Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Endometriosis hayati önem taşır mı?
ÖNCELİKLE, hayatta en önemli zenginliğimiz, sağlığımızla ilgili değerli bilgilerinizle bizi aydınlattığınız için şahsınıza ve gazetenize teşekkür ederim.Benim öğrenmek istediğim rahatsızlık, tıp diliyle endometriosis. Bu hastalığın belirtileri, tedavi edilmediği taktirde yaratacağı sorunlar ve diğer organları etkileyiş biçimi. Ayrıca hayati önem taşıyıp taşımadığı.Belirttiğim konularda beni aydınlatırsanız sevinirim. G.KARAMAN /İZMİR
DÖL yatağı ya da rahim olarak halk arasında tanınan ve tıp dilindeki adı uterus olan organın iç çeperini kaplayan zara, tıp dilinde endometrium denilir. Bu zar hormonlara bağlı olarak her ay, bir hamilelik için hazırlanır ve hamilelik olmayınca da kanama ile atılır.Bu zarın, çeşitli nedenlerle rahimden taşarak diğer organların üzerine aşılanması haline endometriosis denilir.Hastaların şikayeti genellikle ağrı adet görme, kanamaların aşırı olması ve kısırlık olabilir. Bazen de hiçbir şikayet görülmeden tek belirtisi kısırlık olabilir.Yapılan araştırmalara göre çocuk doğurabilecek yaştaki kadınların % 10-15 inde endometriosis bulunmaktadır. Menapoza girmekle endometriosis iyileşebilir. Belirtiler zaman zaman azalıp çoğalmakla birlikte, giderek artma eğilimindedir.
Rahim dışındaki organlara, örneğin tüplere ve yumurtalıklara yerleşen endometriosis odaklarında, her ay kanamalar olacağı ve bunlar dışarı atılamayacağı için, bu organlarda kitleler oluşur. Yumurtalıklar yeterli görev yapamadığı gibi tüpler de tıkanır.Endometriosis teşhis edilen bir kimse eğer çocuk sahibi olmak istiyorsa, en kısa zamanda hamile kalmaya çalışmalıdır, aksi taktirde hastalık zamanla ilerleyeceği için hamilelik ihtimali giderek azalır.Hastalığın tedavisinde, genellikle Danazol gibi ilaçlar kullanılır. belirtileri hafiflettiği gibi hamile kalmayı kolaylaştırıcı etki de yaratabilir. Tüm tedavilere rağmen hastalığı çok ciddi olduğu durumlarda, tek tedavi ameliyattır.
Yaşı ilerlemiş, çocuk sahibi olmayı düşünmeyen kişilerde, ameliyatla rahim ve yumurtalıkların alınması daha kesin sonuç verecektir.Endometriosisi ileri derecede olan ve bu nedenle istediği halde hamile kalamayan kadınlar, eğer ilaç tedavisinden de yararlanmıyorlarsa, tüp bebek yöntemleri ile çocuk sahibi olabilirler.
Eşinizin testisleri iltihaplanmış
Y.K./İSTANBUL
EŞİNİZİN raporlarına bakıldığında, testislerin sperm üretme yeteneğinde bir kusur olduğu anlaşılıyor. Ayrıca, testis parçalarının tetkikinde, bağ dokusu artışı, burada kronik (müzmin) bir iltihaplanma olduğunu da düşündürüyor. Bu durumun nedenleri ve tedavi olanakları konusunu bir üroloji uzmanı ile ayrıntılı olarak görüşmelisiniz.Vasektomi ameliyatına gelince, bu ameliyat, artık çocuk sahibi olmak istemeyen erkeklere uygulanmaktadır. Eşinizin durumu ile bunun bir ilgisi yok.
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş