Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Behçet Hastalığı
YURT dışında yaşıyorum. Çeşitli konularda danışmanlık hizmeti yapıyoruz. Sağlık da bize çok danışılan konular arasında yer alıyor. Bu nedenle köşenizi devamlı olarak okuyoruz.Sizden, Behçet Hastalığı konusunda bilgi rica edeceğim. Çok merak edilen ve bize çok danışılan bir sağlık sorunu, bu. Behçet Hastalığı nasıl bir hastalıktır? Belirtileri nedir? Hangi organları tutar? Tedavisi nasıldır?Köşenizde bunları açıklayıcı bilgiler verirseniz çok mutlu olurum.
A.A./HOLLANDA
BEHÇET Hastalığı ilk kez, bir Türk doktoru olan Hulusi Behçet tarafından teşhis edildiği için tüm dünyada onun adıyla anılmaktadır. Üzerinde çok çalışmalar yapılmasına rağmen, kesin olarak nedeni bulunamamıştır. Hastalarda bazı virüsler tespit edilmesine rağmen bulaşıcı değildir. Vücudun bağışıklık sisteminin yanlış işlemesinin hastalığın ortaya çıkmasında rolü olduğu belirlendi. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar, kalıtımla bir ilgiyi de gösteriyor. Hastalık birçok sistemi birden etkiliyor. Deri, iç zarlar (mukoza), göz, cinsel organlar, eklemler, kan damarları, sinir sistemi ve sindirim sistemi, Behçet Hastalığı nedeniyle etkilenen organlar arasında sayılabilir.
İlk belirtiler, genellikle ağızda sık sık tekrarlayan, aft benzeri yaralardır. Benzer yaralar, cinsel organlar çevresinde de olmaya başlar. Diğer belirtiler yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Hastaların çoğunda, tıp dilinde iridosiklit olarak adlandırılan göz iltihapları da olur. Bu iltihaplar, tedavi edilmediği taktirde körlüğe kadar varabilir. Hastaların çoğunda deri döküntüleri vardır. İğne batması kadar küçük zedelenmeler bile deride reaksiyona yol açar ki, hastalığın teşhisinde bu reaksiyondan yararlanılır.Hastaları yarısında eklem tutulması görülür.
Dört hastadan birinde damar hastalığı, yaklaşık beş hastadan birinde de, hayati tehdit edebilen merkezi sinir sistemi tutulması görülebilir.Gerek bir Türk doktorunun bulduğu bir hastalık olması ve gerekse ülkemizde nispeten sık rastlanması nedeniyle, başta üniversite klinikleri olmak üzere birçok merkez, bu hastalık üzerinde yoğun çalışmalar yapıyor ve tedavisinde de oldukça iyi sonuçlar elde ediliyor.Hiçbir tedavi yapılmasa bile iyileşme ve kötüleşme ataklarıyla seyrediyor. Bu devreler birkaç haftadan, yıllara varıncaya kadar değişmeler gösterebiliyor. Ancak her atakta, tutulan organda bazı sekeller (hastalık kalıntıları) olabileceği için yıllar geçtikçe hastalık belirtileri daha fazla olacaktır. Eğer yukarıda da belirttiğim gibi, merkezi sinir sistemi, kan damarları ve sindirim sistemi gibi, hayati önemi olan organlar tutulduğu zaman tedavide daha enerjik olunması gerekir.Bu hastalığı olanların ya da yukarıda sıraladığım türde belirtileri olanların, Behçet Hastalığı merkezlerinden birine başvurması gerekir.
Anne olabilir miyim?
U.A./KAYSERİ
BİR yıllık evliyken yaptırdığınız kürtajın, kısır kalmanıza yol açtığını sanmıyorum. Bunun en önemli kanıtı, çekilen röntgende, bir sorun bulunmamasıdır.Kısırlığın nedeninin bulunması ve tedavisinin uygulanması, sabırla tetkiki ve tedaviyi gerektirir. Tetkikin kocanızda da yapılması gerekir. Belki de onun spermlerinin dölleme yeteneği azalmıştır.Mektubunuz çok ayrıntılı bilgi taşımamasına rağmen, yeterli tetkik olduğunuzu da sanmıyorum.
Örneğin yumurta hücresi çıkarıp çıkartmadığınızın belirlenmesi çok önemli. Eğer tetkikleri yakın çevrenizde yaptırma olanağı bulamıyorsanız, size yakın olan Ankara gibi büyük şehirlerimizden birinde bir süre kalarak, tüm tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz.
Nasıl kilo alabilirim?
K.BAYRAKLI/İZMİR
HER okuyucuma tek tek cevap yazmayı ben de çok istiyorum ama, gelen büyük sayıdaki mektup, buna olanak vermiyor. Bu nedenle çok kişiyi ilgilendiren konuları geniş boyutta ele alıp ayrıntılı olarak işliyor ve benzer sorunu olan tüm okurlarımın yararlanmasını umuyorum. Zayıflık konusu da bu şekilde çok kez incelendi. O cevapları takip etmeniz halinde tüm sorularınızı aydınlığa kavuşturacaksınız.
Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş