Paylaş
Ancak kadında estetik kavramının en önemli parçası olarak görülen memede oluşan kanserler, hem kadınların sağlığını tehlikeye sokuyor hem de bazı durumlarda meme dokusunun tamamen çıkarılmasına yol açıyor.
Dünyada meme kanseri kadınlarda, cilt kanserinden sonra görülen en sık görülen kanser türleri arasında geliyor. Bir kadının yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 8 ile 12 arasında değişiyor.
Bu denli sık rastlanan bir kanserde taramalar neticesinde meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma sağlanabildiği araştırmalarla gösterilmiş durumda.
Kanser hastalığından korunmada kadınların meme muayenelerini düzenli yapmaları, yıllık kontrollerini ihmal etmemesi önem taşıyor. Özellikle de ailesinde, birinci derece yakınlarında kanser öyküsü bulunanların, daha erken yaşlarda hekim kontrolünden geçmeleri gerekiyor.
Meme kanseri nedeniyle her iki memesini ya da tek memesini kaybeden kadınlar, travmatik süreci atlattıktan sonra eski görünümlerine kavuşmak istiyor.
Eskiden kanser ameliyatlarından aylar sonra yapılabilen estetik operasyonlar, son yıllarda hastaların isteği üzerine memenin çıkarıldığı ameliyat sırasında yapılabiliyor.
Ancak bunun için genel cerrahi uzmanlarının ve ilgili branş hekimlerinin kanserli dokuların tamamen çıkarıldığından emin olması gerekiyor.
Kadının memesinin olmaması hem vücut dengesini bozuyor, hem de psikolojik çöküntüye neden oluyor. Memesini kaybeden kadınlar, günlük yaşamlarında olduğu kadar yazın denize girerken de zorluk çekiyor.
Bu nedenle de kanser ameliyatları sonrasında memenin yeniden yapılandırılması ameliyatları kadınlar için büyük önem taşıyor.
İKİ YÖNTEMLE YENİDEN MEME YAPILABİLİYOR
Bu konuda uyguladığımız iki yöntem var. Birincisinde, meme proteziyle yeniden meme yapıyoruz ve bu kapsamda içeri balon yerleştiriyoruz. Bu balonu oradaki yara dokusu iyileştikten sonra özel iğnelerle şişiriyoruz.
Balonu birkaç ay sonra çıkartıp yerine meme şekline benzeyen, meme silikon implantları koyuyoruz. Bu implant memenin şekline uygun oluyor.
Ancak son senelerde kullandığımız balon implantlar daha sonra değiştirmeyi gerektirmeyen meme şekline uyumlu tipte protezler.
Bunların sayesinde tek seanslı meme rekonstrüksiyonu yapılabiliyor. Memeyi yeniden yapılandırdıktan sonra hastaya meme ucu ve memenin koyu kısmını yapıyoruz.
Bu prosedür bir cerrahi işlemdir ve çevre dokuyla bu implantların büyütülmesi sırasında deri dokusu yetersiz ise bazı problemler olabiliyor. Bu tip şeyler olmazsa çok uzun seneler implant burada kalıyor. Ameliyat yapılırken yeni yapılan meme büyüklüğü ve dokusunun diğer memeyle uyumunun sağlanması lazım. Bu nedenle diğer meme, buraya konulacak meme implantıyla büyüklük ve şekil olarak uyumlu hale getiriliyor.
Memenin son hali ortaya çıktıktan sonra benzetme amaçlı bu ameliyatlar yapılabiliyor.
Bu ameliyatlarda, meme dokusunun sağlıklı biçimde alındıktan sonra orada kalan derinin var olması şarttır.
Sağlıklı meme dokusu kalmazsa böyle yöntemler yetersiz kalabilir. Bazı durumlarda sadece tümör de alınabilir.
Eskiden daha radikal meme ameliyatları yapılırdı, meme dokusu alınırken altındaki kas dokusu da alınırdı. Çok fazla doku kaybı olur ve altına protez koyabileceğimiz balon yerleştirecek sağlam kas dokusu kalmazdı.
Şimdiki ameliyatlarımızda protezi göğüs kasının altına yerleştirerek üst deriyle temasının az olmasına özen gösteriyoruz.
Alınan memenin yerine yerleştirilen protezlerin yanı sıra, deri, yumuşak doku ve kas kullanılarak da meme ameliyatı gerçekleştirilebiliyor.
Bu yöntemde yumuşak dokuyu kas ve kalın deri yapısıyla birlikte getirdikten sonra, protez bu dokunun arkasına konuluyor.
Sırttan, koltuk altından kas dokusunu ve deri dokusunu içeren bir dokuyu buraya monte edip protezi bunun arkasına yerleştiriyoruz.
Bir diğer yöntemde ise göbek deliğinin altındaki deri ve kas dokusunu buraya transfer ederek meme rekonstrüksiyonu yapılıyor.
DÜZENLİ MUAYENE ŞART
Kadınların her ay aynanın karşısına geçerek duştan sonra, parmaklarıyla kendi memelerini muayene etmeleri önemli. Doktor tarafından kırk yaşına kadar üç yılda bir, kırk yaşından sonra yılda bir kez memenin muayene edilmesi de meme sağlığıyla ilgili vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Bu iki tarama yönteminin dışında mamografi incelemesiyle kişinin eliyle fark edemeyeceği kitlelerin saptanması gerekiyor. Bu incelemenin kadınlarda 40 yaşında başlatılması, yılda bir defa da düzenli olarak tekrarlanması da erken teşhise yardımcı oluyor.
Paylaş