Paylaş
Okur mektupları
Alçıyı erken açmanız hatalı
21 yaşında bir genç kızım. İki yıl kadar önce sol ayağımın dış tarafı bileğe yakın bir yerden çatlamıştı. Doktor ayağımı alçıya alarak bir ay kadar böyle kalması gerektiğini söyledi. Oysa ben iki hafta kala evde kendim alçıyı söktüm. Zaten alçıda olduğu sıralarda bile ayağım içinde oynuyordu. Daha sonra yaptığımın yanlış olduğunu düşünerek doktora gittim. Çektiği filmden sonra bileklik vererek 15 gün, bir ay kadar takmam gerektiğini söyledi. Oysa buna da ancak bir hafta dayanabildim. O zamanlar pek sorunum olmadı. Zaman zaman sol ayağımda ağrı ve kramp oluyordu. Oysa şimdilerde ayağımdan başlayıp kalçama kadar çıkan ağrılarım oluyor. Özellikle çok yürüdüğüm zamanlarda oluyor, geceleri yattığım zaman da bacağımda yük varmış gibi ağırlık hissediyorum. Bu şikayetlerle gittiğim doktor adale ağrısı olduğunu söyledi. Verdiği merhem ve ağrı kesici ilaçların bir yararı olmadı. Bu ağrı ve krampların ayağım çatladıktan sonra ortaya çıkması, ayağımın iyi kaynamadığı şüphesini uyandırdı. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?
T. FİLİZ/ İzmİR
Öncelİkle, ayağınızın çatladığı sıralarda, gerek alçı ve gerekse bileklik kullanımındaki tavsiyeleri yerine getirmemekte çok hatalı olduğunuzu belirtmek isterim. Doktorlar bu süreleri belirlerken size eziyet etmeyi düşünmüyor, bu süreler gelişigüzel verilmiş değil, bilimsel çalışmalar ve tücrübelerle belirlenmiş, kırılmış kemiklerin kaynaması için gerekli olan sürelerdir. Siz kendiliğinizden gerek alçıyı ve gerekse bandajı erken çıkartmakla sağlığınızı büyük bir riske sokmuşsunuz. Büyük bir şans eseri kemik kaynamanızda önemli bir sorun olmadığını sanıyorum. Bunun bir nedeni de olayın ayrılmış kırık değil de sadece çatlak şeklinde olması. Ancak, bilek bağlarınızda bir sorun kalmış olabilir. Bu da uzun süre yürüyünce kramplara ve ağrıya neden olabiliyor. Öte yandan ağrının kalçadan itibaren başlaması, siyatik ağrısını da hatıra getiriyor. Siyatik ağrıları genellikle bel omurlarının sorunlarına bağlı olarak gelişebilir. Bunun aydınlığa kavuşturulması için muayenenin yanısıra bel omurlarınızın röntgeni de gerekebilir.
Size tavsiyem, hem ayağınızdan geçirdiğiniz olayın kontrolu hem de tüm bacağınızı etkileyen ağrılar açısından bir ortopedi uzmanına muayene olmanızdır. Bu uzmanın sizi daha önce tedavi eden kişi olması daha da yararlı.
Vitaminler devamlı alınır mı?
A.ÜREN
Ülkemİz sebze ve meyvenin bol ve ucuz olduğu bir bölgede yer alıyor. Bu sözlere karşılık olarak bazı okurlarım, bazı sebze ve meyva türlerinin pahalı olduğunu ileri süreceklerse de, gıdaların fiyatları ve lezzet dereceleri ile besleyiciliklerinin bağlantılı olmadığını bilmek gerekir. İnsan beslenme konusundaki bilgilerini arttırırsa, çok ucuz ve çok sağlıklı beslenme uygulayabilir.
İşte böyle bir ülkede, üstelik bilincinde olarak, dengesiz beslenme uygulamak kabul görecek bir davranış değil. Her insan damak zevkine uygun gıdalarla beslenmek isterse de, bünye için gerekli olanları ihmal etmemeyi de öğrenmelidir. Bunun acısı hemen ortaya çıkmadığı için daha da kötü. Bugün, kanserden, kalp hastalıklarına, tansiyon sorunundan, şeker hastalığına varıncaya kadar birçok hastalığın bilinçli beslenme ile önleneceği tartışılmaz bir gerçek halinde ortaya konulmuştur.
Vitamin ve mineral içeren ilaçları kullanmak, bilinçsiz beslenmenin getirebileceği zararlardan çok az bir kısmını önler. Kaldı ki, gereğinden fazla vitamin kullanmak da bazı sorunlar getirebilir. Örneğin, yağda eriyen vitaminler fazla olduğu taktirde, vücutta birikerek bazı zararlara yol açabilir. Suda eriyen vitaminlerin fazlası, vücuttan atılırsa da, bazı vitaminleri fazla alınması, diğer bazı vitaminlerin vücuttan atılmasına yol açabilir.
Öte yandan piyasada çoğu kaçak olarak yurt dışından gelmiş çok sayıda vitamin ve mineral içeren ilaçları da gelişigüzel kullanmak sakıncalı. Bunların herbiri, bünyenin farklı durumları için hazırlanmıştır. Bu nedenle bazı vitaminler ya da mineraller daha yoğundur. Bu tür bir ilacı sürekli kullanmak uzun dönemde sorun yaratabilir.
İşte bu nedenlerle, gereksiz yere vitamin ilacı alınması fayda yerine zarar getirebilir. Bu tür ilaçlar, aşırı yorgunluk, hastalık nekahati, gelişme dönemi gibi vitamin ihtiyacının arttığı dönemlerde kullanılır. Size tavsiyem, bir an önce bilinçli beslenmeye dönmenizdir.
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş