Paylaş
Daha dün gibi hatırlıyorum sınava girdiğim günü... Annem ve babam benden daha heyecanlı idi. O yüzden bilirim cumartesi ve pazar günkü evdeki telaşları da. Şimdi sınav bitti ve en önemlisi tercih dönemi ve sonrasındaki kariyer planlaması. Bu konu ile ilgili 24 Haziran’da Eğitim ve Kariyer Danışmanı Yasin İkizoğlu ve program partnerim Güler Taylan Akar ile harika bir bölüm hazırlıyorum. Beyaz Tv’de sabah saat 10.00’daki canlı yayını bence kaçırmayın. Çünkü yapacağınız bölüm tercihi tüm hayatınızı etkileyecek bir tercih. En doğru tercihler nasıl yapılır, hangi bölümde okursam hangi iş kollarında çalışabilirim hepsini anlatacağız.
Sınav ile ilgili aklımdan geçen o kadar çok şey var ki madde madde yazayım istedim.
TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
* Sadece taban puanlara ve başarı sıralarına bakmayın. Bunlar üniversitelerin ve bölümlerin kalitesini göstermez.
* Mutlaka üniversiteleri tercihlere kadar gezin dolaşın.
* Trendlere göre meslek seçimi yapmayın.
* Anadolu’da bir şehir seçecekseniz, o şehirde tiyatro, sinema, kütüphane olmasına dikkat edelim. Mesela Antep, Samsun, Trabzon, Antalya, Diyarbakır iyi seçenekler olabilir.
* Vakıf üniversiteleri seçerken kadrolarına bakın. Hocaların tam zamanlı mı değil mi olduğu çok önemli.
* 18-19 Temmuz tarihilerinde sınav sonuçları açıklanabilir. Ne olur kıymetli öğrenciler, bu tarihe kadar araştırma yapın. 10 günlük tercih sürecinde hangi mesleği ve üniversiteyi seçeceğinize zaman ayırın. Tatilinizi bu yönde kullanın.
* Üniversitenin burs, staj, Erasmus ve yurt dışı olanakları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
* “Tüm tercih haklarını dolduracağım” diye istemediğiniz bölümleri yazmamalısınız.
* Tercih yapmadan önce kontenjanları karşılaştırın. Eğer bir önceki seneye göre kontenjan artmışsa bölümün başarı sıralamasının düşebileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.
EĞİTİM DANIŞMANLARI İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER SİZİ TÜM HATALARDAN KORUR
Üniversiteye kayıtlı öğrenci sayısı 561 bin, üniversiteden mezun olan 514 bin... Bir milyonu geçkin kişi sınava tekrar giriyor. Bu ne demek? Bu kadar kişi bulunduğu bölüm ya da üniversiteden memnun değil. 50 bin öğrenci de bir yere yerleşiyor ama kayıt yaptırmıyor. Yani öylesine yazıyor ve gitmiyor. Bilinçli seçimler, bilinçli yapılan hazırlıklar, eğitim danışmanları ile yapılan görüşmeler sizi tüm bu hatalardan korur. Lütfen dünyada gelinen bu rekabetçi ortamda seçimlerimizi bilinçli yapmaya son derece dikkat edelim. 2021 yılı 12. sınıf öğrencisi puanı az beğenmiş, 2022 yılı 12. sınıf öğrencisi puanını beğenip bölümüne gitmiş bu iyi bir ilerleyiş. Tercihlerde gitmeyeceğiniz hiçbir bölümü hiçbir üniversiteyi yazmayın. “Ben buna gider miyim” sorusunu mutlak surette kendinize sorun.
Ben bu bölüme gider miyim?
Günün Sözü: “Hayatımız yaptığımız tercihlerin toplamıdır.”
(Anonim)
EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMEN’İN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.
Paylaş