7 dakikalık çok hızlı bir yürüme sonunda diz altı ayak bileklerimin ön kısmında şiddetli bir ağrı hissediyor ve hemen tempomu düşürmek zorunda kalıyorum.
Saatlerce bisiklet sürdüğümde ağrı olmuyor. 43 yaşında bayım ve en az 20 yıllık bir problem olarak aktif. Yüksek kolesterol (244) haricinde bir bulgu yok.
Hıdır Yılmazer /ALMANYA
Yürümekle bacaklarda ortaya çıkıp, dinlenmekle geçen ağrılarla karşılaşıldığında öncelikle bacağa kan getiren atardamarlardaki sorunlar düşünülür. Sizin de yüksek kolesterolünüzün bulunduğu dikkate alınınca öncelikle bu açıdan tetkik edilmenizin uygun olacağı söylenebilir. Ayrıca bacağa kumanda eden sinirlerdeki sorunlar da bu gibi durumlara yol açar. Örneğin bel fıtığı olanlarda da böyle belirtiler görülür.
Ancak sizin ağrılarınızın sadece yürümekle oluşması, uzun süre bisiklet sürmekte ortaya çıkmaması ve sadece ön kısımda olması yürüyüş sırasında bu kasların fazla zorlanması halini düşündürüyor. Bir ortopedi uzmanı ile görüşün, muhtemelen ayak yapınızdaki bazı kusurlar bu duruma yol açıyor olabilir.
Hepatit B için ne yapmalı?
MERHABA, sizden öğrenmek istediğim şey hepatit B hakkında. Şu anda İngiltere'deyim. Geçen gün kan testi yaptırdım, bana hepatit B olduğunu söylediler.
Yakında tekrar Türkiye'ye dönüyorum lütfen bana hepatit B'nin tehlikelerini ve neler yapmamı, nasıl rejim uygulamam gerektiğini açıklar mısınız. Çünkü buradaki doktorları anlamak mümkün değil. 3 ayrı doktor, üç ayrı görüş...
Şimdiden ilgilerinize teşekkürler...
Rumuz: Hepatit / İNGİLTERE
Yapılan testler sonrası size muhtemelen, kanınızda hepatit B virüsü olduğu söylenmiş olmalı. Bir insanın kanında bu virüsün bulunması, her zaman kişinin hasta olmasını gerektirmez. Hepatit B taşıyıcılığı olarak nitelendirilen bu durumda, virüsün bir gün aktifleşmesi ve kişinin hastalanması ihtimaline karşı, belirli aralıklarla kan tahlili yapılarak kontrol edilmesi uygun olmaktadır. Bilinmesi gereken şey, bu kişi hasta olmasa da çevreye bulaştırıcı olabileceği gerçeğidir. Kan teması ve cinsel yaşamla bulaşma riskine karşı çevreyi korumak gerekmektedir. Yakın temasta olan kişilerin hepatit B'ye karşı aşılanarak korunması mümkün olmaktadır.