Paylaş
Öncelikle iki sorunun da cevabını vereyim. Ne kadar erken o kadar iyi.
Velilerden en çok gelen soru şu: “Kaç yaşında göndermeye başlayalım?” Buradaki alt sınır 11 olmalı. 11 yaşında İngiltere’ye gelen ve sonrasında da çok sevip tekrar gelen çok sayıda öğrencim oldu. Fotoğrafta gördüğünüz hallerinden eser yok şimdi, hepsi genç kız oldu. Ve sadece bir kere değil sonra tekrar geldiler. Hatta biri seneye liseyi burada bitirecek.
Elif KUMAÇ
Hâlâ görüştüğümüz Elif Kumaç, Trabzon’da İngilizce Moleküler Biyoloji ve Genetik okuyor. Çok havalı değil mi? Geçen gün Zoom görüşmemizde, ‘Nasıl alıştın mı yurduna?’ dedim. ‘Ooo Ebru abla, ben küçücükken nerelere gittim, buraya mı alışamayacağım’ dedi. Görüyorsunuz değil mi... Erken yaşlarda kendi başlarına bir şeyler başaran çocuklar ne kadar da özgüvenli oluyorlar. Elif, ailesine, ‘Hiçbirinizin beni yurda yerleştirmek için gelmesine gerek yok’ demiş. Ee tabii ki kendisi daha 14 yaşında uçakla başka bir ülkeye gittiğinden Trabzon ona çantada keklik gibi geldi. Telaffuzu çok iyi, okuması çok iyi, İngilizcesi yine bana emanet, artık üst düzeyde çalışmalar yapıyoruz. Bakalım gelecek ne gösterecek. Eminim yanıma geri gelecek. Ya master yapmak için ya da kocaman olmuş genç, çağdaş, güzel bir Cumhuriyet iş kadını olarak.
Anlatmaya çalıştığım şu: Lütfen yurt dışında yaz okulunu sadece dil gelişimini destekleyen bir kurs olarak algılamayın. Bir gencin gelişiminde o kadar önemlidir ki bambaşka bir çocuk olarak eve dönebilir. O yüzden ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir.
* * *
Bir tavsiyem daha her yıl aynı ülkeye değil, yaş ilerledikçe daha da uzaklara gönderin. Her ülkeyi görsün, her kültürden arkadaşlar edinsin ve dünya insanı olsun.
VİZE SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
Gelelim ‘Bu yılki başvurular için erken mi?’ sorusuna. Bir eğitim danışmanı olarak benim görevim öğrencinin dil becerilerine, kişilik özelliklerine, okumak istediği bölüme göre en doğru okulu bulmaktır. İlk yıl hepsine değil ama bazılarına yakın destek de veririm, okul ile ilişkilerini yakından takip eder dengelerim ama sonra çekilirim. Başvuru süresinde en imtina ettiğim ve hiç girmediğim konu vize işlemleridir. Çünkü buradan da itiraf etmiş olayım. Benim ablam vizecidir ve buna rağmen velilerime öneride bulunmam. Çünkü ablamdan da bilirim ki yüzlerce kez hiçbir yaptırımları olmadığını söyleseler de vize çıkmadığında insanların ilk saldırdığı kişi onlar olurlar. Vizecinin hatasından dolayı çıkmayan ya da yanlış çıkan vizeler de oluyor tabii ki ama orada da hiç kimse ile muhatap olmak istemediğimden hiç girmem bu işlere. Bu yıl yaşadıklarım bu konu ile ilgili ne kadar doğru yolda olduğumu bir kez daha kanıtladı çünkü biliyorsunuz ki pandemiden ve Ukrayna savaşından sonra vize işleri bir kâbusa döndü. Danışmanın görevi size okul ile ilgili belgelerin tümünü vermektir, gerisi sizin çalıştığınız vizecilerin sorumluluğundadır. Bunu tekrar yinelemiş olalım. Doğru danışman doğru okul, doğru vizeci de doğru vize demektir. Bu vize sorunlarından dolayı benim tavsiyem, ivedilikle yaz okulu araştırmalarınıza ve yazışmalara başlayın ve vize başvurunuzu ocak ya da şubatta yapın. İngiltere eskiden 15 iş gününde verdiği vizeyi şu sıralar en iyi ihtimalde 8 haftada veriyor. Nisan-mayıs gibi vizeniz elinizde olsun, rahat edersiniz. 18 yaş altı için mutlak surette bir eğitim danışmanı ile çalışın. Çocukların güvenliğini çok önemseyen kaliteli okulları seçin. Fotoğrafta gördüğünüz miniklerin geldiği okul o yıl İngiltere’nin en iyi yaz okulu seçildi. Tasis England, benim bizzat gidip yöneticileri ile tanıştığım, çocukların yiyecekleri yemeklere kadar baktığım, odalardan velilerim için gerçek videolar çektiğim, temsilciliğini almış olmaktan da gurur duyduğum bir okuldur. Böyle okulları iyi danışmanlarla çalışırsanız bulursunuz. Tekrar söylüyorum, ne kadar erken o kadar iyi. Bir an önce harekete geçin. Burada bir ayrım yapalım. Yurt dışına gidecek üniversite ya da foundation (hazırlık) öğrencileri için üniversiteden kabul gelmeden erken vize alamazsınız. Kayıt olduğunuz okulunuzdan gönderilecek CAS numarası/CAS belgesi (CAS numarası, tam kabulü olan öğrencileri için atanan bir numaradır, bu numara ile konsolosluk online sistemlerinde eğitiminiz ile ilgili bütün bilgilere erişebilir) bunlar olmadan vizeniz gelmez. Yani ‘Danışmanım bunu bana neden erkenden almadı da ben gidip biraz gezeydim’ demeyin. CAS olmadan gidemezsiniz. CAS= Confirmation of Acceptance for Studies. Yurt dışında okumak için kabul onayı demektir.
Günün Sözü:
“En iyi yolculuklar, başlangıçta sormayı düşünmediğiniz soruları yanıtlar”
(JEFF JOHNSON)
EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.
Paylaş