Paylaş
Ergenlik döneminde başlayan cilt çatlakları bacaklarda, baldırlarda, göğüslerde, kolların içlerinde ve hatta sırt bölgesinde görülebiliyor. Bundan sadece kadınlar değil erkekler de nasibini alıyor ancak onlar bu sorunu kadınlar kadar dert etmiyor. Kadınların cilt çatlakları hak-kında merak ettiği birçok nok-
ta var. Bugün bize en sık sordukları konulara değineceğim.
- ERGENLİKTE BAŞLIYOR: Cilt çatlakları aslında ergenlik döneminde başlıyor. Hızlı büyümenin de etkisiyle gerek kızlarda, gerekse erkeklerde bu sorun oluşuyor. Erkeklerde bel kenarlarında ve sırtta yoğunlaşan çatlaklar kızlarda bacağın üst ve alt kısımlarında, sırtta, göğüste, hatta kol içlerinde ortaya çıkabiliyor.
- GEBELİKTE ARTIYOR: Cilt çatlakları kadınlarda en çok gebelik döneminde görülüyor. Gebelik nedeniyle kadınlar hamileliklerinden önceki kilolarının üzerine çıkıyor. Hormonal denge tamamen değişirken cilt de bu değişiklikten nasibini alıyor. Hiç çatlak olmayan bir ciltte bile çatlaklar oluşabiliyor. Önceden önlem almak, çatlaklar için geliştirilen kremlerden yararlanmak fayda sağlayabiliyor.
- HIZLI KİLO ALIP VERMENİN BEDELİ: Ciltte oluşan çatlakların en önemli nedenlerinden bir tanesi de hızlı kilo alıp vermek. Çok hızlı kilo alan ve hızlı bir şekilde de veren kişilerde cilt, elastikiyetini kaybediyor. Bu nedenle de çatlak oluşumu hızlanıyor, kolaylaşıyor.
- VÜCUT GELİŞTİRMEK ARTIRIYOR: Vücut geliştirme sporuyla ilgilenen kişilerde de cilt çatlaklarına sık rastlanıyor. Aynı hamilelikteki gibi cildin elastikiyeti bozuluyor, kaslar normalinden fazla geliştirildiği için şişiyor, bununla birlikte cilt de geriliyor. Cilt bu olağanüstü baskının etkisiyle çatlaklara meyilli hale geliyor.
- KORTİZON CİLDİ DE ETKİLİYOR: Günümüzde kortizonun çok farklı hastalıklarda kullanımı söz konusu. Ancak her zaman ısrarla vurguladığımız gibi kortizon ilaçlarının doktor kontrolü altında kullanılması, doktora sormadan kesilmemesi gerek. Aksi takdirde birçok yan etki görülebiliyor. Kortizon ilaçlarıyla ilgili en yaygın sıkıntılar arasında kilo alımı ve ödem oluşumu var. Bu ilaçların çatlak oluşumu gibi cildin yapısını bozmaya yönelik etkileri de mevcut.
- BAZI HASTALIKLARDA ÇATLAK DAHA FAZLA OLUYOR: Cilt yapısını etkileyen birçok hastalık vardır. Bu hastalıklar da farklı etkiler yapar. Cushing hastalığında olduğu gibi vücutlarında kortizon düzeyi yüksek olan kişilerde çatlaklar oluşur.
Tedavisi mümkün mü
Çatlakların nedenlerinin dışında nasıl tedavi edildiği de önemli. Bu alanda birçok farklı yöntem kullanılıyor. Çeşitli tıbbi kremler, kimyasal peeling uygulamaları ve mikrodermabrazyon yöntemi kullanılabiliyor. Ancak bu tedavilerin etkilerinin oldukça sınırlı kaldığını söylemekte yarar var.
Paylaş