“Çocuk Gelinler Olmasın” diye Rotary’ler elele

Bu haftaki röportaj konuğumuz Prof. Dr. Canan Ersöz. Güney Rotary Kulübü’nün kurucu üyelerinden. Adana’nın da ilk Rotary Kadın başkanı. Şimdi de 2015/2016’nın 2430. Bölge Guvernörü

Haberin Devamı

Fotoğraf: Övül AKSOY – DHA

“Çocuk Gelinler Olmasın” diye Rotary’ler elele

Hani derler ya “İnsanın içi yüzüne yansırmış” diye… İşte Canan Ersöz de onlardan biri. O kadar naif, o kadar güler yüzlü ki. Kendisine de söyledim, “Karşımda sabaha kadar konuşsanız sıkılmam ben!” diye…

Yaşadığı bütün hisler yüzünden okunuyor. Çocuk gelinlerden konuşurken mesela acı yüzünden akıyor… Ve diyor kiBir çocuğun çocuk doğururken ölmesini ne aklım ne vicdanım kabul edebiliyor…”

Ve bu laf insanın beyninde oradan oraya defalarca vuruyor.

Haberin Devamı

Buyurun Canan Ersöz’ü beraber tanıyalım…

“Çocuk Gelinler Olmasın” diye Rotary’ler elele

Canan Ersöz kimdir biraz sizi tanıyalım?

5 Eylül 1958 yılında Nazilli de doğdum. 1974 yılından beri de Adana’da yaşamaya başladım. Babamın işi nedeniyle buraya geldik.

Ne iş yapıyordu?

Babam Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin kurucularından…

Ne düşündünüz Adana’ya gelirken?

Tabii o yıllarda böyle değildi, çok farklıydı. Zordu ama sonra sevdim. Üniversiteyi de Adana’da okudum. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Sonra eşimle beraber 2 buçuk 3 sene Çorum’da mecburi hizmet süremiz oldu. Sonra yeniden Adana’ya dönüş yaptık.

Peki, “Artık ben de bir Adanalıyım” diyebiliyor musunuz?

41 yıldır Adana’da yaşıyorum ve birçok Adanalıdan daha çok Adanalı hissediyorum kendimi. Çok seviyorum Adana’yı, Adana’da yaşamayı, Adanalıları, bu yöreyi…

Rotary hayatınız nasıl başladı?

1995 yılında Güney Rotary ile başladı, ben de kurucu üyelerindenim. 20 senelik bir Rotary hayatım var. 90’lı yılların başından itibaren Rotary’e kadın üyeler alınmaya başladı. Bizim kulübümüz Adana’nın ilk karma kulübüdür.

Haberin Devamı

Başkanlığı ne zaman yaptınız?

97-98 döneminde yaptım. O zaman da Adana’daki ilk kadın Rotary Kulübü başkanı olmak gibi bir sıfatım vardı ve o sıfatı da büyük bir gurur ile taşıdım.

Ve taşımaya da devam ediyorsunuz, şimdi 2430. Bölgenin Guvernörüsünüz. Neler söylemek istersiniz?

Mensubu olduğumuz 2430. Bölgede bölge çapında komite görevlerim, Guvernör yardımcılığı gibi görevlerim oldu. Sonra bölge Guvernörlüğüne aday gösterildim. 8 Mart 2013 yılında tam da Dünya Kadınlar Günü’nde 2015/2016 dönemi için Guvernör adayı gösterildim. 1 Temmuz 2015 itibariyle de görevim başladı.

Hayırlı olsun!

Teşekkürler.

“Çocuk Gelinler Olmasın” diye Rotary’ler elele

“Şu sebepten dolayı iyi ki Rotaryenim” deseniz neleri sıralarsınız?

Haberin Devamı

Bu maddeler listesi epeyce uzun sürebilir. Beni Rotary’e bağlayan o kadar çok şey var ki. İçine girdikçe, görev aldıkça her şey değişiyor. Tanıdıkça daha çok öğreniyorsunuz, öğrendikçe daha çok inanıyorsunuz, inandıkça daha çok şey yapmak istiyorsunuz. Rotary Kulüpleri kendi yörelerindeki ihtiyaçlara göre çok sayıda çok çeşitli hizmet projeleri yaparlar. Bugün dünyada 35 bine yakın Rotary Kulübü var, 1 milyon 300 bine yakın da Rotaryen var. Tabiri caizse böyle bir küresel ağ diyelim.

En bilindik projeniz “Çocuk felci” değil mi?

Aynen! Bu gurur duyduğumuz bir proje. İlk kez 1979 yılında Filipinler de çok geniş çaplı bir aşılama kampanyasıyla başlamış. 1985 yılından itibaren Rotary bunu dünyadaki kulüplerine hedef olarak göstermiş. Hem Rotary’nin hem hükümetlerin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Unesco’nun çok sıkı işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği bu aşılama sayesinde Çocuk Felci dünyada %99 oranında yok olmuş durumda. Hedefimiz 2018 yılında bu oranın %100 olması.

Haberin Devamı

Türkiye’de durum ne?

Türkiye’de 1999 yılında bitti. Dünyada Afganistan, Pakistan ve Nijerya’da çok az kaldı ki Nijerya’da bitmek üzere.

Sizi derinden etkileyen başka hangi proje var?

Kulübümüz ilk kurulduğu yıllarda bir köyde okuma yazma kursumuz vardı. Kurs bitti sertifikaları dağıtırken bir teyze geldi “Evladım Allah razı olsun, torunuma giderken artık dolmuştaki yazıyı okuyabileceğim” dedi. Bir başka genç anne de “Çocuğuma içirdiğim ilacı artık okuyabileceğim” dedi. Yüzlerce öğrenci yetiştirdim, onlarca asistan yetiştirdim ama ben tek başıma Canan Ersöz olarak bütün özelliklerime rağmen gidip bir köyde okuma yazma kursu düzenleyemem ama farklı iş ve mesleklerden bir insanların bir araya gelmesiyle oluşmuş Rotary şemsiyesi altında bulunmak beni hakikaten çok etkiliyor!

Haberin Devamı

“Çocuk Gelinler Olmasın” diye Rotary’ler elele

Sizin bölgenizi nereler kapsıyor?

2430. bölge içinde Kocaeli’nden Antalya’ya dik bir çizgi indirin onun doğusu artı Orta Asya Cumhuriyetleri, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan bunlar da bizim bölgemiz içerisinde.

Bir dönem yetecek mi?

Keşke bilgisayarım yanımda olsaydı da dönem takvimimi gösterseydim. 91 tane kulübü en az bir defa resmi olarak ziyaret edip, projelerini dinleyip motive etmek gerekiyor. Fiziksel yorgunluklarından korkmuyorum açıkçası, yatağa yatınca geçer. Yeter ki projeler olsun, insanlara dokunulsun, ihtiyaçlar karşılansın. Denize attığımız yıldızların sayısı artsın.

Çok güzel duygular bunlar!

Aynen! Her şeyden önce çok gurur duyuyorum. Bölgemiz adına 2 bin küsur Rotaryeni temsil ediyorum şuanda. Büyük gurur, büyük mutluluk ve çok da büyük sorumluluk… Adanalıların yeni bir işe başlarken bir lafı vardır; “Allah utandırmasın” diye. Aynısını söylüyorum, inşallah dönemin sonunda gururla anlatacağımız güzel projelerimiz olur.

Projelerde neler var?

“Çocuk gelinler olmasın” projemiz var ki 2430. Bölgede olan kulüplerimizden bu konuyla alakalı bir proje yapmalarını istedim. Mesela Ekim ayında Gaziantep’teki İpekyolu Rotary Kulübü’müz çocuk gelinler konusundaki farkındalığı arttırmak için 1800 Km’lik bir parkurda pedal basacaklar. Adana’daki kulüplerimiz de Marş denizi geçen ilk Türk yüzücü Nesrin Olgun’a sponsor oldular. Onlar şimdi her kulaçlarında “Çocuk gelinler olmasın” diyecekler.

Başka neler var?

“Badem-böğürtlen yetiştiriciliği” konusunda tavsiye ettiğim proje var. Bir başka proje her kulüp kendine bir okul belirleyip ihtiyaçlarını karşılayacak. Rotary’ler biliyorsunuz okulları çok sever, bugüne kadar bölgemizde Rotary çerçevesi içerisinde 7 tane okul yapılmış. Biri de Adana’da Seyhan Rotary Anadolu Lisesi, çok da başarılı bir okul.

Çocuk gelinlerden bahsederken bambaşkasınız. Hepimizin önem verdiği bir durum bu ama özellikle bir sebebi var mı sizde?

Bir çocuğun çocuk doğururken ölmesini ne aklım ne vicdanım kabul edebiliyor…

Eğitim konusunu biraz açalım isterseniz?

Rotary’nin 6 temel ilgi alanı var. Biri Temel Okur Yazarlık ve Eğitim,en önemli hizmet başlıklarından bir tanesi… Gençlere yönelik “Toplum liderleri geliyor” projemiz var. Eğitim fakültesi öğrencilerine 6-8 haftalık süreyle liderlik, iyi yurttaş olma, kişisel gelişim çerçevesinde çok sayıda farklı kişiler tarafından eğitimler veriliyor. Rotary Yarının Liderlerini arıyor var, çok sevdiğimiz projelerimizden biri ve 18-24 yaş arası gençlere hitap ediyor. Farkındalık eğitimlerimiz var bir tanesi Meme Kanseriyle alakalı, erken tanı farkındalık eğitimi gibi.

Bu eğitim programlarına katılabilmek için size nasıl ulaşabilirler?

En yakınlarındaki Rotary kulüplerine başvurarak ulaşabilirler. İnternet üzerinde hepsinin bilgisi var.

Sohbetimiz sırasında geçti. Sosyo-kültürel ekonomik seviye düştükçe çocuk gelinler ortaya çıkıyor diye ama modern diye tabir ettiğimiz büyük şehirlerde de bu durum var ama kişilerin kendi isteğiyle olan evlilikler, akraba evlilikler var!

Maalesef! Ben kızıma hep şunu telkin ettim. “Hayatta her zaman kendi ayaklarının üzerinde durabilecek durumda olmalısın. Bu eğitimle, çalışarak, bir meslek sahibi olarak olabilir. Elbette ki insanın ailesi, yuvası olması çok güzel ama ayaklarının üzerine önce basmalısın” diye konuştum. Bu fikirle çocukları yetiştirmek lazım...

Umarım Çocuk felci gibi çocuk gelinleri de bitirirsiniz!

Bu maalesef o kadar kolay değil. Çocuk felci gibi bir hastalığı bile kökünden kazımak bundan daha kolay.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Umuyor ve diliyorum ki Rotary Kulüplerinin gerçekleştirdiği küçük büyük bütün projeler toplumumuza, insanımıza ve dünyaya armağan olur. Bu sene sloganımızda da denildiği gibi “Hizmetlerimiz dünyaya armağan olsun”

Yazarın Tüm Yazıları