Paylaş
Bacağım da ağrımaya başladı
Ben 70 yaşındayım. Böbreklerimden ve prostattan rahatsızım. Ayrıca hipertansiyonum da var. Ayrıntılı tetkik yapıldı, tansiyon ilacı verildi. Tansiyonum bu ilaçla dengede tutuluyor, başka ilaç kullanmıyorum. Son zamanlarda belimde ve bacağımda ağrı olmaya başladı. Yürüdüğümde ya da uzun süre ayakta kaldığımda ağrı ve kasılma oluyor.
M. Kadıoğlu / İSTANBUL
Olayı sondan başa doğru incelersek, belinizdeki ve kalçanızdan başlayıp bacağınıza inen ağrıların, siyatik ağrısı olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu gibi ağrılar omurilik ve buradan çıkan sinir köklerine bası olması halinde ortaya çıkabilir. Bu basılar genellikle bel fıtığı da denilen, omurlar arasındaki disk adı verilen kıkırdaksı yapıların fıtıklaşmasına bağlıdır. Bunun dışında tümöral kitlelerin basıları da benzer ağrılar yaratabilir. Sizin ağrılarınızın bel fıtığına bağlı olduğunu hemen söylemek mümkün değil. Çünkü raporlarınızın fotokopilerini incelediğimde, böbrek üstü bezlerinizden birinde bir kitle tespit edildiğini gördüm. Rapora göre bunun bir yağ kitlesi olması ihtimali var, ama daha ileri tetkik yapılarak teşhisin kesinleştirildiği yolunda bir bilgi yok. Karamsar bir bakışla yaklaşırsak, görüntüleme tetkikleri sırasında belirlenen kitlenin habis olduğu ve tümörün büyüyerek ya da sıçrayarak omurilikte bası nedeni olduğu da düşünülebilir. Omuriliğin MR yöntemiyle bir an önce tetkik edilmesi gerektiğini söyleyebilirim.
Diğer sorunlarınızdan yüksek tansiyon ilaçla kontrol altında tutulduğuna, prostatınız da idrar yolunu tıkamadığı ve habis olmadığına göre bu yönlerde, belirli aralıklarla kontrol dışında herhangi bir şey yapmanızın gerekli olmadığını düşünüyorum.
Behçet Hastalığı’nın tedavisi var mı?
Ben 32 yaşındayım. 5 yıl önce bende Behçet hastalığı teşhis ettiler. 5 yıldan beri günde 20 mg, kortizon kullanıyorum. Bu ilaç bende yan etkiler yaratıyor. Ülser, bağırsak kanaması, osteoporoz dışında sağ gözüm de kör oldu. Bana Behçet Hastalığı üzerine bilgi verir misiniz? Türkiye'de tedavisi var mı?
E. Öztürk / BELÇİKA
Behçet Hastalığı bu köşede en sık ele alınan hastalıklardan biri. Kısa bir süre önce de incelendiği için, bu yazıları okuduğunuzu düşünerek çok ayrıntılı ele almak istemiyorum. Ancak bir çok organı tutan bir sağlık sorunu olduğunu hatırlatmak istiyorum. Göz deÉ bu hastalığın etkilediği organlardan en önde gelenleri arasında yer alıyor. Sizin gözünüzü kaybetmeniz kortizonun yan etkisine bağlı değil, hastalığın, kortizon tedavisine rağmen kontrol altına alınamayıp gözünüze zarar vermesine bağlıdır.
Hastığın tedavisinde kortizon da kullanılmasına rağmen, bunun tek ilaç olmadığını da bilmelisiniz. 5 yıldır aynı ilacın aynı dozda kullanılması, tedaviyi uygulayan hekimlerin bu konuda ayrıntılı bilgisi olmadığı izlenimini uyandırıyor. Öte yandan sürekli kortizon kullanılmasına rağmen, yan etkiler açısından gerekli önlemlerin alınmadığı da görülüyor. Türkiye’de de tedavi yapılıyor.
Çocuğumuz olur mu?
Eşim bu sene başında testis kanserinden (seminom) ameliyat oldu. Ameliyatttan sonra ışın tedavisine de başlandı. Son kontrolünde artık önemli bir şikayeti olmadığı sürece doktora gitmesine gerek olmadığı söylendi. Bu kanser türü gerçekten bu kadar kısa zamanda iyiye gider mi? Yapılan ışın tedavisinden dolayı sperm sayısı şu anda düşük. Çcuk sahibi olabilir miyiz?
Saadet / İSTANBUL
Sık sık belirttiğim gibi kanserler erken dönemde teşhis edildiği ve doğru tedavi edildiği zaman genellikle olumlu sonuç verirler. Testis tümörleri de bunlar arasındadır. Eşinizin doktorları tedavinin tamamlandığını belirttiğine göre, zamanında teşhis ve tedavi edildiği anlamı çıkar. Çocuk sahibi olma konusunda acele etmeyin.
Testislere ışın tedavisi uygulanması sadece sperm sayısını düşürmekle kalmaz. Spermlerin ve sperm üreten hücrelerin genetik yapısını da etkileyebilir. Bu da doğacak çocukta sağlık sorunlarının doğmasına neden olabilirNe zaman çocuk sahibi olabileceğiniz konusunu ışın tedavisini planlayan doktorla konuşmanız gerekiyor.
Paylaş