Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Göğsümde ağrı var

H.DİNLER / MANİSA

Göğsünüzdeki ağrılar nedeniyle gittiğiniz hastanede, sağ dal bloku olduğu söylenerek ağrılarınız buna bağlanmış. Ancak ben buna katılmıyorum. Sağ dal bloku insanların bir kısmında doğuştan varolabilen bir durum. Eğer size daha önce bir EKG çekilmiş ve bunda sağ dal bloku bulunmadığı belirlenmiş olsaydı, sonradan gelişen bu durum bir kalp hastalığının belirtisi olabilirdi.

İnsanları bazen hekimler de hasta edebilir. Sizde de, belki kısa sürede kendiliğinden iyileşebilecek önemsiz bir ağrı, doktorların bu yanlış yorumu nedeniyle psikolojik sorunlar haline dönüşmüş. Göğsünüzü ve kolunuzu sürekli kasmanız, buradaki kasları etkileyerek fibromiyozit nedeni olmuş. Kalbinizdeki tekleme ve çarpıntılar da psikolojik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. En küçük olay heyecanlanmanıza neden oluyor, heyecanlanınca küçük bir nabız artışı sizi paniğe sokuyor ve çarpıntınız daha da artıyor.

Sadece psikiyatrik tedavi ile rahatlayamazsınız. Bir süre için ritm bozukluğunu önleyici tedaviye de ihtiyacınız var. Ayrıca göğüs ve kol ağrınız açısından da tedavi olmalısınız. Ancak böyle bir kombine tedavi ile rahatlamanız mümkün.

Cinsel gücü etkiler mi?

K.USER./ANKARA

Kalp hastalığınızı tedavi amacıyla kullanılan ilaçların cinsel güçle ilgili bir sorun yaratması söz konusu değil. Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ile hem yüksek tansiyon hem de bazı tür kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan beta bloker grubu ilaçlar bazen cinsel güç azalması yapabilirse de sizin ilaçlarınızın arasında bu gruptan bir ilaç yok.

Tırnağınızda sedef olabilir

M.KUYUCU / SAKARYA

Tırnaklardaki şekil bozukluklarında öncelikle mantar hastalığı düşünülüyor. Oysa bunların hepsi mantar değil. Sedef hastalığı da benzer şekilde şekil bozukluğu yapabiliyor.

Bu nedenle tırnaklardaki her şekil bozukluğunda mantar düşünerek komşu tavsiyesiyle ilaç kullanmak doğru değil. Deri hastalıkları uzmanı doktorlara başvurmak, şüpheli durumlarda tırnağın hasta kısımlarından bir parça keserek tahlil yaptırmak daha doğru bir yöntemdir.

Kulaklarım duymuyor

T.AKTAŞ/ANKARA

Emekli olduğunuzda kulaklarınızın ağır işitiyor olmasının, bir meslek hastalığı olduğunu düşünüyorum. Uçak teknisyeni olduğunuzdan bahsetmişsiniz. Çalışma koşullarınızı bilmiyorum ama sürekli ya da sıklıkla yüksek gürültüye maruz kaldıysanız, işitmenizin azalması çok doğal.

Geçen yıl geçirdiğiniz trafik kazasından sonra işitmenizin daha da azalmasının, kafanızın travmaya maruz kalması sırasında işitme sinirinde oluşan hasara bağlı olduğunu sanıyorum. Şu anda işitme cihazına rağmen sıkıntınız olduğuna göre tetkik yaptırmanız gerekiyor. Yapılacak testlerden sonra işitme kaybının nereden kaynaklandığı belirlenebilir. Bu tetkiklerin sonunda, işitme cihazından yararlanabilecekseniz, hangi türde bir cihazın sizin için daha uygun olduğu belirlenecektir. Bu tetkikleri herhangi bir hastanenin kulak boğaz ve burun hastalıkları bölümünde yaptırabilirsiniz.

emiklerim çok ince

S.TAN/KIRŞEHİR

20 yaşında bir genç kız, kemiklerinin çok ince olduğunun farkındaysa, yapılacak şey derhal kemikleri güçlendirme çabalarına girmek olmalı. Bunun için öncelikle bol kalsiyum almak gerekiyor. Kalsiyumu doğal yoldan almak için süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt gibi) bol miktarda tüketilmeli. Ayrıca düzenli olarak spor da yapmak gerekiyor. Bu önlemlerle 30 yaşına kadar ne kadar kemik kütlesi kazanırsanız sizin için kazançtır. O yaştan itibaren kemiklerinizin sürekli zayıflayacağını ve bu kaybın menapoz sonrası hızlanacağını unutmayın. İleri yaşlarda osteoporoz ve buna bağlı kemik kırığı, boy kısalması, ağrılar gibi tablolarla karşılaşmak istemiyorsanız, 30 yaşına kadar yoğun bir çaba harcamalısınız.

İdrar tutmanın zararı var mı ?

S.KOÇ

Böbreklerden süzülen idrar, mesanede (idrar kesesi) birikir. İdrar biriktikçe gerilen mesane duvarlarındaki duyu sinirleri, belirli bir noktadan sonra kişiyi uyararak idrar etme isteği yaratır. Bu uyarı gelmesine rağmen idrarı tutmaya çalışmak ve bunu alışkanlık haline getirmek, mesanedeki duyu sinirlerinin duyarlığını azaltmanın yanısıra, idrarın boşaltılmasını sağlayan mesane kaslarının gevşemesine yol açabilir. Böylece kişi, ancak idrarı çok biriktiğinde bunun farkına varabilir hale geldiği gibi, tuvalate gittiğinde de tüm idrarını boşaltamaz bir hale gelebilir.

İdrarın mesane içinde uzun süre kalması, idrar yolu iltihaplanması ihtimalini arttırır. İdrara karışabilen mikroplar bölünerek çoğalırlar. Bir adet mikrop önce iki, sonra dört, daha sonra sekiz, onaltı, otuziki, altmışdört gibi sayılarla artar. Yüzlerce mikrop karışırsa, bu çok kısa zamanda milyarlara çıkar. İdrar yaptığınızda mesaneyi tümden boşaltamazsanız mikropların büyük bir kısmı mesanede kalmış olur ve bir sonraki idrar yapmaya kadar süratle çoğalmaya devam eder. İdrar yoluna karışan mikroplar mesaneyi iltihaplandırırsa, sistit olarak da adlandırılan mesane iltihabı, mikroplar böbreğe ulaşırsa piyelonefrit olarak adlandırılan böbrek iltihabı oluşur. Sık tekrarlayan böbrek iltihapları, halk arasında ‘böbreklerin çürümesi’ diye adlandırılan böbrek yetersizliklerine yol açabilir.

Yazarın Tüm Yazıları