Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Akdeniz ateşi teşhisi koydular

Almanya’da ikamet etmekteyim. 36 yaşındayım ve 1987'den beri hastayım. 1992'de İstanbul’da bir doktor, Akdeniz Ateşi teşhisi koydu. Colhicum Dispert isimli ilacı bir yıl kullanmamı söyledi. Ancak ilacı kestiğim zaman, bir hafta içinde tekrar hastalanıyorum.

Bir yazınızda bu hastalığı taşıyan bir hastaya Türkiye’deki üniversite hastanelerini önermiştiniz. Bana öneriniz ne olacak. H.Çalışkan / ALMANYA

Akdeniz Ateşi, Ailevi Akdeniz Ateşi, Periyodik Hastalık ya da tıpta kısaltılmış olarak FMF olarak adlandırılan bu hastalığın en tipik özellikleri belirli aralıklarla gelen şiddetli karın ağrısı ve yüksek ateş nöbetleridir. Bu hastalığı pek iyi tanımayan merkezlere başvuran hastaların büyük bir kısmı, ’apandisit patlaması’ teşhisiyle ameliyat edilirler. Oysa böyle bir durum yoktur ve nöbet geçtikten sonra bütün belirtiler normale döner.

Nedeni bilinmeyen bu hastalık, Akdeniz çevresindeki ülkelerin halkında ve bazı ailelerde daha sık olmak üzere görülebilir. Bu gün için bilinen tek ilacı Colchicin’dir. Bu ilaç da maalesef hastalığı tümden yok etmiyor. Uygun dozlarda kullanıldığı zaman, nöbetleri önlüyor. Bu nedenle, çoğu zaman ömür boyu kullanmak gerekebiliyor. Ancak bilinmesi gereken bir gerçek de bu ilacın önemli bazı yan etkilerinin bulunduğu. Kemik iliği, böbrekler ve karaciğer gibi organlar üzerine toksik etkisi var. Bu nedenle, ilacı kullanırken zaman zaman kontrol olmak gerekir. Hastalara bu konuyu iyi bilen merkezlere bağlanmaları önerimin altında yatan gerçek bu. Gerek hastalığın atak yaptığı dönemleri, gerek hastalığın yaratması muhtemel komplikasyonları ve gerekse ilacın doz ayarlaması ve yan etkilerinin kontrolu gibi konular için belirli aralıklarla kontrol olmak gerekiyor. Eğer aile hekiminiz sizi, bu konuyu bilen bir kliniğe sevk ederse, bu kontrollarınızı Almanya’da da yaptırabilirsiniz. Eğer böyle bir olanak bulamazsanız izin gibi bir nedenle İstanbul’a geldiğinizde benimle (212) 231 30 66 numaralı telefondan bağlantı kurun size yardımcı olmaya çalışayım.

Askere alırlar mı?

18 yaşındayım. İki yıl önce göz aklarımın sararması üzerine 10 gün hastanede yatırarak tetkik yaptılar. Sonunda Gilbert hastalığı teşhisi koydular. Kafam çok karışıktı. Benim şansıma, teşhisin konulduğunun ertesi günü siz köşenizde bu hastalığı anlattınız, beni büyük ölçüde rahatlattı. Benim akılma takılan şey, uzun süre açlığa dayanamadığım, kolay yorulduğum için askerlikte ne yapabileceğim. Acaba Gilbert hastaları askere alınıyor mu ya da askerlikte kolaylık sağlanıyor mu? H. Kayacan

Sizin de belirttiğiniz gibi Gilbert hastalığı bir süre önce bu köşede ele alınmıştı. Okumamış olanlar için bu hastalığın kendini, zaman zaman beliren sarılık ataklarıyla gösterdiğini, ancak bulaşıcı sarılık olarak da adlandırılan hepatitten tamamen farklı, karaciğerin safra maddelerini işleme ve salgılama sistemindeki, doğuştan gelen aksaklıklar nedeniyle ortaya çıktığını, sağlık açısından bir riski olmadığı gibi bir tedavisinin de bulunmadığını açıklayayım.

Gilbert hastalarının askerlikle olan ilişkisi konusunda bir bilgim yok. Askere alınmadıklarını sanıyorum ama emin değilim. Bu konu ilgili yönetmeliklerde ayrıntılı olarak ele alınıyor, ama bu yönetmelikler bizde olmadığı için kesin bir şey söyleyemiyorum.

Sizin şu anda en azından 2 yıl gibi bir süreniz var. Zaman içinde tüm yasaların ve yönetmeliklerin değişebileceğini de düşünerek, bu konuyu ileride düşünmenizi ve araştırmanızı tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları