Paylaş
OKUR MEKTUPLARI
Kalp romatizması ağrı yapmaz
E.AKAY/İZMİR
Romatizma denilince harkesin aklına hemen ağrı gelir. Kalp bölgesinde bir ağrı duyulunca da hemen ‘kalp romatizması’ endişeleri başlar. Oysa kalp romatizmasının ağrıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Yani kalp romatizması ağrısız bir hastalıktır. Kalp romatizması olarak adlandırılan hastalık, akut ateşli eklem romatizması hastalığının kalbin iç yapısını etkileyerek burayı iltihaplandırması sonucunda ortaya çıkar. İltihaplanmanın en yoğun olduğu dönemlerde bile, burada duyu sinirleri olmadığı için ağrı duyulmaz. Kalp romatizmasının esas belirtileri yıllar sonra ortaya çıkmaya başlar. Romatizmanın iltihaplandırmasına bağlı olarak kalp kapaklarının tam olarak kapanması ya da tam açılması mümkün olmazsa, bu durum bir süre sonra kalpte yetersizliklere yol açabilir.
Bu bilgileri, benzer sorusu olan diğer okurlarım için veriyorum, yoksa sizde kalp romatizması söz konusu değil. Sizin kalp üzerindeki iğne batması tarzında ağrılar hisetmeniz, ağrının kolunuza ve parmaklarınıza kadar ilerlemesi gibi belirtiler dikkate alındığında, bu bölgenin duyu sinirlerini etkileyen bir sorun bulunması ihtimali ön plana çıkıyor. Bu sorunun boyun omurları arasındaki disk kaymaları ya da kireçlenmeler olması ihtimali daha yüksek. Bu nedenle gittiğiniz doktordan, boyun röntgeni ya da daha iyisi Bilgisayarlı tomografi veya MR çektirmesini isteyin. Bundan sonra durumunuz daha kesin olarak ortaya çıkacaktır.
Annemizin temel sorunu tansiyon
G.ERDEMİR
Annenizin hastalığı birkaç sistemi birden ilgilendiriyor. Öncelikle yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastası. Tansiyonun aşırı yüksekliği damarlarında hasar nedeni olmuş. Raporlarında belirtilen boynundaki kitlenin, boyun atardamarında oluşan balonlaşma (anevrizma) olduğunu sanıyorum. Zihinsel yeteneklerinin giderek azalması da, damar sertliğini düşündürüyor. Bu açıdan bakıldığında annenizin giderek artan bir damar sertliği sorununun bulunduğu anlaşılıyor. Bu nedenle bir iç hastalıkları uzmanının denetimine girmesi gerekiyor. Bu doktor kendi uzmanlık alanını ilgilendiren konuları tedavi edeceği gibi, ayağında düşüklük nedeni olacak kadar artmış olan bel fıtığının tedavisinde de, konunun uzmanı doktorlarla gerekli konsültasyonları yapacaktır.
İdrarımın rengi koyulaştı
RUMUZ:AYDIN/İSVİÇRE
İdrar renginin zaman zaman biraz koyulaşması herhangi bir hastalık belirtisi değildir. İçilen sıvı mikterı azalmışsa idrar daha koyu olarak çıkacağı için, daha sarı olması doğal. Eğer idrar çay rengi gibi kırmızımsı ya da kahverengi çıkıyorsa, burada bir sorun olduğu düşünülür. O taktirde en kısa zamanda bir doktora başvurmak gerekir.
Dışkılama sırasında acı hissetmeniz, bazen kanama olması ve küçük kabartılar görmeniz, ‘basur’ olarak da adlandırılan hemoroidi düşündürür. Genellikle kabız kaldığınız zamanlarda artabilen hemoroidler için, ilaç kullanmak ve kabız kalmaktan kaçınmakla çare aranabilir. Bu önlemlerle çare bulunamıyorsa ve şikayetler ileri derecedeyse, ameliyat düşünülebilir.
Bütün bunların sonucunda sizin cinsel isteksizliğinizin, ciddi bir hastalık bulunması evhamının yarattığı psikolojik bir sorun olduğu düşüncesindeyim. Yapılan tetkiklerde gerek iç organlarınızda ve gerekse üreme sisteminizde bir bozukluk bulunmadığına göre, evhamınızı atmaya çalışın. Eğer bundan kurtulamıyorsanız bir psikiyatriste başvurabilirsiniz. Bu arada hemoroid açısından da muayene olmanızda yarar var. Ev doktorunuza bu konudan bahsettiğiniz taktirde bu konunun tedavisi konusunda da size yardımcı olacaktır.
Omurga romatizması ihtimali var
B.AKINCI
Romatizmal ağrıların birkaç yıldan beri sürdüğü ve özellikle bel, kalça ve sırt gibi bölgelerinizi tutması gibi belirtiler dikkate alındığında, sizin sorununuzun ankilozan spondilit denilen, omurga romatizması olması ihtimali yüksek. Bu hastalık, normalde rahatlıkla hareket etme olanağı olan omurga eklemlerinin birbiriyle kaynayarak hareket olanağının ortadan kalkması sonucunu verir. Bu hastalar hafifçe öne eğik, eğilme, doğrulma, başı ve gövdeyi çevirme gibi yetenekleri azalmış bir kişi haline gelirler.
Hastalık genellikle ilk belirtilerini, leğen kemiği ile omurganın son kemiklerinin aralarında oluşturduğu eklemlerde gösterir. Tıp dilinde sakro-iliak eklemler olarak adlandırılan bu bölgenin röntgeninin çekilmesi ile hastalığın teşhis edilmesi mümkün olacaktır.
Romatizma hastalıkları uzmanı ya da fizik tedavi uzmanı bir doktora başvurarak bu teşhis ihtimalinden de söz ederek muayene olun.
Metal alerjisi olmuşum
ASLI/MARMARİS
Okuduğunuzu söylediğiniz, alerjiler hakkındaki yazımda da belirttiğim gibi, alerji tedavisinde en önemli kural, alerji yapan etkenden uzak kalmaktır. Size de, eğer imkanınız varsa altın takı kullanmanızı ya da takılardan vazgeçmenizi önereceğim.
Damarlarınız tıkanmış
M.H./BALIKESİR
Mektubunuzdaki tarifler, bacaklarınıza kan götüren atardamarların tıkandığını düşündürüyor. Sigarayı derhal bırakıp, damar hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmanız gerekiyor.
Paylaş