Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Artroz eklem yüzeylerini aşındırır
70 yaşında emekli bir kadınım. Yalnız yaşıyorum, bu nedenle de sağlıklı olabilmek ve kendi işini yapabilmek, benim için daha önemli. Sorunlarım çok, vücudumun her yerinde kireçlenme var.
Doktorların dediğine göre artrozmuş. 5 yıl önce başladı. Ayak tabanlarım müthiş bir şekilde yanıyor. Hele akşamları yatınca şikayetlerim dayanılmaz oluyor. Çeşitli doktorlara gittim, bu daha çok şeker hastalarında olurmuş. Kan tahlilleri, röntgenler yapıldı herhangi bir şey bulunamadı.
Kemiklerimde erime olduğu da söylendi. Üç ay kemik pekiştirme tedavisi yapıldı, bilemiyorum kemiklerim ne kadar sağlamlaştı. Bu arada diz üstünden itibaren tüm bacaklarıma yayılan iltihap toplamış gibi ağrılar oluyor. Doktorlara anlattığımda, yaşlılıktan deyip çıkıyorlar. İyi de, yaşayacaksam sağlıklı yaşasam olmaz mı? HATİCE UMUTLU / ANTALYA
ANLATTIĞINIZ tabloda başlıca iki sorun var. Bunlardan birincisi, artroz hastalığı. Tıp dilinde artroz kelimesi eklem aşınması, dejenerasyonu anlamına gelmektedir. Artroz halk arasında, eklem kireçlenmesi olarak tanınır. Aslında artrozda kemikler kirecini kaybetmeye de başlar. Kireçlenme, eklemlerin kenar kısımlarında oluşur. Bu kireçlenmeler çevredeki dokuları tahriş ettikçe de romatizmal türde ağrılar ya da duyu sinirlerinin tahrişi sonucu, halk arasında siyatik olarak bilinen hastalıktakine benzer ağrılar ortaya çıkar. Bilindiği gibi siyatik, bacağa giden ana sinir olup, bel fıtığı ve benzeri durumlarda dayanılması güç ağrılara yol açar. Aynı ağrının benzeri boyun omurları hasta olan kişilerde kol ve göğüs kısmında olmaktadır.
Artrozun kesin tedavisi yok. Belirtileri ortadan kaldıracak türde ilaç kullanmak yararlı olmaktadır. Ayrıca kemik zayıflamasına karşı tedavi de uygulanır. Bu nedenle bir fizik tedavi uzmanının denetiminde kalmak yararlı.Diğer şikayetiniz olan ayak yanmasına gelince, doktorlarınızın da söylediği gibi, bu tür şikayetler daha çok şeker hastalarında ortaya çıkar. Tıp dilinde nöropati olarak adlandırılan bu belirtilerin ortadan kaldırılması için, B grubu vitaminleri, yüksek sayılacak dozda kullanmak yararlı olmaktadır. Ancak gerçek nedenin araştırılması da gerekir. Kan ve idrar tahlillerinin normal bulunması, sizin, kan şekeri dengenizin normal olduğunu kanıtlamaz. Bu gibi hallerde, gizli şeker bulunabileceğini de düşünerek, şeker yüklemesi diye de bilinen, glikoz tolerans testinin yapılması gerekir. Bir iç hastalıkları uzmanına başvurduğunuz taktirde bu konu aydınlığa kavuşacaktır.
Gazdan kurtulamıyorum
29 yaşında bir erkeğim. Benim sorunum gaz. Bir anlamda, ne yersem gaz oluyor. Gittiğim doktorlar bana bir sürü tetkik yaptı. Sonucunda bir hastalık bulamadılar. Bana ne önerirsiniz? K.Davut / TRABZON
SİNDİRİM sisteminizde aşırı gaz olması ve doktorların yaptıkları bütün tetkiklere rağmen bir bozukluk bulamaması olayın yapısal bir soruna bağlı olmadığını gösteriyor. Böyle olunca, çalışmayı bozan diğer faktörlere bakmak gerekir. Öncelikle yemeği hızlı yememelisiniz. İyi çiğnemek, öncelikle karbonhidratlılar olmak üzere bir çok gıdanın ağızda sindirilmesini sağlar. Ayrıca fazla sıcak gıdalardan kaçınmak gerekir. Bütün önlemlere rağmen, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi bitkisel liflerden zengin gıdalar gaz yapar. Bunları mümkün olduğunca az tüketmek gazı önleme açısından yararlıdır. Ayrıca sinirsel etkenler, beslenme saatlerinin düzensiz olması, üşütme gibi etkenler de gaza neden olabilir.Yukarıda değindiğim konulardan mümkün olanları ortadan kaldırmak ve yemeklerden sonra pankreas enzimi içeren ilaçlardan birini kullanmak etkili olacaktır.
Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş