilavedir. Bu tazminatı ödemekle mükellef işveren bu riskini sigorta ettirecektir.

3. İşveren şirketin karşı karşıya kaldığı riski yönetmek isteyen sigorta şirketleri, bunun için işverenden işçi başına bir prim talep edecektir.

4. Bu primin hesabında o işyerinde alınmış ve alınacak olan "teknik emniyet" tedbirleri göz önünde tutulacaktır. Doğal olarak bilimsel önlemler almış işveren şirketlerin primleri düşük, laubali şirketlerin primleri yüksek olacaktır. Prim miktarını, poliçenin kapsamına göre, serbest rekabet kuralları içinde, sigorta şirketi hesaplayacaktır.

5. Sigorta poliçesi tanzim edilirken, işveren tarafından alındığı veya alınacağı beyan edilen teknik emniyet önlemlerine, gerek işverenin gerek işçilerin uyup uyulmadığını sigorta şirketlerinin müfettişleri düzenli ve sistematik şekilde denetlenecektir.

6. Denetlemeler sırasında poliçe şartlarına uymadığı anlaşılan işyerlerine, sigorta şirketi, "önlem alın, priminiz arttırılacak veya poliçeniz iptal edilecektir" ihbarında bulunacaktır. Prim artışını kabul etmeyen ve ihmalkárlıkta ısrar edenlerin poliçeleri iptal edilecektir. Kazaya uğrayan işçilerine ödeyeceği tazminatı sigorta ettiremeyen tersaneler ise, sigorta yaptırıncaya kadar kapatılacaktır.

7. İşveren vekili yöneticilerin verdiği eğitime katılmayan ve işyeri çalışma ve iş güvenliği yönetmeliğinde yazılı teknik emniyet önlemlere uymayan, derbeder yaşayışı ve dik kafalılığı yüzünden kazaya davet çıkarır şekilde çalışan işçilerin iş akitleri, ihbarsız ve tazminatsız olarak işveren tarafından feshedilecektir. İşveren şirket, bu faaliyeti tersane işçilerinin üye olduğu sendika, sendika yoksa işçi temsilcileri ve Çalışma Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte yürütecektir.

8. İşveren vekili, tersane teknik yetkilisi, vardiya mühendisi ve diğer nezaretçilerin "önlem almayarak kazaya meydan vermek" şeklinde ortaya çıkacak kusurlu davranışlarından doğan cezai sorumluluğu, her kazada savcılık tarafından soruşturulacaktır.

Bu sistem uygulanabilirse, hem ölümler ve yaralanmalar azaltacak hem de sektörde adil rekabet şartlarını tesis edilecektir. Gözünü imar rantı bürümüş sırtlanların, ölümleri vesile ederek, tersanelerin Tuzla’dan taşınmasını teklif etmeleri tiksindirici bir fırsatçılıktır.

Son Söz: Sigortacılığın misyonu, riski ve dolayısıyla primleri azaltmaktır.
Yazarın Tüm Yazıları