ÜLKENİN ve milletin birliğini ve bütünlüğünü savunanlar, PKK’nın tecavüzleri karşısında devletin caydırıcı bir tavır almasını istiyor.
Bu tavrın birinci faydası Türklerle birlikte yaşamak isteyen Kürtleri, PKK’nın saldığı dehşetten kurtarmak olacaktır. Demokratik çözüm, barış ortamı ister. Korkunun kol gezdiği bir toprakta demokrasi yeşermez. AKP’nin akıl hocalığına soyunmuş, cumhuriyet düşmanı olmakla müftehir (Türkiye’yi Amerika ve AB yönetsin diyen) "mandacı aydınlar" da hükümetin bu amaçla takınmaya çalıştığı caydırıcı tavrı sulandırmakla meşgul. Bu amaçla "aman askeri bir harekáta kalkışmayın, sonra Coniler, Mehmetçiği fena döver; üstelik bu, Türkiye’ye iktisaden çok pahalıya mal olur" diye toplumun kendine güvenini sarsan menfi propaganda yapıyor.
* * *
1. Hayatın en büyük gerçeği, ölümdür. Ölmeyecek olan doğmaz. Doğmayanın da hayatı olmaz. Yaşamak, her zaman bir savaştır.
2. Tarihin en büyük gerçeği, savaştır. Barış, ancak savaşla kurulur ve korunur. Barış, çok değerlidir. Bu değerin bedeli de çok yüksektir. Bu da savaşın ta kendisidir.
3. Ucuz savaş yoktur. Temiz savaş yoktur. Güzel savaş yoktur. Kutsal savaş yoktur. Savaş her zaman pahalıdır, pistir, çirkindir. İyi savaşmak, aldatmaktır, kandırmaktır, şaşırtmaktır. Ama savaş her zaman "düşman öldürmektir". Savaş, taraflardan birinin ruhu çöküp, kazanma ümidi kalmadıkça bitmez.
4. Savaş ekonomisinin amacı, savaşın maliyetini düşürüp, sonucun değerini arttırmaktır. Akıllı savaş, maliyeti düşük, hásılatı yüksek olandır. Buna savaştan kárlı çıkmak denir.
5. Her savaşa, kárlı çıkmak için girilir. Ama her savaştan kárlı çıkılmaz. Çoğu savaştan, her iki taraf da zararlı çıkar.
6. Savaş, kısa vadede külfet, uzun vadede nimet getirir diye düşünülür. Savaş, bir yatırımdır. Yatırımın külfetine katlanmayan, nimetine kavuşamaz. En kötüsü, hem külfeti yüklenip, hem de nimete kavuşamamaktır. İşte gerçekten kaybedilen savaş budur.
7. Savaşı toplumlar yapar; ama bireyler ölür. İnsan tanrı tarafından yaşamak üzere kurgulanmıştır. Savaş eğitiminin esası ise, insanı ölüme kurgulamaktır. Toplum, kendi bekası için fertlerini feda eder.
8. İnsanı, ölümü göze almaya kurgulamak zor bir sanattır. Kişi, ancak yüksek amaçlar uğruna ve milli duygularla canını esirgemez hale gelir. Buna vatan sevgisi denir. Savaşta ölenlerin ruhu, uğrunda öldükleri vatanda yaşar. Vatan sevgisi olmayanlar, bunu anlayamaz.
9. Savaşa karşı olmak diye bir şey yoktur. Savaşa karşıyım diyen, savaşın amacına karşıdır. Mesele uğrunda savaşmaya değer bir şeyin olup olmadığıdır. Bu da takdire bağlıdır.
* * *
Çok önemli bir hatırlatma: Eğer uygulanacak önlemler Güney Doğu’da yaşayan halkı, iktisaden zarara uğratırsa, bunun bedelini bütün Türkiye bölüşmeye mecburdur. Aksini vicdan kabul etmez.
Son Söz: Can acısına katlanamayan, kimsenin canını acıtamaz.