Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Böbrek nakli gerekecek
A.BEKAR/ALMANYA
Böbreklerinizin çalışma yeteneklerini kaybetmesinde birçok neden bulunabilir. İşyerinizde uzun yıllardır kurşunla çalışıyor olmanız da bunda etkili olabilir. Doktorların kist olduğunu söylemiş olması ile böbreklerinizin çalışma yeteneğini kaybetmesi bir arada düşünüldüğünde, tıp dilinde polikistik hastalık olarak adlandırılan bir tabloyu düşündürüyor. Eğer kistler bir kaç tane ise böbrek iflasınız buna bağlanamaz. Aslına bakarsanız, nedenin ne olması sizin şu andaki durumunuzu etkilemez. Böbrekleriniz görev yapmadığı için haftada 2-3 kez dializ makinesine bağlanarak yaşamınızı sürdürebilirsiniz. Eğer uygun bir böbrek bulunabilirse, yapılacak organ nakli ile makinalara olan bağımlılıktan kurtulabilirsiniz.
Böbrekleriniz süzme yeteneğini kaybettiği için, bu andan sonra tedavi çareleri aramak anlamsız, boşuna zaman kaybetmiş olursunuz.
Hastane tetkiklerine ait ayrıntılı rapor fotokopilerini göndermediğiniz için kesin teşhis konusunda bir şey söyleyemiyorum ama düşündüğümüz gibi polikistik hastalıksa, bu kalıtımla geçen bir hastalık olduğu için, varsa, çocuklarınız ve kardeşleriniz gibi birinci derece yakınlarınızın da tetkik edilmesinde yarar olacaktır.
Kabızlığa karşı karın masajı
C.KARAMAN
Kabızlığın giderilmesindeki ilaç dışı önlemleri anlattığım yazımı okuduğunuzu su içme hariç diğerlerini uyguladığınız halde sonuç alamadığınızı belirtiyorsunuz. Aslında yapamadığınız bir başka şey daha var, o da hareket. Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri de hareketsiz yaşamdır.
Düzenli yürüyüş ve benzeri bedensel hareketler, bağırsak hareketlerini de arttırdığı için kabızlığın önlenmesinde etkilidir. Boyun fıtığı ve romatizmal nedenlerle hareketsiz bir yaşam geçirmek zorunda olduğunuzu belirttiğiniz için, zaman zaman karnınızı oğuşturarak bağırsak hareketinizi arttırabilirsiniz. Bunun için karnınızın sağ alt kısmından başlayıp sağ üste, oradan sol üste ve daha sonra da sol alta yönlenen dairesel hareketlerle karnınızı oğuşturduğunuz taktirde, hareketsizliğin neden olduğu bağırsak tembelliğini bir ölçüde giderebilirsiniz.
Ancak bol su içmeniz konusunda ısrarcı olacağım. Bunun nedeni su metabolizması konusundaki bir gerçek. Eğer vücudunuzun ihtiyacının altındaki bir miktarda su içiyorsanız, vücut, ihtiyacı olan suyu mümkün olduğunca sağlayabilmek için, bağırsaktaki suyun hepsini emer, böylece dışkı daha katı bir şekil alır. Az su içme nedeni olarak prostat hastalığını gösteriyorsunuz, prostat büyümesi gibi bir sorununuz varsa, tam tersine çok daha bol su içmeniz gerekiyor.
Prostatın büyümesi nedeniyle çoğu zaman, idrar yaptıktan sonra mesane içinde bir miktar idrar kalıntısı olur. Bu kalıntı ne kadar uzun süre durursa, mesane içine karışabilen mikropların çoğalmasına zaman yaratılır ve bu mikroplar da iltihaplanma sorunu yaratmabilir. Bu nedenle bol su içip, bir anlamda mesaneyi ve idrar yollarını yıkamakta yarar var. Bol su içtikçe tuvalete daha sık gitme gereği olur ama, sağlık açısından yararlı olan bu duruma katlanmanız gerekiyor.
Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen
Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş