Ucuz tıbbi malzeme güvenli midir?

KALBE takılan stentlerin çok çeşitli olduğunu biliyorum. Bu gibi vücutta kalıcı maddelerin metalurjik, fiziksel, kimyasal ve tıbbi dünya standartlarının da olduğunu tahmin ediyorum.

Hastalara bu tip uygulama yapılması ile bilgili ve ilgili olmayan bir bakanın kamu önünde salt parasal yönü ile rakamlar vererek konuyu değerlendirmesi doğru mudur? Bu değerlendirmelerin dünya tıp otoritelerinin kabul ettiği standartlar, bunlara göre yapılmış imalatlar ve fiyatlarla olması gerekmez mi?

Rumuz: ÖNCE SAĞLIK /İSTANBUL

Sosyal güvenlik kuruluşlarının kötü yönetim nedeniyle sıkıntıya girmesinin cefasını hastalar çekiyor. Hani, ‘‘Allah düşürmesin’’ derler ya... Başına gelmeyen kişi, hastaların neler çektiğini bilemiyor. Gerçi bu kararları verenler, başlarına gelse bile halkla aynı sıkıntıyı çekmiyorlar.

Bu uygulamaların kararını alan kabinenin sağlık bakanının kalbine stent takılması gerektiği zaman, halka layık gördükleri ucuz stenti takmayıp, ithal malı pahalı stent takmayı uygun gördüler.

Geçenlerde omurga kırığı nedeniyle acilen bir hastaneye yatmış olan bir hasta ile ilgili gelişmeleri izledim. Ameliyat sırasında omurgayı tamir etmekte ve kırığı sabitlemekte kullanılacak malzemenin temini 1 haftadan fazla sürmüş. Allah korumuş, bu 1 haftada hastaya bir şey olmamış. Gecikmenin nedeni her hastada gerekli olan malzemeler için ayrı ayrı ihale açılıyor olması. Malzemenin kalitesine kimse bakmıyor. Önemli olan en ucuz fiyatın verilmiş olması. Malzeme, ameliyatı yapacak olan doktorun eline ulaştığında doktor bunun kullanılamayacak kadar kötü kalitede olduğunu belirtmiş. Hasta, borç harç, kullanılabilecek kalitede malzeme alabilince ameliyat yapılmış. Bu parayı bulamayanlar ne oluyor, mecburen bu malzeme kullanılıyor. Sonrası, Mevlam kayıra....

Stentler de, tüm tıbbi malzeme de farklı ülkelerde, farklı teknolojiler tarafından üretilmekte.

Tabii ki ilgili ülke bununla ilgili incelemeler yaparak ruhsat veriyor. İlaçlarda da, tıbbi cihaz ve malzemede de, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) verdiği ruhsatlar tüm dünyadaki tıp çevreleri tarafından kabul görüyor. Çünkü FDA, çok titiz bir çalışmayla inceleme yapıyor. Uyguladığı kriterler çok sıkı. Bir ürünün FDA onay belgesi olması, onun kalitesini neredeyse tartışılmaz hale getiriyor. Bu kadar titiz ön araştırmaya rağmen FDA, daha sonra da kontrole devam ediyor. Bir süre sonra ruhsatın iptal edildiği ilaç ve malzemeye de rastlanabiliyor.

Adamlar için kriter ‘‘güvenlik ve kalite’’, bizim halkımıza sunulanda ise ‘‘en ucuz’’ olması.

Aslında, en ucuz malzemeyi aldığınızda toplam harcamanız da azalmıyor. İngilizler demiş ya ‘‘Ucuz mal alacak kadar zengin değilim’’ diye. Kalitesine bakmadan sadece ucuz olduğu için ilaç ve malzeme alırsanız, çoğu zaman toplamda size maliyeti çok daha fazla olmaktadır.

Bunun nasıl olduğunu bir başka yazıda anlatacağım.
Yazarın Tüm Yazıları