Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Beyin damarım tıkalı

60 yaşındayım. 20 yıl önce burnum şiddetli kanamaya başladı. Kılcal damar çatlaması olduğu söylenerek bu damar yakıldı. Bu yıl başında aynı işlem tekrarlandı. Son bir ayda kanama tekrarlayınca MR çekildi; beyin kabuğunun altındaki kılcal damarlarda dolaşım problemi olduğu söylendi. El ve ayak parmaklarım da uyuşuyor. 1994'te kulaklarım çınlamaya başladı. Tansiyonum büyük 10 küçük 7 civarında çıkıyor. Kanama başlamadan önce 1-2 gün süreyle baş ağrısı oluyor ve sersemliyorum. Acaba bu kanamalar tehlikeli mi?

S.TUNA /

İstanbul OlayI birkaç açıdan ele alabiliriz. En önemli şikayetiniz burun kanaması 20 yıldır sürdüğü için endişeye gerek yok. Tehlikeli olsaydı başınıza çoktan iş açardı. Burun damarınızın yakılmasının sorun çıkarmaması da iyi. Kanama, yüksek tansiyona bağlı olmalı. Oysa, eğer ölçümlerde bir hata yoksa, sizin tansiyonunuz normalin bile altında. Böyle olunca kanamaları burun içi sorunlara bağlamak mümkün. Öncesinde 1-2 gün süreyle baş ağrısı olması, alerjik nezle, sinüzit gibi ihtimalleri hatıra getiriyor. Eğer böyleyse alerjik nezle ile burun içi damarları genişler ve en küçük bir dış etkene bağlı olarak genişleyerek kanar. Bu olay açısından kulak, boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir doktora muayene olmanızda yarar var. Özellikle kanama öncesi olduğunu söylediğiniz baş ağrısı döneminde muayene olursanız, daha aydınlatıcı olacaktır.

Sizin sağlık durumunuzda ikinci konu, çekilen MR'da beyin damarlarınızda dolaşım sorunu olduğunun belirtilmesi. Bu tablo damar sertliğini düşündürür. El ve ayak parmak uçlarındaki uyuşmalar da, öncelikle bu yönden tetkik edilmeli. Damar sertliği yönünden tetkikleri bir iç hastalıkları veya kalp-damar hastalıkları uzmanına başvurarak yaptırabilirsiniz.

Beynimdeki iltihap Behçet’e mi bağlı?

1962 doğumlu evli ve üç babasıyım. Münih'te yaşıyorum. Haziran'da bir gece başdönmesiyle uykudan uyandım. Bir süre sonra sağ kulağım hiç duymaz oldu. Tomografide, beyinde iltihap olduğu söylendi ama bel kemiğinden alınan suda mikrop bulunmadı. Doktorla beynimdeki bu iltihabın Behçet Hastalığı'na bağlı olduğunu düşünüyorlar. Başka doktorlar da otoimmün bir hastalık olduğu düşüncesinde. Bu konuda bana yol gösterir misiniz? Behçet hastalığı konusunda benim anlayabileceğim bir kitap var mı?

Nihat Güney /ALMANYA

Otoimmün hastalıklar, vücudun yabancı etkenlere, mikroplara karşı savunmasını sağlayan bağışıklık (immün) sisteminin, çeşitli nedenlerle yanılgıya düşüp kendi dokularına karşı mücadele etmesi sonucunda ortaya çıkar. Bağışıklık sistemini şaşırtan bir bakteri, virüs ya da henüz bilinmeyen bazı etkenler olabilir. Aslına bakılırsa Behçet Hastalığı'nı da bu gruba dahil etmek mümkün.

Elimizde size yapılan tetkiklerle ilgili ayrıntılı veriler olmadığı için hastalığınızın Behçet mi yoksa başja bir sorun mu olduğu yolunda bir kanıya varmak mümkün değil.

Bu hastalık ilk olarak Hulusi Behçet tarafından belirlendiği için tüm dünyada onun adıyla anılır. Türk tıbbı hastalıkla ilgili yoğun bilgi ve deneyime sahip olmuştur.

Size tavsiyem uygun bir zamanda, Almanya'da yapılan tüm tetkikleri ya da bunların raporlarını da yanınıza alarak Türkiye'ye gelmeniz. Özellikle üniversite hastanelerinde bulunan Behçet Hastalığı polikliniklerinden birinde durumunuzu inceletmenizin yararlı olacağı kanısındayım.

Yazarın Tüm Yazıları