Paylaş
Okur mektupları
Kızım yememezlik hastası oldu
Yirmi yıldır Almanya’da yaşıyoruz. 17 yaşındaki kızım, iki yıl önce, Almanlar'ın 'Magersucht’ dediği hastalığa yakalandı. Yememezlik hastalığı imiş. Çoğu zaman rejim sonrası başlıyormuş. Bu kadar tedaviye rağmen hala iyileşmedi. Fazla kilo verdiği zamanlar burnuna hortum takıp öyle besliyorlar. Acaba bu hastalık konusunda Türkiye’de çare bulabilir miyim?
N. P. / ALMANYA
Tıp dilinde anoreksiya nervoza olarak adlandırılan bu tablo bir çeşit ruh hastalığıdır. Çoğu zaman kendini şişman bulan genç kız ve kadınlarda ortaya çıkar. Önceleri bilinçli olarak başlayan rejim ve kilo verme isteği, daha sonra hiç yemek yiyememe haline dönüşür.
Yemekten o denli nefret eder ki, açlıktan ölüm tehlikesi bile ortaya çıkar. Bu duruma gelmiş olanları, kızınızda da uygulandığı gibi, burundan mideye uzatılan bir hortum ile ya da damardan özel içerikli serumlarla beslemek gerekir. Hayatta tutmak amacıyla yapılan bu uygulamanın yanısıra yoğun psikoterapi uygulamalarıyla da esas sorunun giderilmesine çalışılmalıdır. Psikoterapinin yarar sağlayabilmesi için, önce psikanaliz, yani hastanın ruhsal yapısını deşme, derinlemesine araştırma seansları uygulanmalıdır. Bu yapılmadığı taktirde, sorunu sadece kilo verme isteğinin hastalık haline gelmesi şeklinde algılayıp tedavi etmeye çalışılır ki, oldukça yanlış bir uygulamadır. Bu gibi hastalarda ruhsal yapıyı etkileyen başka etkenler de bulunabilir.
O nedenle ruhsal yapısının bütün olarak ele alınması ve tedavisi gerekir. Bu tür tedaviler Türkiye’de de yapılıyor. Kızınızı kilo durumunun nisbeten iyi olduğu bir dönemde Türkiye’ye getirmeniz, hem ortam değişikliği olarak, hem de farklı bir ekip tarafından tedavi olanaklarının araştırılması açısından denenmesi gereken bir çare olabilir.
Boyum uzar mı?
20 yaşındayım. Boyum 168, kilom ise 64. Sorunum boyumun kısa oluşu. Acaba bu yaştan sonra boyum uzayabilir mi? Aksi taktirde neler yapmalıyım?
C.ÖZER
Boy uzaması konusunu defalarca yazdım. Ancak yine de gelen mektuplar arasında oldukça büyük bir sayıyı oluşturuyor. Bu nedenle, özetle tekrar değinmek gereğini duyuyorum.
Boy uzaması, kemiklerin uzaması ile mümkün. Kemiklerin uzaması ise, uçlara yakın yerlerde yer alan büyüme kıkırdaklarından olur. Bu kıkırdaklar tamamen kemikleştikten sonra, boyun uzaması mümkün değildir. Kemikleşme herkeste farklı yaşlarda tamamlanır. Ancak 20 yaşına kadar kalması pek mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla belirli bir yaşa 16-17 yaşına varmadan, eğer boyla ilgilili bir sorun olduğu farkedilirse, tercihan tıp fakültelerinin endokrinoloji bölümüne başvurmak gerekir. Burada yapılan tetkiklerden sonra eğer mümkünse, büyüme hormonu vererek boy uzatılır.
Sayın Özer, sizin boyunuz kısa sayılmaz. Bu nedenle sorun etmemenizi tavsiye ederim.
Paylaş